3 Yaş Çocuk Etkinlikleri & Çocuk Oyunları | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

3 Yaşındaki Çocuğunuzla Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

Tarih: 9 Nisan 2020 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

3 Yaşındaki Çocuğunuzla Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

3 Yaş Eğitici Oyunlar

 

Üç yaş dönemi çocuğunun “ne“ sorularına yetişemediğin bir dönem değil mi? Etrafı ile etkileşimi artan çocuğun öğrenme hevesi ve merakı da çok yüksektir. Etrafındaki dünyayı anlamaya çalışırken de soracak bir sürü sorusu vardır. Sürekli sorulara cevap vermek her ne kadar yorucu olsa da çocuğunun bu şekilde öğrendiğini, cevap aldıkça mutlu olduğunu ve öğrendikleri arasında bağlantılar kurarak geliştiğini unutmayın.

 

3 yaşındaki çocuğunuzla etkinlik yapmanız neden önemli?

3 yaşındaki çocuğunuzun el ve bilek kasları iyice gelişti. Önceki aylarda karalama yapan çocuk artık resimleri ve çizgileri de daha belirgin hale gelmeye başlıyor. Bu dönemde kalem kağıtla yapılacak aktiviteler ince motor becerisinin gelişmesi için vazgeçilmez. Evde eğitici etkinliklere küçük-büyük, uzun-kısa, az-çok gibi kavramları eklemenin de zamanı geldi, çocuk bu kavramları öğrenmeye hazırdır. Çocuklar için oyun en iyi öğrenme aracıdır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bu dönemde çocukların bireysel oyunlardan grup oyunlarına da yönelmeye başladıklarını göreceksiniz. 1 kişilik eğitici oyunlar yerine 2 kişilik eğitici oyunlar da düşünme zamanı. 

3 Yaş Eğitici Oyun Aktivite Önerileri

Oyun Aktivite Önerisi: Bu neyin sesi?

Günlük hayatta sıklıkla duyulan sesleri telefonuna kaydet. Araba sesi, elektrikli süpürge sesi, hayvan sesler ve sifon sesi gibi. Çocuğunla karşılıklı oturun ve ona "Şimdi sana bazı sesler dinleteceğim ve bunların ne sesi olduğunu bulmanı isteyeceğim de" Sesleri sırayla dinlet ve ne sesi olduklarını sor. Gerekirse ipucu ver.

Çok popüler olan bu 1 kişilik eğitici oyun ile çocuğun etrafındaki nesneleri ve canlıları seslerinden tanımayı öğrenir, dinlemeyi öğrenir ve işitsel dikkati gelişir.

Oyun Aktivite Önerisi: Dokunma Duyumuzu Geliştirelim

Çok derin olmayan plastik bir kabın içini su ile doldur. Çocuğuna bu suya birkaç tane küçük oyuncak atmasını söyle. Sonra kabı buzluğa koyacağını söyle ve içindeki su donunca geri çıkar. Çocuğun buza dokunsun, soğukluğunu ve dokusunu hissetsin. Oyuncakları alabilmek için buzun sıcaklıkla birlikte erimesini beklemesi gerektiğini ona söyle. Birlikte buzun eriyip suya dönüştüğünü gözlemleyin. Sen su "dondu", "eridi" ifadelerini kullan, tekrar tekrar duyunca bu sözcükleri öğrenecektir. Daha sonra oyuncaklarla oynayın.

Bu aktivite dokunma duyusunu ve merak duygusunu geliştirir. Neden sonuç ilişkisi kurmasına yarar.

3 yaşındaki çocuk temel ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayabilir. Anne-babanın çocuğun bu ihtiyaçlarını kendi kendine yapmasına fırsat yaratması gerekir çünkü çocuğun kendi becerilerinin farkına varması, anne-babadan ayrı biri olduğunu anlaması ve bağımsızlaşması için deneyime ihtiyacı vardır. 3 yaş çocuğunun kendi başına yapabileceklerini öğrenmek ve bağımsızlaşmasına destek olmak için yapılabilecek eğitici aktivitelere ulaşmak için Çocukludünya’yı ziyaret edebilirsiniz. 

