Zihinsel gelişim, hafıza beceriler, problem çözme becerileri, düşünce süreçleri, dil becerileri ve duyusal süreçleri kapsamaktadır. Zihinsel alandaki gelişim dış dünyaya, uyaranlara ve aktivitelere bağlıdır. Uyaranların zenginliği, aktivitelerin bolluğu ve dış dünya ile iletişimin çeşitliliği zihinsel gelişimi olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle ebeveynlerin çocukları için yarattığı çevre ve sunduğu kaynaklar zihinsel gelişimi doğrudan etkilemektedir.
Bedensel gelişim çocuğun büyük ve küçük kaslarının gelişimini kapsar. Çocuğun hareket kabiliyeti, beden kontrolü ve doğumda var olan reflekslerin istemli hareketlere dönüşmesi sağlıklı bir bedensel gelişimine bağlıdır. Bedensel gelişimi de zihinsel gelişim gibi çocuğun çevresine, ona sunulan fiziksel aktivitelere ve ne kadar ne nasıl hareket ettiğine bağlıdır.
Ebeveynler ve bakım verenler çocuğun yaşına uygun doğru aktivitelerle çocuğun bedensel ve zihinsel gelişimini destekleyebilir ve çocuğun potansiyeline ulaşmasını sağlayabilir.
Yaşlara uygun birkaç aktivite örneği aşağıda verilmiştir, daha fazlasına için web sitemizden ulaşabilirsiniz.
Yönergeyi Dinleyelim
22-23-24 Ay
Çocuğunuzla birlikte oynamak için evin uygun bir odasında eşyalarla güvenli bir parkur ayarlayın. Çocuğunuzun içine sığabileceği bir çamaşır sepeti, üstüne tırmanabileceği bir puf, altına girebileceği bir yorgan ve üstünden atlayabileceği alçak bir engel gibi malzemeleri kullanarak bir parkur hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuza sizi dinlemesini ve söylediklerinizi yapmasını söyleyin. "Şimdi koltuğun üstüne tırman", "Battaniyenin altına gir", "Sepetin içine gir" gibi yönergeler verin ve çocuğunuz bunları yapsın. Bir süre sonra art arta iki yönerge verin ve çocuğunuz da hatırlayarak uygulasın.
Meyveleri Tanıyorum
25-30 Ay
Çocuğunuzla birlikte oyun halısının üstüne oturun. Meyve resimlerinin bir kısmını yan yana dizerek çocuğunuzun önüne koyun. Meyveleri de bir kapta hazır tutun. Siz çocuğunuza meyveyi verin o da resimler arasından bularak eşleştirsin. Çocuğunuza her seferinde meyvenin adını sorun, bilemezse siz söyleyin.
Şekil Avı
37-42 Ay
Geniş bir kasenin içine mercimek, pirinç vb. dökün, farklı şekillerde olan blokları ya da renkli kartonlardan kestiğiniz şekilleri mercimeklerin arasında saklayın. Çocuğunuzun bulduğu şekilleri toplayacağı birkaç sepet, kutu veya plastik bardağı önüne belirli bir şekil çizerek/yapıştırarak hazırlayın. Çocuğunuz mercimekler arasında bulduğu üçgen şekillerini üstünde üçgen resmi olan kutuda, kareleri üstünde kare resmi olan kutuda toplasın. Bulduğu şekillerin ne olduğunu çocuğunuza sorun.
Canlı mı Cansız mı?
49-54 Ay
Çocuğunuzun oyuncaklarından canlı ve cansız olanları seçerek bir sepette toplayın. Ağaçlar, hayvanlar, araçlar, mutfak gereçleri gibi oyuncaklar olsun. İki boş sepet daha ayırın ve çocuğunuzla birlikte sepetten oyuncak seçerek canlı mı cansız mı olduğuna karar verin. Canlı varlıkların özelliklerini, cansız varlıkların özelliklerini konuşun ve gruplayın.
Doğa Yürüyüşü
19-20-21 Ay
Yürümeye başlayan çocuğunuzla doğal bir alanda (plaj, orman, park vb.) yürüyüşe çıkın. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzu, alıp araştırmak için ilginç şeyler bulmaya teşvik edin (örneğin, taşlar, çubuklar, yapraklar)
Çocuğunuzun güvenli olmayan bir şey almadığından emin olmak için izleyin.
Sepet Yakalama
25-30 Ay
Yürümeye başlayan çocuğunuza elleri ve kolları midesinin önünde bir kase veya “sepet” oluşturarak nasıl ayakta duracağını gösterin. Topu yaklaşık 30 cm uzaktan "sepetine" atın. Çocuğunuz bu mesafeyi yakalama konusunda kendinden emin oldukça, atış mesafesini biraz artırın. Sonunda, yürümeye başlayan çocuğunuzun 1 metreden yakalayıp yakalayamayacağına bakın. Çocuğunuz için doğru zorluk seviyesini bulun – 3 atıştan sadece birini yakalarsa, çocuğunuzu 1 metreden fazla mesafeden yakalamaya zorlamayın – biraz başarı sağlayarak eğlenceli tutun.
Suyun İçinden Hayvanları Kurtaralım
43-48 Ay
Kabın içine taşları ve hayvan figürlerini koyun ve su ile doldurun. Çocuğunuzdan kevgir ile hayvanları sudan çıkarmasını taşları ise suda bırakmasını isteyin.
İpleri Çatala Saralım
49-54 Ay
Çocuğunuzla birlikte renkli ipleri farklı uzunluklarda kesin ve kaselerin içine doldurun. Daha sonra plastik çatalla aynı çubuk makarna yer gibi ipleri dolayarak kasenin içindeki ipleri boşaltın. Bu aktiviteyi iki kişi arasında bir yarış gibi de oynayabilirsiniz.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.