Bebeklerde Egzema | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Bebeklerde Egzema Neden Olur? Tedavisi Nedir?

Tarih: 25 Mayıs 2021 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

Bebeklerde Egzema Neden Olur? Tedavisi Nedir?

BEBEKLERDE EGZEMA

Egzemanın tanısı muayene ile cilt lezyonlarına dayanılarak konur.

 

Atopik Dermatit Nedir?

Atopik dermatit (egzema) özellikle çocuklarda sık görülen kronik, tekrarlayıcı ve kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Daha çok çocukluk çağında görülen bir deri hastalığı olmakla birlikte erişkin dönemde de görülebilmektedir.

Bebeklerde Egzema Neden Olur?

Bebeklerde egzema çok çeşitli nedenlerle olabilmektedir. En sık besinlere karşı alerjiyle olur.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Genetik yatkınlık, çevresel faktörler de egzema oluşmasında rol oynayabilmektedir.

Sabunlar, deterjanlar, yünlü, kaba kumaşlar, terlemeye neden olacak sentetik, sıkı, deriye yapışan giysiler, koruyucu, boya, parfüm içeren nemlendiriciler ve kozmetik ürünleri, çamaşır ağartıcıları ve yumuşatıcılar, sıcak ve nemli hava, çok sıcak su ile banyo, ani ısı değişiklikleri, sigara dumanı, besinler (yumurta, inek sütü, buğday, soya, kuruyemişler, kabuklu deniz ürünleri, mercimek), ev tozu akarları, polenler, küfler, kedi-köpek, mikroorganizmalar egzemayı en sık tetikleyen sebeplerdir.

Bebeklerde Egzemaya Neden Olan Yiyecekler Nelerdir?

Yumurta, inek sütü, buğday, soya ve fıstık bebeklik döneminde en sık suçlanan besinledir. İlerleyen yaşlarda balık, kabuklu deniz ürünleri ve kabuklu çerezler; adölesan ve erişkin dönemde ise polen ilişkili besin alerjileri (örneğin; huş ağacı poleni alerjisi olanlarda elma, kereviz, havuç ve fındık ile ağız içinde kaşıntı gelişmesi) ön plandadır. Zamanla bu alerjenlere karşı tolerans gelişebilirken (örneğin; yumurta ve inek sütü); yer fıstığı ve kabuklu deniz ürünleri alerjisi yaşam boyu sürebilir.

Bebeklerde Egzema Belirtileri Nelerdir?

Atopik dermatitte kronik kaşıntı en önemli klinik bulgulardan olup hastalığın seyri ve hastanın hayat kalitesini doğrudan etkiler. Yoğun kaşıntı ve egzematöz deri lezyonları en önemli klinik bulgulardır.

Bebeklik Dönemi Atopik Dermatiti (3 ay-2 yaş):

İlk lezyonlar hayatın ikinci ayında başlar. Yanaklarda döküntüler görülür. Bu döküntüler sızıntılı ve kabuklu büyük plaklar haline dönüşür. Saçlı deri, boyun, kol ve bacakların dış yüzeyi ve gövde tutulabilir. Bez bölgesi tutulmaz. Kaşıntı hayatın ilk birkaç haftası dışında olmazsa olmaz bir bulgudur.

Çocukluk Dönemi Atopik Dermatiti (2-12 yaş):

Akut egzematöz lezyonlar devam etmek ile beraber, kronik lezyonlar ve likenifikasyon daha ön plandadır.

Döküntüler daha çok kol ve bacakların kıvrım yerlerinde, baş bölgesinde ve ağız çevresindedir. Deri kuruluğu daha belirginleşir.

Ergenlerde Atopik Dermatit (>12 yaş):

Bu dönemde döküntüler baş, boyun ve kol ve bacakların kıvrım yerlerindedir. Eller de etkilenebilir

Bebeklerde Egzema Tedavisi

Atopik dermatitin temel tedavisi, deri bariyer bütünlüğündeki bozulmayı düzeltmek için kullanılan nemlendiricilerdir. Nemlendiriciler tedavide alevlenmeleri ve kortizon gereksinimini azaltır. Hastaların günde bir kez kısa süre ile banyo yapmaları ve nemlendirici kullanmaları önerilir. Nemlendiriciler günde iki kez ve banyodan hemen sonra (2-3 dakika içinde) sürülmelidir.

Bebeklerde Egzama Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Çok Erken Başlangıçlı Olanlar (3 ay-2yaş):

Atopik dermatitlilerin %60-80’ini bu grup oluşturur. Önemli bir kısmı 2 yaşından önce tamamen iyileşir. Geri kalanı yaklaşık %40’ı oluşturur, ileri yaşlarda devam eder ve atopik yürüyüş için yüksek risk altındadır.

Erken Başlangıçlı Olanlar (2-6 yaş):

Bu hastalar kronik hastalık için yüksek risk altındadırlar.

Uluslararası allerji ve astım çalışmasında, hastaların yarısından azında hastalık 7 yaşından önce düzelmekte, %60’ında da erişkin yaşa kadar devam etmektedir.

SONUÇ OLARAK

Atopik dermatit doğumdan sonra oluşan ilk alerjik hastalıktır. Özellikle ağır hastalarda besin alerjisi de bu tabloya eşlik etmekte ve tetikleyici rol üstlenmektedir. Bu çocuklardaki bozulmuş deri bariyer bütünlüğü çevresel alerjenlere karşı IgE aracılı duyarlılığa neden olmakta ve yaş ilerledikçe egzema iyileşirken alerjik rinit veya astım bu tabloya eklenmektedir.

Atopik hastalıkların gelişimini önlemek için ilk 6 ay anne sütüyle beslenme önerilmektedir. İlk 4 ay anne sütüyle beslenmiş olmanın ilk 4 yılda egzama gelişme riskini azalttığı gösterilmiştir

Kaynak: Türkiye Ulusal Alerji İmmünoloji Derneği

Atopik Dermatit Tanı ve Tedavisine Yaklaşım-Ulusal Rehberi 2018


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X