Uyumadığı zamanlarda çevresini ve ailesini tanımaya çalışan bebeğiniz ile ne kadar çok oyun oynarsanız onun gelişimine o kadar çok katkıda bulunmuş olursunuz. 0-6 ay döneminde bebeğinizin gelişimi çok hızlıdır. Özellikle ilk 12 ayda bebeğin her ay yeni yetenekler geliştirdiği görülür. Bebeklerin öğrenme yolu oyundur. Bu dönemde onunla ne kadar çok kaliteli vakit geçirirseniz, onun gelişimine o kadar çok katkıda bulunmuş olursunuz.
Sizin gözünüze yeni doğan bebek oyuna hazır değilmiş gibi görünse de, bebeğiniz çevresini, ailesini tanımaya başlamıştır bile. Bebeğinizle vakit geçirirken ona şefkatli yaklaşmanız, göz teması kurmanız, onu ne kadar çok sevdiğini söylemeniz ve onunla yumuşak konuşmanız onun sizinle olan iletişimini destekleyecek ve güvenli bağ kurmanızı sağlayacaktır.
Yeni doğan bebek aktivitesi yapmak sadece bebeğin odasında onunla oynamak olarak düşünülmemelidir. Siz iş yaparken de bebeğiniz ile konuşabilirsiniz, neler yaptığınızı anlatabilirsiniz ve hatta ona şarkı söyleyebilirsiniz. Bebeğinizle oyun oynarken siz de eğlenin, gülün. Bebeğiniz bunu hissedecektir.
Yenidoğan aktivitesi: Kaslarımızı Kuvvetlendirelim
Uyanıkken bebeğini sırt üstü yatır, sağına geç, yumuşak bir ses tonuyla ona adıyla seslen. "Tatlım, tontonum, bak buradayım" de. Başı sana doğru dönerse, göz teması kur, alçak sesle "ne güzel başın bana doğru döndü" de. Sonra soluna geç aynı aktiviteyi tekrarla. Bu aktiviteyi her gün 1-2 kez yapabilirsin. Bebeği hep sırt üstü bırakma, yatma pozisyonunu ara ara değiştir.
Bu aktivite hem baş hem boyun kaslarını kuvvetlendirir.
Yenidoğan aktivitesi:Başımızı Çevirelim
Uyanıkken karın üstü (yüzükoyun) yatır, izle. Başını yana çevirip yanağını yatağa dayayabiliyorsa "Ne güzel yattın, şimdi güzel güzel uyuyacaksın" de. Gün içinde birkaç kez karın üstü yatırabilirsin.
Bu aktivite ile hem baş ve boyun kasları, hem de sese duyarlılığı gelişir.
Bunlar ÇocukluDünya’daki 2000’den fazla aktiviteden sadece iki tanesi. ÇocukluDünya’ya üye olduğunuzda bebeğinizin gelişimini takip edebilir ve günlük eğlenceli aktivitelerle onun gelişimine destek olabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek yazılarımız:
1 Aylık Yeni Doğan Bebek Gelişim Özellikleri
Bebeklerde Yaş Grubuna Göre Oyuncak Tavsiyeleri
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.