Çocuklar ile boşanma konusu nasıl paylaşılmalı? | Çocuklu Dünya
 
Annelik-Babalık

Çocuklar ile Boşanma Konusu Nasıl Paylaşılmalı?

Tarih: 25 Mart 2023 - Cumartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklar ile Boşanma Konusu Nasıl Paylaşılmalı?

Çocuklar ile Boşanma Konusu Nasıl Paylaşılmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Boşanan ebeveynlerin çocuklarına ayrılık sürecini açıklarken dikkat etmesi gereken en önemli nokta yaklaşım biçimleri olacaktır. Onlar eş rollerini sonlandırıyorlar, anne ve baba rolleri hala devam edecektir. Bu rollerin sorumluluğunu yerine getirmeye devam etmelidirler.


Çocuğun Gelişim Dönemlerine Göre Boşanma Olgusunu İfade Ediş Biçimi Nasıl Olmalıdır?

Ebeveynlerin boşanma olgusunu çocuklara ifade ediş biçimleri gelişim dönemine göre değişmelidir:

  • Okul öncesi dönemdeki çocuklar somut dönemde oldukları için boşanmanın kelimelerle ifade edilmesi işlevsiz kalacaktır. Çocuğa boşanma durumu oyun aracılığıyla anlatılabilir. Çocuk oyundaki karakterleri kendisi ve ailesiyle bağdaştırarak süreci anlamlandırabilir.
  • Çizgi filmler, hikaye kitapları boşanma durumunu anlamlandırabilmeleri için yardımcı olabilir. Çocuklara bu durum anlatılırken ne kadar çok duyu organına hitap edilebilirse algılama o kadar kalıcı olacaktır.
  • Okul öncesi dönemdeki çocuk anne baba ve kendisini bir bütün olarak algılar, ayrı yaşayacak olan ebeveynin yalnız kalırsa başına kötü bir şey geleceğini düşüncesine kapılabilir. Bu çocuk için kaygı ve korku yaratabilecek bir durumdur. Bu durumda çocuğa ayrı yaşayacağı ebeveyninin evi betimlenerek anlatılmalı, ziyaret etmesi sağlanmalıdır. Çocuk ebeveyninin ve kendisinin de güvenli bir yerde yaşayacağını gördüğünde kaygı ve korkusu da azalacaktır.

Çocuk ikna olmadıysa ebeveynin tehlikede olacağını düşünüyorsa çocuk ile tehlikeli durumlar nelerdir? Durumu açıklanmalıdır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

  • Tehlike olgusu ve hangi durumlar tehlikedir analizi resimler ve masallar aracılığıyla fark ettirilebilir. Aslında ebeveyninin tehlikede olmadığı buldurulabilir. Çocuk için güvenlik ihtiyacı önemlidir, ebeveyninin güvende olduğunu bilen çocuk kendisini de güvende hissedecektir. Çünkü çocuklar ebeveynlerini güvenli bir üs olarak görmek isterler.
  • Çocuklar boşanmanın sorumlusunun kendileri olduğu inancına kapılabilir. Yeme ve uyku problemleri yaşayabilir, boşaltım sorunu yaşanabilir. Bu durum bize çocuğun kaygılı hissettiğini hatırlatmalıdır. Çocuk ile kararların sorumluluğunu alma konusu oyunlaştırılabilir. Kendi oyun kurallarından bahsedilir ve kurallara uyup uymamak senin elinde uymazsan oyun biter. Bu hakemin suçu değil gibi bir oyun ile çocuğa her insan kendi davranışından sorumludur mesajı verilebilir. Artı olarak kitaplar kullanılabilir. Çocukların bireysel sorumluluk bilinci geliştirmesine yardımcı olacak araçlardır.
  • Okul dönemi ve 8 yaş üzeri çocuklarda soyut beceriler gelişmeye başlamıştır. Bu dönemdeki çocuklara ben dilini kullanarak empatik bir ifade biçimi ile yaklaşılması gerekir. Çocuğa kendi arkadaşlık ilişkilerinden ve yaşantılarından örnekler verilebilir.
  • ’Biz baban ile ayrı evlerde yaşamaya karar verdik. Çünkü aynı senin Hilal’in ses çıkarmasını sevmediğin için sıranı değiştirdiğin gibi bizimde uzak kalmaya ihtiyacımız var. İkimizde her zaman annen ve baban olacağız, senden uzaklaşmayacağız çünkü sen bizim için çok kıymetlisin. Babanın evinde de bir odan olacak benim evimde de bir odan olacak. Okula gittiğin için bu ev daha yakın buradan okula gidebilirsin, hafta sonları ve tatillerde babanla yine futbol oynamaya gidebilirsin.’ Gibi bir ifade cümlesi çocuğun anlamlandırmaya başlaması için yeterli olacaktır.

