Yenidoğan bebeklerde burun tıkanıklığının sebebi bebeklerin burun yapılarının küçük oluşu ve burun içi etlerinin ödemli oluşundan kaynaklanır. Bebekler ilk 6 ay burun solunumu yaparlar yani burundan soluk alıp verirler. Bu nedenle bebeğin burnunun açık olması sağlığı ve konforu açısından oldukça önemlidir.
Burun soluduğumuz havayı ısıtır ve filtreleyerek akciğerlere ulaştırır, bebeğin burnu tıkalı olduğunda bebek ağızdan nefes alıp vermek zorunda kalır ve soğuk, kirli hava filtrelenmeden, ısınmadan akciğerlere ulaşarak alt solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bunun yanı sıra tıkanıklık bebekte nefes alıp vermekte zorluk, huzursuzluk, emme ve beslenme problemi yaratabilir. Kısacası bebeğiniz nefes alıp verirken burnundan ses geliyorsa, bebek uykuya dalmakta zorlanıyor, uyurken sık sık uyanıyor, emerken memeyi bırakıyorsa burun içi temizliğinin gözden geçirilmesi gerekir.
Burun bakımını evde kendiniz kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Burun bakımı tercihen bebeğin beslenmesinden önce yapılmalıdır. Bebeğin her iki burun deliğine serum fizyolojik dediğimiz, tuzlu sulardan ortalama 4-5 damla damlatmanız yeterli olur. Damlatma işleminden sonra bebeğin hapşırması, tıksırması olabilir. Bebek bu şekilde burun içindeki sekresyonları dışarı atmaya çalışır. Gözle görülen, burun çıkışına yakın olan sekresyonları bez yardımı ile alabilirsiniz.
Burun bakımında, günlük rutinde burun aspiratörü kullanılması şart değildir. Sürekli aspiratör kullanmak bebeğin burun içi mukozasına zarar verebilir. Nezle, grip gibi yoğun sekresyon olan durumlarda burun aspiratöründen destek alabilirsiniz.
Burun aspiratörü kullanırken çekim sırasında havayı kesik kesik çekmek bebeğin burun duvarına zarar vermenizi engelleyecek ve bebeği daha az kızdıracaktır. Bebeğin burun tıkanıklığı yaşamaması için oda sıcaklığı ve oda nem oranına dikkat etmek gerekir. Yüksek sıcaklıkta odanın nem oranı düşer hem bebek nefes alıp vermekte zorlanır hem de burun tıkanıklığı oluşabilir. Zamanında doğan bebekler için ideal oda sıcaklığı 21-23°C, ideal nem oranı ise %40 -55 arasında olmalıdır.
Uzun süreli ve geçmeyen burun tıkanıklıklarında hekiminize başvurabilirsiniz.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.