5 Yaş Çocuk Gelişimi | Çocuk Gelişimi | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

5 Yaş Çocuk Gelişiminde Bilmediğiniz Her şey

Tarih: 11 Şubat 2020 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

5 Yaş Çocuk Gelişiminde Bilmediğiniz Her şey

5 Yaş Çocuk Gelişimi


5 yaşındaki çocuk artık hareketleri üzerinde daha çok kontrol sahibidir, dikkat süresinin arttığı gibi anlama ve uygulama becerisi de gelişmiştir, duygularının daha çok farkındadır ve kendisini ifade etme biçimi daha olgunlaşmıştır. İnatçılık ve öfke krizleri oldukça azalmışsa da arada sırada görülebilir. 5 yaşındaki çocuk, öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açıktır.


5 Yaşındaki Çocuğun Gelişim Özellikleri

Kaba Motor Gelişimi: Zıplama ve atlama gibi becerileri daha gelişmiştir. Önceki yaşlara göre daha iyi dengede durur ve hareketlerini daha iyi kontrol edebilir.

● 5 yaşta, genelde dişler düşmeye başlar, birkaç yıl boyunca kalıcı dişler çıkmaya devam eder.

İnce Motor Gelişimi: Parmak kasları artık daha çok gelişmiş olacağı için kendi kendilerine daha kolay şekilde giyinip soyunabilirler, düğmelerini açıp kapayabilirer, fermuarlarını indirip çekebilirler. Aynı zamanda, bu yaş, ayakkabı bağlamayı öğretebileceğiniz bir yaştır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Psikolojik ve Sosyal Gelişim:

● Artık 5 yaşında olan çocuklar, duygularını daha anlamlı şekilde ifade edebilmeye başlar, örneğin, “Bana bağırmanı sevmiyorum.” diyebilirler.

● Her ne kadar duygu farkındalıkları ve ifade biçimleri gelişmiş olsa da hala ara ara öfke krizleri ve duygu aşırılıkları gösterebilirler.

● Kendileri dışında başka insanların da duygu ve düşüncelerinin olduğunu daha iyi kavrar hale gelirler, bu nedenle empati hisleri kuvvetlenmiştir, örneğin, annelerini üzgün gören çocuklar kendileri de üzülebilir ve “Üzülme anne.” gibi cümleler kurabilirler.

● Başka çocuklarla oynar ve paylaşmayı öğrenir. Kendini daha yakın bulduğu ve anlaşabildiği 2-3 arkadaş seçer ve onlarla oynamayı daha çok tercih eder.

● Anne ve babasından daha az kriz yaşayarak ayrılır.

● Anne ve babayı memnun etmeye çalışır.

● Direktifleri daha iyi anlar ve uygular.

Bilişsel Gelişim:

● Hem evde hem anaokulunda kuralları daha iyi kavrar ve daha çok uymaya eğilimlidir.

● Daha karmaşık şekilde düşünebilme yetisi artar ve kendisini daha iyi ifade eder, daha düzenli cümleler kurabilir bu şekilde sosyal ilişkileri boyut kazanır.

● Ölüm kavramını daha iyi idrak eder: Ölüm anlatılırken doğa üzerinden örnek verilebilir, bitkilerin, hayvanların ve insanların doğup büyüdüğü ve sonunda hayatlarının sona erdiği söylenebilir. “Ölen annen/baban/hayvanın cennete gitti, melek oldular.” gibi açıklamalar kafa karıştırıcıdır, bu şekilde açıklamalar yapılmamalıdır.

5 Yaş Boy Kilo Gelişimi

5 yaşına giren çocuklar, genellikle yavaş yavaş vücutlarındaki fazla yağı atar ve kas kütleleri çoğalır, bu nedenle artık bir bebekten çok bir çocuk görünümüne kavuşurlar.

5 yaş boy kilo gelişimi kız ve erkek çocuklarda farklıdır.

● 5 yaşındaki kız çocuğunun ortalama kilosu 18.2 kg, ortalama boyu ise 108.0 cm’dir.

● 5 yaş erkek çocuğu boy kilo gelişimi; ortalama kilosu 18.7 kg, ortalama boyu ise 109.5 cm’dir.

5 Yaşındaki Çocuğun Cinsel Gelişimi

4-5 yaş arasındaki çocuk, Freud’un (1905) Psikoseksüel Gelişim Evreleri Teorisine göre “Fallik Evrededir”. Bu evrede olan 4 ve 5 yaşındaki erkek ve kız çocuklar kendi cinsel bölgelerinin daha çok farkına varırlar ve keşfetmek isteyebilirler, bu nedenle bu yaşlarda ara ara mastürbasyon görülebilir ve bu normaldir, bunu fark ederseniz çocuğu ayıplamamalı ve ona kızmamalısınız, yoksa cinselliğinden utanır hale gelebilir. Ancak, mastürbasyon davranışında belli bir sıklık varsa bu bazı duygusal doyumsuzluklardan veya kaygı kaynaklı olabilir, bu durumda bir uzmana danışmak en iyisi olacaktır. Çocuk bu yaşlarda özellikle karşı cinsin cinsel organını merak eder ve oyun vasıtasıyla görmeye çalışabilir. Anne ve babaya bebeklerin nasıl oluştuğu ve dünyaya geldiği hakkında sorular sordukları gibi cinsel organlarla ilgili de sorular sorabilirler. Bu evrede, erkek çocuklar anneye, kız çocuklar ise babaya özel bir ilgi duyar. 2 yaşından itibaren, çocuğa cinsel bölgesinin özel olduğu ve başkaları tarafından dokunulmaması gerektiği öğretilmelidir, çocuk bu gibi durumlarla karşılaşacak olursa “Hayır” demesini bilmelidir. 4-5 yaşlarında olan çocuk 2-3 yaşındaki çocuğa göre cinsel bölgesinin özel bir bölge olduğunun daha çok bilincindedir ve bu yaşlarda utanma duygusu da daha çok gelişmiş olduğu için, çocuğunuzu toplum içinde giydirip soymamalısınız, aksi taktirde çocuk utanabilir; Aynı zamanda bu durum cinsel bölgelerin özel olduğunu söylemek ile ters düşen bir durumdur, toplum içinde soyunup giyinme çocuk için normalleşirse, sizin dışınızda bir başkası çocuğa aynı şeyi yapmaya kalktığında çocuk bunun yanlış bir şey olduğunu anlamayabilir.

