Yeni doğum yapan annelerin duyguları kendilerine özeldir ancak bazı ortak ruh halleri birçok annede görülmektedir. Doğumu yeni gerçekleşmiş olan annelerin ilk iki hafta içerisinde hüzün halinin gözlemlendiği ve adına “annelik hüznü” denilen bir ruh hali içerinde olması beklenen bir durumdur. Sıklıkla duygusallık seviyesinde artış, kaygı ve korku seviyesinde yükselme, ağlama krizleri, gerginlik ve huzursuzluk gibi durumlar annede görülebilir. Bu durum genellikle iki haftadan sonra sona ermektedir. Bu süreçte babanın ve annenin çevresindeki kişilerin bu durumu anlamaları ve anneye destek vermeleri gerekmektedir.
Anne ve babanın hayatına yeni giren bir bebek, yaşamlarındaki birçok değişikliği beraberinde getirmektedir. Bu sürece uyum sağlamak bazıları için kolayken bazıları için de zor olabilir. Yeni doğan bir bebeğin fiziksel ve psikolojik ihtiyaçları nı karşılamak bazı zamanlarda güç olabilir ancak birçok anne ve baba zaman içerinde bebekleriyle uyumlanmayı öğrenmektedir. Bu süreç anne ve babayı zorluyorsa çevresindeki güvendikleri kişilerden yardım alabilirler.
Yeni annelerin lohusalık döneminde psikolojik iyi oluşlarına dikkat etmesi gerekmektedir. Annelik hüznü olarak bahsedilen durumun iki haftadan daha uzun süre devam etmesi doğum sonrası depresyon şüphesi oluşturur. Doğum sonrası depresyonu olan kadınların ileriye dair umutsuzluk, değersizlik, yüksek seviyede kaygı, suçluluk ve yetersizlik hissi deneyimledikleri bilinmektedir. Ek olarak günlük aktivitelerini yapamazlar, öz bakımlarını sağlayamazlar, cinsel isteklerinde azalma, sıklıkla ağlama, hızlı ruh hali değişimi, intihar düşünceleri ve son olarak uyku ile iştahta artma veya azalma görülebilmektedir. Yeni annelerin lohusalık döneminde psikolojik iyi oluşları anne ve bebek arasındaki güvenli bağlanmanın kriterlerinden biridir. Bu sebeple bu belirtileri gösteren anne adayları için bir uzmandan vakit kaybetmeden yardım alınmalıdır.
Anne ve bebek arasındaki güvenli bağlanmanın kriterlerinden bir tanesi annenin kendi ruh sağlığının iyi olmasıdır. Bu sebeple anne kendi ruh sağlığına dikkat etmeli ve aşırı stres yaratan durumlardan uzak kalmalıdır. Anne veya baba ile bebek arasındaki bağlanmanın güvenli bir şekilde oluşturulabilmesi için bebeğin fiziksel ve duygusal ihtiyaçları her daim karşılanmalıdır. Bebek ihmal edilmemelidir.
Güvenli bağlanmanın bakım veren ve bebek arasında oluşmasına dikkat edilmesinin nedeni bu bağlanmanın çocuğun ileriki yaşamında kurduğu ilişkilere doğrudan etki etmesidir. Çocuk bu ilişki modelini gelecekteki sosyal hayatında sergileyecektir. Bu nedenle bebek her zaman güvende tutulmalı, acıktığında beslenmeli, altı kirlendiğinde değiştirilmeli, uykusu geldiğinde uyumasına yardım edilmeli, bol bol gülümsenmeli, şefkatli bir şekilde yaklaşılmalı ve göz teması kurulmalıdır.
Anne ile bebek veya bakım veren ile bebek arasındaki güvenli bağlanmanın temellerinin atılması için uygun bir şekilde davranılmalıdır. Tüm bu tutum ve davranışlara ek olarak oyunun bebeğin veya çocuğun gelişimine önemli bir derecede katkı sağlandığının bilinmesi nedeniyle bol bol çocukla oyun oynanmalıdır. Bu oyunların illaki çok pahalı oyuncaklar ile olmasına gerek yoktur. Anne kendi içgüdüsünü dinleyerek doğal bir şekilde oyun üretebilir. Basit gibi görünse bile cee-e oyununun dahi çocukların bilişsel gelişimine ciddi bir katkısı vardır. Bu sebeple cee-e oyunu oynanabilir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.