Bebeklerde Hijyen | Sağlık | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Bebeklerin hijyeni nasıl sağlanır?

Tarih: 20 Nisan 2020 - Pazartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Bebeklerin hijyeni nasıl sağlanır?

Bebeklerde Hijyen

Bebeğin hijyeninin sağlanmasının en önemli unsuru bebeğin bulunduğu ortamın ve bebekle temasa geçen kişilerin de hijyenine dikkat edilmesidir.


Bebeğin hijyeni nasıl sağlanır?

Bebeğin ve bakım verenlerin ellerinin temizliği dikkat edilmesi gereken en önemli şeydir. Bunun nedeni bebeğin ellerini sürekli ağzına koyuyor olmasıdır. Bebek ile ilgilenen kişi onu tutarken, temizliğini yaparken ve severken bebeğin ellerine, vücuduna ve yüzüne dokunur. Kendi elindeki bakteri ve kiri bebeğe bulaştırmamak için ellerin sık sık yıkanıyor olması gereklidir. Bebeğin ellerine çok fazla dokunmayıp öpmemeye de dikkat etmek gerekir. Dışardan gelen kişinin bebekle temas etmeden önce mümkünse kıyafetlerini değiştirmesi, ellerini ve yüzünü yıkaması alınması gereken bir önlemdir. Bebeğin yeni doğduğunda göbek bağı düşene kadar nemli bezle silinmesi ve göbek bağı düştükten sonra da düzenli olarak yıkanması bebeğin hijyeninin sağlanmasında temeldir.

Bebek nasıl yıkanır?

Yeni doğan bebeğe göbek bağı düşene kadar banyo yaptırılmamalıdır. Göbek bağı düşen bebek ılık suda soğuk olmayan bir ortamda yıkanması gerekir. Bebeği bebek şampuanıyla yıkamak, suyu önce vücuduna sonra başına dökerek yıkamak gereklidir. Bebeği yıkarken bebek şampuanı ve sabunu ile başı, boynu, yüz bölgesi, kolları bacakları ve gövdesi güzelce bir havlu veya yumuşak bir banyo bezi ile temizlenmelidir. Banyo süresini uzun tutmamak bebeğin üşümesini engeller. Banyo yaptırıldıktan sonra bebeğin çok bekletilmeden giydirilmesi gerekir.

Hijyenik ortam nasıl sağlanır?

Bebek hijyenin de bebeğin bulunduğu ortamın hijyen ve temizliği de oldukça önemlidir. Evin düzenli olarak süpürülüp silinmesi gerekir. Evin düzenli olarak havalandırılması, evdeki nem ve sıcaklığın belirli düzeyde tutulması hijyen açısından önemlidir. Bebeğin bulunduğu ortamın ideal sıcaklığı 23-24 derece ve ideal nem oranı %40-%60 arasındadır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Aşırı hijyenik, steril ortamın bebeğe zararı var mıdır?

Bebeğin temiz bir ortamda büyümesi sağlığı için oldukça önemlidir ancak steril bir ortam yani çok az ya da hiç mikroorganizmanın bulunmadığı bir ortamda büyüyen bebeğin bağışıklık sistemi olması gerektiği gibi gelişmeyecektir. Bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için çeşitli mikroorganizmalarla karşılaşması gerekir. Aşırı hijyenik ortamlarda büyüyen bebekler ilerleyen yaşlarında çeşitli alerjiler geliştirebilmekte, sağlık ve bağışıklık sistemi sorunlarıyla karşılaşabilmektedir.

Çocuklara hijyen eğitimi nasıl verilir?

Çocuk yakın çevresini gözlemleyerek ve taklit ederek öğrenir. Hijyeni de bu şekilde öğrenecektir. Çocuğun yakın çevresindeki kişilerin temizlik alışkanlıkları ve pratikleri çocuğun bu konu hakkındaki bilgisini belirlemektedir. Çocuğa hijyen eğitimi kişisel bakımı öğrenmesini ve bu becerileri kazanmasını sağlamakla başlamaktadır. Kendi ellerini kendi yıkaması, dişlerini fırçalaması ve yeterince büyüdüğünde banyosunu kendi kendine yapması gibi temel temizlik alışkanlıklarının kazandırılması gerekir. Çocuğun bu davranışları bir rutin haline getirmesini öğretmek de temizlik eğitiminde önemlidir. Dışardan geldiğinde, yemekten önce ve sonra ellerini yıkamak, yatmadan önce dişlerini fırçalamak ve haftada 3-4 kere belirli günlerde yıkanmak gibi rutinleri çocuğa benimsetmek gerekmektedir. Temizlik eğitimine yaşadıkları çevreyi, evlerini, okullarını ve doğayı temiz tutmak, sağlıklı ve doğru şekilde beslenmek, meyve ve sebzeleri tüketmeden önce iyice yıkamak gibi konular da dahildir. Bu konularda farkındalık yaratılması ve öğretilmesi unutulmamalıdır.

Çocuklar eğlenirken daha iyi öğrenir. Tüm bu alışkanlıkları eğlenceli oyunlarla ve öğretici şarkılarla kazandırmak çok daha kolay olacaktır bunun yanında çocuğun temizlik kurallarını öğrenmesi, içselleştirmesi ve tam anlamıyla uygulamasının zaman alacağı unutulmamalıdır.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X