Çocuk bakımında destek veren kişi bazen bu alanda uzman bir bakıcı, bazen de aile büyüklerinden biri olur. Destek veren kim olursa olsun anne-babaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar var. Bunlardan ilki bakıma destek olacak kişinin çocuk ile iletişimi. Bebeğin ihtiyaçlarını, rahatsızlıklarını ve isteklerini anlayabilmesi, sıcak ve sevecen bir yaklaşımı olması ve bebeğin birlikte keyifli vakit geçirdiği biri olması önemli. Bir diğer nokta ise anne babanın kurallarına uyan ve bu kuralları anne baba yokken de uygulaması.
Çocuk bakımında destek alınacak kişiye karar verilirken anne-babanın o kişi hakkında cevaplaması gereken bir dizi soru vardır;
● Kişi sorumluluk sahibi mi?
● Bebek-çocuk bakımı ve bebek gelişimi konusunda bilgili mi?
● Güvenilir mi?
● Sabırlı ve dikkatli mi?
● İletişim becerileri iyi, kendisi güler yüzlü ve sevecen mi?
● Uzun süreli olarak çocuk bakım desteğini sağlayabilecek mi?
Destek alınan kişi aileden biri olduğu zaman çocuğun alışması daha kolay olabilirken bu kişi yeni bir bakıcı ise çocuğun mizacına bağlı olarak daha zor olabiliyor. Çocuğun yeni bakım verenine ve anne-babadan ayrı kalmaya alışması için zamana ihtiyacı var. Çocuk yeni kişi ile bütün gün yalnız bırakılmaya başlanmadan önce anne-baba yanındayken bu kişi ile vakit geçirmeli, bu kişi ile baş başa kalınan zaman kademeli olarak artırılmalı. Özellikle yeni tanışılan bir bakıcı ise bu alışma süresi çok daha değerli, çünkü çocuklar tanıdıkları yeni insanlara güvenip güvenemeyeceklerine, anne-babanın bu kişiye olan tutumlarını gözlemleyerek karar verirler. Bu alışma süresini tanımak bebek psikolojisi için oldukça önemli.
Çocuğu ile bakıcı ilgilenen anne-babaların en büyük kaygısı da onlar yokken evde yer şeyin yolunda gidip gitmediği? Bakıcı çocuk ile yeterince iyi ilgileniyor ve olması gerektiği gibi iyi bir tavır sergiliyor mu?
Bir şeylerin ters gittiğinin ip uçlarını çocuğun davranış ve tutumlarında ve bakıcının davranışlarında bulunabilir;
● Çocuk bakıcıdan korkuyor, onun yanında tedirgin oluyorsa
● Çocuk normal olmayan bir şekilde kaygılı ve içine kapanıksa
● Bakıcı günlük rutin hakkında çok detay vermiyor ve bir şeyler saklıyor gibi görünüyorsa
● Bakıcı anne-babanın isteklerine uymuyorsa ve yapılması gerekenleri anne-baba yokken yapmıyorsa
● Bakıcı sürekli geç geliyorsa
● Çocuk sürekli yorgun ve açsa
● Çocuk sürekli bakımsız görünüyorsa bir şeyler yanlış gidiyor olabilir mutlaka kontrol edilmelidir.
Anne-baba dışındaki bakım veren, çocuğun gelişiminde anne-baba kadar önemli bir rol oynar. Bu nedenle bu görevin doğru ve güvenilir bir kişiye verilmiş olduğundan emin olmak ve sürekli kontrol sağlamak önemlidir. Bunun yanında anne-babanın işten sonra ve hafta sonları çocukları ile yeteri kadar kaliteli vakit geçirdiklerine emin olmaları ve mümkün olduğu kadar bakımında ve yetiştirilmesinde rol almaları çok önemlidir, bu şekilde aile bebek ilişkisi de sağlıklı bir şekilde kurulmuş olur.
Uzm. Pedagog Belgin Temur’un “Tuvalet Eğitimi ve Çalışan Anne Olmak” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.