Son dönemlerde üzerine kafa yorulması gerektiğini düşündüğüm önemli konulardan biri bu. Günümüz çocuklarını eski dönem çocuklarının koşullarıyla karşılaştırdığımda temel bazı farklar canlanıyor zihnimde...
Eskiden çocuklar doğdukları andan itibaren emzirilirken; şimdi çocuklar “kaç cc besin aldığını görebilmek adına” biberonla besleniyorlar.
Eskiden çocuklar annenin içgüdüleriyle uykuya geçerken; şimdi çocuklar uyku eğitimleriyle uykuya geçiriliyorlar.
Eskiden çocuklar doğada, parklarda, bahçelerde özgürce oynarken; şimdi çocuklar alışveriş merkezlerinde, kapalı oyun alanlarında, ekran başlarında vakit geçiriyorlar.
Eskiden çocuklar sadece okula gidiyorken; şimdi çocuklar okul çıkışlarında dramaya, sanata, müziğe, satranca, dil öğrenmeye, spor etkinliklerine gidiyorlar.
Eskiden çocuklar okuldan dönünce evde tek başlarına, aileleriyle, komşularıyla vakit geçiriyorken; şimdi çocuklar “yalnız kalmamaları adına” her gün farklı arkadaşlarıyla, yardımcıyla vakit geçiriyorlar.
Eskiden çocuklar hafta sonlarında arkadaşları ve aileleriyle özgürce vakit geçiriyorken; şimdi çocuklar “vakit kaybetmemek ve çok yönlü olmak adına” okul sonrası gittikleri etkinliklerin devamına hafta sonu da gidiyorlar.
Psikoterapist Çağatay C. Öztürk’ün “ Çocuklar Sizin Birer Uzantınız Değildir ” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.
***
Eskiden aileler çocuklarının istediği olmadığında ağlayarak hayal kırıklığını yaşamasına, ifade etmesine izin verebiliyorken;
Eskiden aileler yemek hazırlanırken o anda çocuğun istediği şeyin olması için ona sıra gelene kadar beklemesine izin verebiliyorken;
Eskiden aileler evdeki temel kuralları koyup, onları ilgilendiren kararları anne baba olarak verebiliyorken;
Eskiden aileler çocuklarının, kendilerinin, okulların, öğretmenlerin hatalarını tolere edebiliyorken;
Çeşitli duygular dile getirilebiliyorken;
Artık bazı aileler çocukları mutlu olsun diye çocuklarının istediklerini yapmaya, ağlatmamaya; çocuğun istediği anda istediği talebini karşılayabilmek için bekletmemeye; az kural koyup/hiç koymayıp çocuğu üzmemeye ve tüm (!) kararları alırken mutlaka çocuğun fikrini almaya; hataları daha zor tolere edip, olumsuz duyguların üzerini kapatarak mükemmele en yakına ulaşmaya daha meyilliler.
***
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.