Ağlayan Bebek Nasıl Sakinleştirilir? | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

Bebek Ağladığında Ne Yapmalı?

Tarih: 20 Mayıs 2019 - Pazartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Bebek Ağladığında Ne Yapmalı?

Bebeklerin Ağlaması


Uyku beslenme ya da bebeğimizle ilgili bir rutin oluştururken bizi dehşete düşüren, elimizin ayağımıza dolanmasının bir numaralı sebebi AĞLAMA!

Gelin, bebek ağlamalarının ayrıntılarına girelim.

Bebeğin Çok Ağlaması Zararlı mı?

Bu konuda farklı ekoller olsa da, kabaca anlatacak olursak, çaresizce ağlamak bebeğinize zarar verebilecekken, Ona destek olduğunuz durumlarda ağlamak bebeğinizi sakinleştirir. Sizinle dertleşmesini bile sağlayabilir.

Galiba yanlış okudum! Nasıl yani!? Dediğinizi duyar gibiyim.

Doğru duydunuz, bebeğinizin ağlamasına da izin verin. Bebeğiniz ağladığı zaman, doğal eğiliminiz onu kurtarma olabilir. Bebeğinizin sıkıntıda olduğuna, acı çektiğine inanabilir hatta ağlamanın kötü olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat bebekler neden ağlar sorusunun birden farklı cevabı vardır ve bazı ağlamalar bebeğinizle aranızdaki diyaloğu artırır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bir İletişim Türü Olarak: Ağlama

Bebeğinizin sizinle iletişim kurma yoludur ağlama. Biz, ebeveynler olarak çocuklarımızın kendilerini ifade etmelerini istemiyor muyuz? Dertlerini söylemelerini, rahatsız olduğu durumdan bahsetmelerini ya da isteklerini belirtmelerini... Bunlar için çocuğunuzun dil gelişiminin başlamasını beklememeliyiz.
Henüz konuşamıyor olsa da, size derdini anlatmaya çalışıyor. Öncelikle üç derin nefes alıp kendinizi sakinleştirin ve eğilip onun minik bakış açısından dünyaya bakmaya çalışın. Şu anda ne görüyor? Neyden rahatsız olmuş olabilir? Tabi ki bebeğinize destek olun fakat Tracy Hogg’un dediği gibi Eşiniz ‘yorgunum’’ ya da ‘su verir misin’ dediğinde ağzına çorap mı tıkıyorsunuz? Elbette ki hayır. O halde bebeğinize neden bunu yapıyorsunuz? Bebeğinize sadece söz sahibi olmamayı öğretiyorsunuz.

Çok değil. Sadece birkaç saniye, durup bebeğinizi dinleyin ve olabilecekler listesini gözden geçirin, ardından müdahale edin. Ebeveynler gerçekten dinlemek ve farklı ağlamaları ayırt etmek için durmadıklarında, zamanla bebeklerin ağlaması tek tipe bürünür ve sadece ‘ Heyy! Sana söylüyorum bana dikkatini ver!’ söylemine dönüşür.

Ağlamanın Güvenli Bağlanma Üzerindeki Etkileri

Hangi tür ağlamadan bahsediyorsunuz derim öncelikle? Bebeğinizi tek başına bıraktığınız ya da sadece uzaktan ona baktığınız ve ihtiyaçlarını karşılamadan susmasını beklediğiniz ağlama mı? Yoksa bebeğiniz ağlarken, ona sarıldığınız ve ya anlamaya çalıştınız, sebep bulamamış olsanız bile, Onu severek, okşayarak destek olduğunuz durum mu?

Elbette ki birinci durum güvenli bağlanmayı zedeler. Fakat ikinci durumda bebeğinizin yanındasınız, ihtiyaçlarını karşıladınız, ağlamaya devam etse de annesi yanında ve sarılıyor.

Şöyle örnekleyeyim size; Bir isteğiniz ya da stresli olduğunuz durum söz konusu, yanınızda olan birine durumu anlatmaya çalışıyorsunuz, Birinci durumda sizi dinlemeyen ve susmanızı bekleyen kişi rol model. İkinci durumda ise; Sizi dinleyen elinden geleni yapmayı deneyen biri rol model. Bu durumda başarısız olsa bile! sizi anlamaya çalıştı. İkinci durumda bulunan kişi için güvensizlik söz konusu olur muydu? İşte anlatmaya çalıştığım şey, ikinci rol modeli benimsemeniz.

Ağlayan bebeği susturarak ona iyilik yapmıyorsunuz. -Savunduğum şey bebeklerinizi uyku için ağlamaya bırakmak asla değil-

Bebeğinizin bireyselliğini önemseyin, Durun- Derdini dinleyin- İstediğine odaklanın- Durum için yardımcı olun- Kendini sakinleştirebilmesi için fırsat tanıyın!


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X