Kardeşlik | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Kardeş İlişkileri Hakkında Sorularınızı Uzmanlarımız Cevaplıyor

Tarih: 17 Ekim 2021 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Kardeş İlişkileri Hakkında Sorularınızı Uzmanlarımız Cevaplıyor

Kardeş İlişkileri

Kardeş ilişkileri hakkında sizden gelen soruları uzmanlarımız cevaplıyor.

Bu hizmetimiz Yıllık Premium üyelerimiz için geçerlidir. Hemen üye olun, çocuğunuz hakkında pedagojik veya psikolojik sorunuzu uzman@cocukludunya.com ‘a yollayın, Uzmanlarımız sorularınızı cevaplasınlar.

 

Büyük Çocuğu Kardeşe Hazırlamak

Kızım 3 yaş 3 haftalık. Ben hamileyim. Kızım bunu öğrendiğinden beri regresyon başladı. Bebeksi hareketler, önceden yaptığı şeyleri yapamıyormuş gibi yapmalar. Nasıl bir yaklaşım uygulamam lazım?

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Merhabalar, Muhtemelen eve bir bebek geleceğini algılayınca, ilginizi kaybetmemek için, bebek gibi davranmaya başladı.

Bebeksi hareketlerini görmezden gelin, onu "bebekleşme" diye sık sık uyarmayın. "Bebek gibi, büyüdün, büyümedin, ...ifadelerini kullanmayın

Daha önce yaptığı hareketleri yaptığında fark edin, vurgulayın, olumlu tepki verin, bunlarla dikkat çektiğini fark etsin.

Ondan yardım isteyin, yapabileceği basit sorumluluklar verin.

Kolay gelsin.

Kardeşler arasındaki bağları güçlendirmenin yolları nelerdir?

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Kardeşler arasındaki bağı güçlendirmenin yolu: Kardeşler arasında ayırım yapmamak, onları eşit sevmek, onlara eşit ilgi göstermek, kardeşleri birbirleriyle kıyaslamamak, ihtiyaçlarını karşılarken kardeşlerin farklı olabileceğini kabul etmek, kardeşleri aile içinde rakip duruma sokmamak, kardeşlerin sorunlarını aralarında çözmelerine fırsat vermek, kardeş kıskançlığının doğal olduğunu kabullenmek, anne ve baba olarak kardeşlerin her birine ayrı zaman ayırmak, aile içi ilişkilerde 2′li, 3′lü, 4′lü...birliktelikler yaratmak, aile içinde sorumluluk alma, işbölümü, dayanışma ilkelerine uygun davranmaktır.

Kardeşlerin aynı odayı paylaşmasının olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Kardeşlerin aynı odayı paylaşması ailenin ekonomik olanaklarına ve evin fiziksel koşullarına bağlıdır. Aynı odayı paylaşmak, kardeşleri yakınlaştırabileceği gibi kavgalara da neden olabilir. Aynı odada yaşamak, kardeşlerde paylaşma duygusunu geliştirirken bireyselleşme, bağımsızlaşma, özgür olma fırsatını engeller. Oda paylaşan kardeşlerin sınırlarını çizmeleri, birbirlerinin sınırlarına saygı duymaları, oda kullanımının koşullarını belirlemeleri, birbirlerinin eşyalarını izinsiz ellememeleri, iyi geçinmelerini kolaylaştırır.

Çocuğunuz Yeni Kardeşe Hazır mı?

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON : Bir çocuğun kardeşe hazır olup olmadığını söylemek kolay değildir. Pek çok çocuk arkadaşlarının kardeşi var diye kardeş isterler fakat kardeş geldikten sonra evde yaşanacak değişiklikleri kestiremezler. Kardeş istediğini söyleyip sonrasında ‘’artık istemiyorum, artık gitsin’’ diyebilirler. Çocuk, anneyle babanın hep kardeşle ilgilenmesinden dolayı kendisine zaman kalmamasından şikayetçi olabilirler. Kardeş kıskançlığı büyük çocuğun kardeşini kıskanması olabildiği gibi kardeşin de abi/ablayı kıskanması olarak da görünebilir. Anne babalar çocuğu kardeşe hazırlamak için yapabileceği şeyler var. Annenin hamileliği belli olur olmaz değil de karnı belli olmaya başladığında çocuğa kardeşi olacağını söyleyebilirler. Ayrıca annelerin hamile kaldıktan sonra çocuğa kardeş isteyip istemediğini sormaları da anlamsız ya da buna benzer olarak kız kardeş mi erkek kardeş mi istediğini sormak mantıksız. Hamileliğin son aylarına doğru çocuğu abi/abla olmaya hazırlamaya başlamak fakat bunu yaparken çocuğun omuzlarına yük yüklememek gerekir. Hamileliğin sonlarına doğru çocuğun bebeklik fotoğraflarını bebeğe göstermek, çocuğun da kardeşi gibi bir zamanlar annesinin karnında olduğunu, annenin onu da emzirdiğini, onunla da oynadığını anlamasını sağlar. Kıskançlığın da doğal bir duygu olduğunu kabul etmek ve çocukla bu durumu konuşmak gerekir. Anne babaların da kardeş kavgalarının doğal ve olası olduğunu kabul etmelidir. Ancak kavgalar şiddete dönüşürse kavgaya müdahale edilmelidir.

Küçük kardeş büyüğün oyununu bozarsa ne yapmalı?

Biri 2 biri 4 yaşında 2 oğlum var. Küçük olan büyük olanın oyununu çok bozuyor. Öbürüde sinirleniyor ama küçük olan vazgeçmiyor. Bu durumda nasıl hareket etmeliyiz?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Merhabalar,

Bu durum çok sık karşılaşılan bir durum. Küçük büyüğün oyununa dahil olmak veya ağabeyini taklit etmek istiyor, ağabey onunla ilgilenmeyince onun oyununu bozuyor.

Büyük ise kardeşi yanında istemiyor, küçük oyununu bozunca ya öfkeleniyor ya ağlıyor.

Ağabey oynadığında, küçüğü yanından alın başka tarafta, başka bir oyun-oyuncakla meşgul edin.

Küçük inatla ağabeyin oyununu bozuyorsa, "Ağabeyinin oyununu bozuyorsun, ağabeyin yanına gitmek yok" deyin, ağabeyin yanına sokulmasına izin vermeyin.

Kolay gelsin


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X