1 aylık bebek neler yapabilir deyince anne-babaların aklına bebeklerin oyun oynayabileceği gelmez. Sadece besleniyor ve uyuyor diye düşünülebilir. Halbuki bebeğiniz çevresini tanımaya başlamıştır bile. Bebeğinizin her ay neler yapması gerektiğini ÇocukluDünya’ya üye olduğunuzda görebilirsiniz.
İlk dönemlerde bebek etkinlikleri daha çok evde olacaktır. Bebek oyunları oynayın. Hem de bol bol. Çocuk doktorunuz izin verdikten sonra mümkün olduğu kadar dışarı çıkmanız, parka gitmeniz bebeğiniz için faydalı olacaktır. Tabii ki AVM gibi kapalı alanlardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.
1 aylık bebek aktiviteleri bebeğinizin gelişimini desteklemenin en güzel yoludur. Bebek aktiviteleri bebeğinizin beyin gelişimini destekler. Sürekli aynı oyunları oynamak yerine mümkün olduğu kadar çeşit sunmak gerekir ki bebeğinizin tüm yetenekleri gelişsin.
Bebek gelişiminin önemli bir kısmı bebeklerin refleksleridir. Bu refleksleri uyarmak yerinde olur. Yanağına dokunulduğuna yüzünü o tarafa çevirmesi, avuç içine dokunulduğunda kavramaya çalışması, ağzını açarak emme durumuna geçmesi, koltuk altlarından tuttuğunuz zaman yürüyecekmiş gibi davranması bu reflekslerden bazılarıdır.
Aktivite Önerisi: Şarkı Yazalım
Bebeğinizle her gün yaptığınız aktiviteler için şarkılar uydur. Banyo vaktinde onu yıkarken yaptıklarınızı tatlı melodili bir şarkı şeklinde anlatın. Aynı şeyi yemek yaparken, uyku vaktinde, bezini değiştirip kıyafetlerini giydirirken de yapabilirsin. Örneğin banyoda "Musluğu açalım, suyu şakır şakır akıtalım, foşur foşur yıkanalım, mis gibi kokalım" şarkısını uydurabilirsin.
Bu aktivite kulağı uyarır, kelime bilgisini arttırır, etkinliği eğlenceli kılar. Sizin de bebeğinizle yaptığınız rutin aktiviteleri daha eğlenceli yapar.
Aktivite Önerisi: Parmaklara Dokunalım
Bebeğinizi sırtüstü yatırın. Bebeğinizin parmaklarını ellerinin arasına alın. Öpün, sevin, okşayın, parmakları ile oynayın. Parmaklarını sayın, adlandırın. Bebeğinizin ayaklarını avuçlarının içine alın, öpün, sevin, burnuna değdirin. Gıdıklanırsa durun.
Bu akitivite basit gibi görünse de dokunmak, bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar.
Aktivite fikrine ihtiyacınız mı var? ÇocukluDünya 2000’den fazla aktivite ile sizi bekliyor. ÇocukluDünya’ya üye olduğunuzda bebeğinizin gelişimini takip edebilir ve günlük eğlenceli aktivitelerle onun gelişimine destek olabilirsiniz.
* * * * * * * * * * * *
ÇocukluDünya Yıllık Premium üyesi olarak uzman seminerleri katılıp, sorularınızı uzmanlarımıza yönlendirebilirsiniz. Aşağıdaki soru-cevaplar uzman seminerlerimizden alınmıştır. Siz de üye olup, uzman seminerlerine katılabilir ve eski video kayıtlarını da görebilirsiniz. Seminerlerimizi burada görebilirsiniz.
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Birkaç aylık bebekler ellerini havaya kaldırır, sallarlar ayaklarını kaldırıp tekme atar gibi yaparlar bu hareketler onları güldürür. Bu şekilde kendi bedenleriyle oynarken eğlenirler ve bedenlerini keşfederler, daha sonra kendi çıkardıkları sesler onları güldürür kendi seslerini taklit ederler, bu seslerle ve çevrelerinden gelen seslerle eğlenirler. Tüm bu hareketler ve sesler onlar için bir oyun haline gelir, onların ne kadar mutlu olduklarını yüz ifadelerinden görmek mümkündür.
Çocuklar büyüdükçe etraflarında gördükleri kişilerle oynamayı keşfederler, anne babalarına aile büyüklerine yaşıtlarını taklit eder onların konuşma hareketlerini anlamaya çalışırlar. Onların çıkardığı sesleri çıkararak yaptıkları hareketleri yaparak eğlenerek ilgi çekerler. Tüm bu etkinlikler onların onlar için oyun gibidir ve onların sosyal hareket becerilerini geliştirir ve keyifli vakit geçirmelerine yardımcı olur.
Oyun çocukların fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimini sağlar. Anne babalar çocuklarıyla oyun oynamalı, çocuklarının oyun oynamasını desteklemeli, oyunlarının eğlenceli eğitici ve öğretici olmasını sağlamalıdır.
Örneğin çocuk eline bir çıngırak alıp evirir çevirir, çıkardığı sesi ve hareketi izler ve izledikçe eğlenir. Çocukların eline avucuna sığan kauçuk nesneler vermek onları hem bilgilendirir hem eğitir. Çocuklar bir sürü sonra daha büyük oyuncaklarla oynamaya başlarlar örneğin bir bebek yerde otururken onu top atmamız, sonra 2 bebeğe top atarak oynamamız onları hem eğlendirir hem sosyalleştirir. 4 yaşından önce oynamazlar ancak sosyalleşmenin ilk adımı atılmış olur. Küçükler aynı ortamda oyun oynarlar, birbirlerini fark ederler ancak karşılıklı oynamazlar; henüz oynamayı bilmezler. Aynı nesnelerle farklı oyunlar oynarlar ancak daha sonra bireysel oyundan paralel oyuna/birlikte oyuna geçerler.
İlerleyen yaşlarda yaklaşık 4 yaşından itibaren çocuklar daha bilinçli bir şekilde birlikte oyun oynamaya başlarlar örneğin bir aile ortamı yaratırlar: bir çocuk baba, bir çocuk anne, diğeri köpek rolünü üstlenir; bir aileyi canlandırabilirler oyunları artık daha gerçekçi olur. Yetişkinleri taklit ederler ve canlandırma, taklit oyunlarının yanı sıra çocuklar birbirleriyle daha fazla ilgilenirler.
Çocuklar oyuncaklarla da farklı oyunlar oynarlar ve kendi hayal güçlerine göre canlandırmalar yaparlar. Bir eğitimciye göre çocuklar, yetişkinler arasındaki boşluğu oyuncaklarla doldurarak yetişkin yaşamına hazırlanırlar. Bu nedenle oyuncaklar çocuklara gelecekteki hayatlarını hazırlayan değerli araçlardır. Çocuklar için her şey oyun aracı, her şey oyuncaktır. Plastik kamyonlar da bebekler de trencilik oynadıkları terlikler de piller de renkli karton parçaları da…
İlginizi çekebilecek yazılarımız:
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.