Çocuklara Ölüm Doğru Şekilde Nasıl Anlatılır? | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Okul Öncesi Döneminde Çocuğa Ölüm Nasıl Anlatılır?

Tarih: 25 Aralık 2017 - Pazartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Okul Öncesi Döneminde Çocuğa Ölüm Nasıl Anlatılır?

Çocuklara Ölümü Doğru Şekilde Anlatmak


Her insan yaşam için bir başlangıç yapar, bir süre yaşar, sonra yaşamı sonlanır.


Çocuklar ölümün yaşamın bir parçası olduğunun bilinçli olarak olmasa bile farkındadırlar. Eskiden doğum, hastalık, ölüm gibi yaşamın birçok evresi evlerde gerçekleşir ve çocuklar bu süreçleri hayatın bir parçası olarak doğallığında yaşarlardı. Günümüzde yaşam biçimimizdeki değişiklikler, bu değişikliklerin yanı sıra çocuğu toplumsal yaşantının doğal akışından yalıtan fazla korumacı ebeveyn tutumları da çocukların bu hayat deneyimini yaşamasını engelliyor.

Çocuklara ölüm nasıl anlatılmalıdır?

Yakınını kaybeden bir çocuğa nasıl yaklaşılır?

● Çocuklar yakın çevrelerinde ölümle karşılaşmadan günlük yaşantıdaki doğallık içinde (ölen bir kelebek, hayvan ve bitkilerin yaşamları üzerinden) duygu yükü olmadan ölüm hakkında konuşulmalı. Çocuğu üzmeme ve onu koruma adına ölümü konuşmazsak, bu gerçek ile yüz yüze geldiğinde tepkisi şiddetli olabilir ve duyguları ile başa çıkmakta zorlanabilir.

Çocuklara ölüm haberi nasıl verilmelidir?

● Ölümle ilgili sorular sormaya başladıklarında veya ölüm gerçeği yaşandığında öncelikle çocuğun yaşına uygun, (onun kaldırabileceği kadarıyla) doğru, kısa ve net bilgi verilmeli, sorular yanıtsız bırakılmamalıdır. Çocuğun sorduğu; fakat cevabını veya nasıl anlatacağımızı bilmediğimiz bir soru karşısında kaçamak cevap vermek ya da duymamak çocukta güvensizlik ve endişe yaratabilir. Çocuklar da, yetişkinler de aslında bildikleri şeylerden çok, bilmediklerinden korkarlar ve kaygı duyarlar. Bilmek kavramanın, anlamlandırmanın ve kaygıdan kurtulmanın anahtarıdır.

Çocuklara ölümü anlatırken nelere dikkat edilmelidir?

Çocuklara ölümü anlatırken ölümün yaşamın sonu olduğu ve ölen kişinin hiçbir şekilde geri dönmeyeceği, ölümün vücut fonksiyonlarının durması anlamına geldiği (yani ölenin artık göremez, duyamaz, dokunamaz, koklayamaz, yiyemez, hissedemez ve hareket edemez olduğu) şeklinde ölümü somuta indirgemek gerekir.

● Ölüm çocuğa açıklanırken örtbas edici, kaçamak ifadeler değil, ‘öldü’ kelimesi kullanılmalı. Çocuğa “hastalandı öldü” demek yeterli değildir, “hafif ve ağır hastalık” tarif edilmeli. Hafif hastalıkların tedavi edilip sağlığa kavuşulduğu anlatılmalı ki kendisi veya çevresindekiler her hastalandığında edişe yaşamasın.

● “Yaşlandı ve öldü” genellemesi yerine “İnsanların çoğu yaşlanır, ama hepsi uzun yaşamaz’’ açıklaması daha gerçekçi olacaktır.

● Soyut düşüncenin gelişmediği erken çocukluk dediğimiz okul öncesi dönemde, din ile ölümü bağdaştırmak, ölüm ile dinin aniden gündeme gelmesi de çocuğu ürkütebilir. Yetişkinleri rahatlatan bazı dini yorumlar, çocukları endişelendirebilir. Bu yüzden küçük çocuklarla ölüm hakkında konuşurken ‘din’, ‘Allah’, ‘cennet’ ile bağdaştırma yapılmamalıdır.

● Ölüm sonrası evin kalabalığı, dualar vs. çocuk için uygun ortam olmayacağı düşünülerek çocuğu evden uzaklaştırmak, çocukta ayrılık ve kaybetme korkusunu depreştirebilir. Çocuk ailenin bir bireyidir, çocuk bu süreci ailesi ile birlikte yaşamalıdır. Çocuklar da yas tutar. Yas tedavi edici bir unsurdur.

● Ölen kişiyi hatırlamanın çeşitli yolları vardır. Yeri geldiğinde hatıraları konuşulmalı, resimlerine bakılmalı, onunla ilgili özel bir şey özel bir yerde saklanabilmeli, duygular paylaşılmalı ve anlaşılmalıdır.

● Son olarak, çocuğun çok yakın birisini (ebeveynlerden biri gibi) kaybetmesi, travmatize olması anlamına gelir ve mutlaka bir uzman yardımı alınmalıdır.


ÇocukluDünya Editörünün mesajı: "Uzmanımızın yazısını okuduğunuz için teşekkür ederiz" Geleceğimiz çocukların elinde! Onların gelecekte yapacağı güzel işlerle tüm dünya şekillenecek. Tüm dünyanın geleceği çocuklarımız derken, akla gelen ilk soru ne şekilde bir eğitim verilmesi gerektiğidir. Çocuklar doğduktan hemen sonra hayatlarını onlara göre şekillendiren ve gelecek planlarını onlara göre yapan anne ve babalar aynı zamanda çocuklarının eğitimini de iyi bir şekilde düşünmelidir. İlgi alanlarını, yeteneklerini çocukluktan itibaren keşfetmelerine ön ayak olmalıdır. Çocuk eğitimi konusu ayrıntılı bir konu olduğu gibi, sadece ebeveynlerin kendi çabaları ile tamamlanamayabilir. Bu nedenle bazı durumlarda uzman bir görüşe başvurulması gerekebilir. Özellikle 0-6 yaş grubu çocukların eğitimi konusunda oldukça hassas olunmalıdır. Bu yaş grubu çocukları her şeyi merak edip sorarlar. Ebeveynler bu sorular karşısında bazen yetersiz kalabilirler. Böyle bir durumda araştırarak en doğru cevapları ve anlatım şekillerini öğrenmeleri gerekir. Çocuklu Dünya, ebeveynlerin yetersiz kaldığı her durumda uzman görüşleri ile, çocuk eğitimi ve çocuk gelişimine dair tüm soruları yanıtlayarak soru işaretlerini ortadan kaldırır.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X