Konuşma yapılırken anne ve babanın birlikte konuşması, sırayla kendi cümleleriyle durumu izah etmesi önemlidir. Bu birliktelik çocuğa güven verir, ebeveynlerden birinin terk edildiği hissinin uyandırılmaması gerekmektedir.

Boşanma Kararı Hangi Ortamda Açıklanmalı?

  • Boşanmanın da arkadaştan, okuldan, evden ayrılmak gibi olağan bir durum olduğunun hissettirilmesi gerekmektedir. Özel hazırlıklarla veya hediyeler eşliğinde anlatılmamalıdır. Çocuğa bu durumun dünyanın sonu olmadığı hissettirilmelidir.
  • Günlük rutine devam edilirken örneğin, anne ve babayla birlikte parkta vakit geçirilirken anlatılabilir. Daha sonrasında oyuna kaldıkları yerden devam edilmelidir.
  • Anne ve babanın boşanma durumunu açıkladıktan sonra çocuklarının duygularını dışa vurmasına imkan sağlaması önemlidir. Çocuk ağlayabilir, bağırabilir. Çok normaldir, ebeveynin bu anda kendisine zarar vermeyeceğini bildiği bir alanda onunla müdahale etmeden vakit geçirmesi ve sonra şefkatle sarılması, öpmesi doğru yaklaşımı olacaktır.
  • Sonrasında çocuğun duyguları sorulabilir, çocuğa anlaşıldığı hissettirilmelidir. Bilinmezlik çocuklar için korkutucudur. Çocuğun sorduğu her soru ayrıntıya inilmeden cevaplanmalıdır.

Boşanan Çiftlerin Evleri Ne Zaman Ayrılmalı?

  • Konuşma yapıldıktan ve çocuğun aklında olan bütün sorular cevaplandırıldıktan 1-2 hafta sonra evlerin ayrılması idealdir.
  • Yeni evdeki eşyalar çocuğa gösterilebilir, çocuğun yeni odasını benimsemesi için fikir sahibi olması önemlidir. Alışverişe birlikte gidilebilir ancak yeni evde oturacak ebeveynle birlikte yeni evdeki odasını düzenlemesi çocuğun o evin sahibinin orada yaşayacak ebeveyni olduğu ayrımını yapması için yarar sağlayacaktır.

Boşanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Çocuğunuzu daima seveceğinizi, ona koşulsuz saygı duyacağınızı dile getirmeniz ve hissettirmeniz çok önemlidir. Ondan ayrılmadığınızı her fırsatta dile getirmelisiniz.
  • Çocuk için özel olan doğum günü, karne günü gibi zamanlarda çocuk istediğinde birlikte vakit geçirileceği açıklanabilir.
  • Ebeveynler arasında büyük gerginlikler olmadığı sürece zaman zaman çocuk için ortak aktivitelere katılmak da yarar sağlar.
  • Çocuğun cinsiyet rolünü öğrenebilmesi için rol model olacak ebeveynine ihtiyacı vardır. Ebeveynlerin bu durumu da göz önünde bulundurması gerekmektedir. Erkek çocuk annesiyle birlikte kalabilir ancak bu babasıyla sık sık görüşmesine ve kaliteli zaman geçirmesine engel olmamalıdır. Çünkü cinsiyet rollerini öğrenebilmesi için babasını rol model almasına ihtiyacı olacaktır.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X