Yoga’nın İnsan Vücuduna Etkileri | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Yoganın Çocuk Vücuduna Etkisi Nedir?

Tarih: 1 Temmuz 2018 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Yoganın Çocuk Vücuduna Etkisi Nedir?

Yoga Nedir? Çocuk Yogası Nasıl Yapılır?


Seneler önce, henüz yoga ile hiçbir ilgim yokken, bir gün 1.5 yaşlarında olan yeğenimin baş aşağı bir pozda durduğunu gördüm. Kardeşime ne yaptığını sorduğumda; kızının dinlenmek istediği zamanlar, aynı zamanda bir dinlenme pozu olan Köpek pozuna girip pozda kaldığını söyledi.


Bebeklerin bilerek dünyaya geldiklerine inanıyorum. Bebek diyafram nefesini; dik oturmayı; yılan, köpek, çocuk pozu gibi bir çok yoga pozuna girmeyi bilir. Ancak sonraları dış etkenlerin etkisiyle kapanmaya ve unutmaya başlarlar.

Yoga Nedir?

Yoga ‘’birleşme’’ anlamına gelir. Zihin, beden ve ruh bütünlüğüdür. Zihnin üstüne direk bir çalışma yapmak zor olduğu için ve zihin sürekli düşünceler ve hikayeler ürettiği için, yogada nefesle hareketi birleştirerek zihni rahatlatıyoruz.

Çocuklar yogaya ne zaman başlayabilirler?

Bebekler anneleriyle birlikte erken dönemlerde yoga yapmaya başlayabilirler. Böylelikle anneler de doğum sonrası dönemini paylaşabileceği bir grubun içinde, hem kendi bedenini nazik bir şekilde çalıştırır, hem de bebeğiyle keyifli bir iletişim süreci yaşar.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

3 yaşından itibaren, çocuk bir grubun içinde yoga yapabilir . Bazen oyun, bazen hikayelerle yapılmakla birlikte, çocuğun yoga yaptığının bilincinde olması fikrindeyim.

Yoga nefes ve gevşeme teknikleriyle asana dediğimiz hareketlerden oluşur. Bedeni öne, arkaya, yanlara eğip twistlere sokarak çalıştırmış olur. Bazı hareketler sakinleştirir, bazıları ise enerji verir.

Çocuklarda yoganın faydaları nelerdir?

Çocuk yogası nefes farkındalığı yaratır, denge, koordinasyon, odaklanma ve bütün sistemlerin (hareket- solunum- boşaltım- sindirim-dolaşım-sinir sistemleri) üzerinde olumlu etkisi vardır, uyku düzenine iyi gelir, kendine güveni ve enerjiyi arttırır, sakinleştirir, postür ve omurga üzerindeki etkileri ile gevşetir.

Ergenlik dönemi duyguların çok yoğun olduğu bir dönem; duyguları yok edemezler ama duygularla sörf yapmayı öğrenebilirler. Yoga ergenlere, sorunlarla başa çıkabilmeleri için bazı araçlar verir. Nefes, gevşeme ve meditasyon tekniklerinin yanısıra ‘Mindfulness’ dediğimiz farkındalık çalışmaları yapılır. Zihnin işleyiş şekli; düşünce ve duyguların farkındalığı, bedendeki hisler, bedende o duyguya yer vermek ve sonradan nefes teknikleriyle gitmesine izin vermek gibi çalışmalar.

Asana dediğimiz hareketleri nefesle birleştirdiklerinde, zihin yavaşlamaya başlar ve meditasyon dediğimiz şey gerçekleşir.

Ayrıca yoga, yaptıkları diğer sporlardaki performanslarını arttırır. Postürleri düzelmeye başlar ki bu en önemli faydalarından biridir çünkü genellikle bedenleri çökmeye meyilli olur. Özgüvenleri gelişir.

Yoganın yapılması ve yapılmaması istenen şeylerle ilgili çok güzel bir felsefesi vardır. Kendilerine ve başkalarına şefkat gösterme, kendilerine ve başkalarına dürüst olma, kendilerinden ve başkalarından çalmama, elindekiyle mutlu olma, sözde ve düşüncede saf olma, şükretme gibi bu öğretileri matın üzerinde öğretip hayata geçirmelerine yardımcı oluruz. Her yerde rekabet içinde olan ergenler, yogada rekabetin olmadığı bir ortamda, kendilerini tanımaya, bırakmaya ve kendilerini gerçekleştirmeye başlarlar.

Yoga çocuklara ve gençlere “En iyisi olmak değil de kendilerinin en iyisi olmayı” öğretir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X