5 Yaşındaki Kız ve Erkek Çocuğun Davranışları

● 2 yaş sendromu geride bırakılmış olsa da arada sırada inatçılık ve öfke patlamaları görülebilir.

● Kural ve direktifleri daha iyi anlar ve genellikle daha çok uyar fakat bazen uymak istemez, sizi duymamış gibi yapabilir.

● 5 yaşındaki çocuğa bir rutin yaratmak önemlidir, ne zaman yemek vakti olduğunu, uyku vakti olduğunu bilmelidir.

● Bir şeylerin nasıl yapıldığı konusunda ilgilidir ve doğru yapmak ister, bunun için çabalar.

● Kendi kendine daha çok iş halledebilir hale gelmiştir, gitgide bağımsızlaşmaktadır.

● Genellikle anne ve babasını memnun etmeye ve onlardan olumlu tepkiler almaya çalışır.

5 Yaşındaki Çocuk Nasıl Eğitilir?

● Çocuğun anaokulunda ve ilerleyen zamanda iyi arkadaş ilişkileri kurabilmesi adına ona bazı sosyal beceriler öğretin, örneğin onunla herkesin belli bir sırasının olduğu oyunlar (Ör: Hafıza kartı oyunu) oynayabilirsiniz, çocuk bu gibi oyunlarla sırasını beklemeyi ve sırası olan kişiye saygı duymayı öğrenir, iş birliği yapmak da çocuğun geliştirmesi gereken önemli bir beceridir, örneğin mutfakta annesine küçük yardımlar etmesi veya yatağını babası ile beraber toplaması işbirliğini deneyimlediği ilk adımlar olacaktır. Çocuğa bu şekilde, yaşına uygun görevler vermek aynı zamanda sorumluluk bilincini de geliştirir.

● Okul öncesi eğitimde ve ilerleyen akademik hayatında işe yarayacak olan, dikkatini verme, direktifleri anlama ve uygulama gibi becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Ona dikkat becerisini kullanması gerektiği bazı görevler verebilirsiniz veya onunla bu beceriye yönelik oyunlar oynayabilirsiniz, örneğin, ona birkaç cümle okuyacağınızı söyleyip bu cümlenin içinde geçen 3 farklı taşıtı aklında tutup tekrar etmesini isteyebilirsiniz.

● Çocuğunuzla duygu aktiviteleri yapmanız da çocuğun duygusal farkındalığını arttıracağı gibi empati becerisini de besler.

● Problem çözme becerisini geliştirmek adına çözüm üretme fırsatını ona verebilirsiniz, örneğin, anaokulunda nelerin hoşuna gidip gitmediğini sorduğunuzda eğer hoşuna gitmeyen bir şey olduğunu söylerse, ona bu hoşuna gitmeyen şey ile baş etmek için ne yapabileceğini sorun ve konuşarak seçenekleri değerlendirin.

* * * * * * * * * * * *

ÇocukluDünya Yıllık Premium üyeleri uzmanlarla organize ettiğimiz seminerlere katılarak sorularını sorabiliyor. Siz de bu seminerlere katılıp sorularınızı sorabilir ve diğer üyelerimizin deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Yaklaşan etkinliklerimizi ve eski seminerlerin video kayıtlarını websitemizdeki Seminerler kısmında görebilirsiniz. Aşağıda daha önce sorulan sorulardan bazılarını ve cevaplarını görebilirsiniz.

Çocuklarda akranlarla oyuncak paylaşımı ve özgüven

5 yaşında bir kızım var okuldaki arkadaşlarının bazen oyunda elindeki oyuncakları aldıklarını söyleyip üzülüyor. Öğretmeniyle de konuştuk. Kendisine nasıl telkinde bulunmalıyım?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Bir kere önce bir genel konuşma yapmak gerek. Mesela “Biraz sonra arkadaşın gelecek onunla paylaşmak istemediğin oyuncakları benim odama koyabilirsin, yani bütün oyuncaklarını paylaşmak zorunda değilsin”. Bir başka gün “şimdi parka iniyoruz başka çocuklara vermek istemediğin bir kovan küreğin varsa onları aşağı götürmeyelim onlar evde kalsın”. Bir başka gün “sen bir şeyle oynuyorsun birisi size onu senin elinden çekerse vermek istemiyorsan ne diyebilirsin” Hani şunu de bunu de demeden ona okulculuk oynamak ve okulculuk oynarken o sınıf arkadaşlarından biri olsun siz de kendi çocuğunuz olun ve sen şimdi benim elimdekini al hani biz öyle oynayalım deyip elindekini sıkı sıkı tutun hayır ben bu oyuncakla oynuyorum şimdi sana vermek istemiyorum yani çocuğun ne söylemesini istiyorsanız o oyunda kendi söylesin çocuk bunları örnek alsın. Bu çocuğun özgüvenini güçlendirmek lazım. Her an her zorlukta anne yetişecek baba yardım edecek öğretmen yetişecek diye bir durum olmadığı için kendi kendini korumayı öğrenmesi lazım.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X