Aileler tercih aşamasında nelere dikkat etmelidir? | Çocuklu Dünya
 
Annelik-Babalık

Çocuklar Sizin Birer Uzantınız Değil. Verdiğiniz Kararlar Sağlıklı mı?

Tarih: 1 Mart 2018 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklar Sizin Birer Uzantınız Değil. Verdiğiniz Kararlar Sağlıklı mı?

Çocuklarınız İçin Karar Alırken Yapmanız Gerekenler


Birçok ebeveyn bir bebek dünyaya getirdiklerinde, belli bir yaşa gelene kadar onlar için en sağlıklı olduğuna inandıkları yaşama dair farklı tercihler yaparlar. Bugün bu yazıda sizlerle paylaşmak istediğim; çocuklarınız için tercih yaparken nelere dikkat etmelisiniz?


İstikrar Önemli

Henüz okul öncesi eğitim dönemi ya da okul başladıktan hemen sonraki süreyi dikkate alacak olursak, çocuklarınız için birçok farklı tercih yapmak durumundasınızdır. Sosyal etkinlikten, okul seçimi, oyun gruplarından, çocukların vakit geçireceği farklı alanlara kadar her anlamda yapacağınız tercih çocuklarınızın ilerleyen yıllarda yetişkin birer birey olduklarında da yaşamlarını etkileyecektir. Zira, çocuklarınız için yapacağınız tercihler, onların karakteristik özelliklerine ve kişilik yapılarına uygun bir denge içerisinde olmalıdır. Çocuklarınız için tercih yaparken ruhsal, sosyal, finansal ve zaman anlamında birçok ailevi şartları da göz önünde bulundurarak tercih yapmanız son derece önemli. Yine önemli olan bir başka nokta ise, çocuklarınız için sunduğunuz imkanları onlara istikrarlı bir şekilde sunabilmeniz.

Çocuklarınız İçin Seçim Yaparken Uzmana Danışmak Önemli

Günümüzde çocuklarınızla ilgili tercih yaparken, birçok farklı yöntem ve test aracılığıyla uzmanlardan yardım alarak onların karakteristik yapıları ve kişilik özellikleriyle ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Çocuklarınızın ne tür sosyal faaliyetlere ya da spor alanlarına veya oyun gruplarına yatkın olup olmadığını sağlıklı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Çocuklar için ilk deneyim çok önemlidir. Birçok çocuk herhangi bir konuda ilk deneyim yaşadığında olumsuz tepkiler verebilir. Danışacağınız uzmanlar, çocuklarınızın ilk deneyimleri karşısında, kimi zaman verecekleri olumsuz tepkiler karşısında da nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda, sizlere yol göstereceklerdir. Bu sayede de ilerleyen yıllarda çocuklarınızın ilk deneyimlerinden kaynaklı travma riskleri de çok daha az olacaktır.

Kendi Çocukluğunuzu Çocuklarınıza Yansıtmayın

Her ne kadar çocuklarınız için tercih yaparken iyi niyetli olsanız da farkına varmadan kendi çocukluğunuzda yapamadığınız bazı şeyleri çocuklarınıza yükleyebilirsiniz. Örneğin, çocukluğunda yabancı dil öğrenme imkânı olmayan bir ebeveyn çocuğunun yabancı dil öğrenmesi konusunda baskıcı bir tutum izleyebilir, devamında da yanlış bir okul tercihinde bulunabilir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Ya da kendi çocukluğunda spor yapma fırsatı yakalayamayan bir ebeveyn, çocuğu spor yapsın diye özel bir çaba içerisine girebilir ve bu nedenle de yanlış bir yol izleyerek o çocuğun bir ömür spordan uzak bir birey haline gelmesine sebebiyet verebilir.

Bu örnekleri artırmak mümkün; kitap okuma alışkanlığından, hayvanlarla kurulacak ilişki, kıyafet tercihinden, yemek tercihine ya da uyku saatinden, disiplin tutumuna kadar yaşamsal birçok noktada çocuklarınız için tercih yaparken her ne kadar iyi niyetli olsanız da amacınız çocuklarınız için en iyisini seçmek olsa da unutmayın ki; çocuklarınız sizlerin birer uzantısı değildir. Kendi yaşamınızda yaptıklarınız ya da yapamadıklarınız üzerinden çocuklarınızı yönlendirmeye ve onlar adına tercih yapmaya çalışmayın. Zira her çocuk ayrı bir birey ve ayrı bir dünya demektir. Çocuklarınız için en sağlıklı tercihi ancak onların dünyalarını anlamaya çalışarak yapabilirsiniz. Bunun için de onlarla mümkün olduğunca kaliteli zaman geçirmelisiniz ve tüm tercihleri yaparken başta onların karakteristik yapılarını ve kişilik özelliklerini dikkate almalısınız.


Prof. Dr. Nermin Çelen’in “Bebekler Ne Bekliyor?” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X