3 yaş eğitici oyunlar evde oynanabileceği gibi ev dışında, parkta da yapılabilir. Böylece sosyal gelişimini de desteklemiş olursunuz. 3 yaş eğitici oyunlar nelerdir diye merak ediyorsanız, "eğitici oyunlar 2 3 yaş", "eğitici oyunlar 0 3 yaş", "eğitici oyunlar 3 yaş" veya "eğitici oyunlar 3 yaş oyna" gibi terimlerle arama yapıyorsanız doğru yere geldiniz. ÇocukluDünya’da çocukların yaşlarına ve gelişim seviyelerine göre 2500’den fazla eğitici eğlenceli oyun bulunmakta. 

* * * * * * * * * * * *

Uzmanlarımız ÇocukluDünya Yıllık Premium üyelerinden gelen soruları cevaplıyor. Hemen üye olun, sizin sorularınızı da cevaplayalım. Sadece eposta atmanız yeterli. Üye avantajlarını burada görebilirsiniz.

3 yaşındaki oğlum uyku saatinde saldırgan davranıyor ve öfke kriziyle yatağa giriyorsa, ne yapabilirim?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Belki gün içinde öğlen uykusuna ihtiyacı var, uykusunu almadığı için saat geciktikçe de hırçınlaşabilir. Bir kere bu çocuğun uyku saatini öne çekmek lazım. Uykuya gitmeden uyku ritüellerini yapmak çocuğu sakinleştirip yatağa koymak lazım. Bu çok sık duyduğum bir mazeret “benim çocuğum çok uyumlu ama bir tek açken ve uykuluyken vurur”. Ne fark eder ki? Evet açken ve uykuluyken daha hırçın olabilir ama bu ona vurma, ısırma, yıkma, kırma hakkını vermez. O halde burada doğru davranmayan bir ebeveyn var. Demek ki bu çocuk uyku saatini kaçırıyor, o halde bu çocuğun uykusunu öne çekmek lazım, erkene almak lazım.

3 yaşında çocuğa kendine zarar verebilecek bir şey yaptığında nasıl yaklaşılmalı?

Ben anne babası boşanmış 3 yaşındaki çocuğun dayısıyım. Kendine zarar verebilecek bir şey yaptığında veya kendisine ileride zararı olabilecek öfkelendiğinde tokat atma, oyuncaklarını kırıp dökme gibi hareketlerinde kesin bir dille bunu yapamayacağınızı söyleyip ağlamasına rağmen odamdan çıkarıyorum ve o gün odamı alıp oyun oynamıyorum. Başlarda ağlamaları 5-10 dakika gibi süreler sonra sakinleşiyordu, daha sonraları benden uzaklaşmasından korktuğum için korktuğumdan ailenin diğer bireyleriyle olan ağlamalarında sarılıp sakinleştirmeye başladım. Bana sinirlenip ağlamaya başladığında 30 saniye sonra sarılmak istiyorum deyip 1-2 dakika içerisinde sakinleşmeye başlıyor ve odamdan çıkıyorum o gün yine oynamıyorum. Çocuğun belli bir disipline alışmasına yardımcı oluyor ama gün içerisinde geçirmek istediğimden çok daha az vakit geçiriyorum benim için psikolojik olarak çok zor oluyor. Ayrıca dayı yeğen ilişkimize zedelenmesinden ve ileride bir problem yaşadığında benden uzaklaşmasından tedirginim. Tavsiyelerinizi merak ediyorum.

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Mesela aklıma gelen dayının odasına girerken şöyle bir şey söyleyebilirim “Biz konuştuk seninle, artık biliyorum oyuncakları yere atmayacaksın ve kendine zarar vermeyeceksin. Ben de şu sehpanın üzerine, şu sandalyenin üzerine şu oyuncakları hazırladım. Bak bunlarla güzel güzel oynayabiliriz”. Mesela pozitif bir yaklaşımla biliyorum hani eskiden küçüktün yapıyordun ama artık yapmayacaksın diyerek onu doğru davranışa sevk etmiş olabilirim, yani bu bir yöntem olabilir. İkinci bir yöntem nasıl yapıyor dayı deyip böyle komik bir hale gelebilirim. Evet yere attığın zaman dayı kapıyor seni dışarı çıkıyor ama sen artık yapmıyorsun deyip böyle bir şaka yollu ifade kullanabilir. Dayı tavır koyduğu zaman çok doğru yapıyor, odasından çıkarıyor ve ağlarsa da sarılmıyor, öpmüyor, teselli etmiyor. Doğru davranış bu ama bir başkası çocuğa kural koyduğu zaman ve tavır koyduğu zaman ya da hayır dediği zaman çocuk ağladığında dayı gidip sarılıyor. O zaman ne oluyor, dayı diyor ki benim kurallarıma uyman lazım ağlarsan da ben dik dururum ama sen başkanının kuralına uyma ben gelip seni teselli ederim diyor. O zaman bu ne peynir ne lahana turşusu. Eğer ben bu çocuğu doğru eğitmek istiyorsam benim davranışım ne kadar doğruysa bir başkasının davranışının da o kadar doğru olmasını sağlamam lazım. Yani bu demektir ki şımardığı için, kızdığı için, kızdırdığı için, kendine zarar verdiği için veya bir eşyaya zarar verdiği için buna olumlu bir karşılık almaması lazım bunu isteyen dayı ile yapsın isteyen diğer bir aile büyüğüyle yapsın. Yani bu yani kişiye göre değişmiyor, tutarlı tavır sergilemek çok önemli. Bir de dayı şöyle bir hazırlık yapabilir “Ben görüyorum kreşten geldiğin zaman bazen kızgın olabiliyorsun, parktan geldiğin zaman bazen öfkeli olabiliyorsun. Biliyor musun ben odamda sana vurmalı bir oyuncak hazırladım”. Çekiçli bir oyuncak, silindirlerin birince vurunca silindirler düşer, tekrar koyar çekiçle vurur silindirler düşer. Bazen böyle toplarla olan oyunlar var, tepeden topa vuruyorsunuz yine çekiçle iniyor bir de ses çıkarıyor ya da oyun hamuru hazırlayabilir ve plastik bir çekiç hazırlayabilir. “Biliyor musun ben senin bu öfkeni azaltacak çok ilginç bir şey buldum, bak burada bir hamur var ben de sana bir tepsi hazırladım çekiçle bu hamuru yamyassı yapabilirsin” diyorum ya da yine geline hamur verebilirim o hamuru parça parça koparabilirsin seni rahatlatabilir diyorum. Burada kullanılmış kağıtlar var veya eski gazeteler var bunları yırtabilirsin ya da bir leğene su koyabilir, içine boy boy süngerler atabilir, süngerin içine birazcık göz yakmayan şampuan döküp bak bu süngerleri köpürtüp bütün öfkeni dağıtabilirsin. Yani öfkeyi dağıtmanın 1001 tane yolu var.

Dayının bu noktada evet doğru yetiştirmek gayreti var ama çocuğun dayı yeğen ilişkisinin de zedelenmesinin istemiyor. Doğru davranıyor o davranışını sürdürsün ya da eğer bir başkası çocuğu engellemiş, durdurmuş, ona hayır demiş ise o zaman da çekilsin müdahale etmesin en azından onu yapsın. Boşanmış bir ebeveyn çocuğu için bir dayı modeli çok değerli bir modeldir ve çocuğa çok şey katabilir. Özellikle baba uzaktaysa ve çocuk babayı çok sık görmüyorsa ama yaptığı doğru davranışı sürdürmek kaydıyla.


İlginizi çekebilecek yazılarımız:

 


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X