Hiçbir çocuk sınırları bilerek doğmaz, fakat hayatımızda sınırların olduğu, sağlıklı iletişim ve güvenli öğrenme ortamı için sınırların olması gerektiği bir gerçektir. Anne-babanın görevi çocuğa bu sınırları öğretmek ve zamanla öz-disiplinini edinmesine yardımcı olmaktır, bu da disiplin yolu ile sağlanır. Disiplin çocuğa ihtiyacı olan sınırları çizerek, toplum kurallarını, doğru davranışları ve mutlu ve yeterli bir birey olabilmesi için ihtiyacı olan özellikleri kazandıran kural ve uygulamalardır. Sevgi ve sıcak bir aile iletişimi de disipline eşlik ettiğinde çocuğun davranışlarının ve kişiliğinin doğru yönde şekillenmesi için en ideal ortam sağlanmış olur.
Disiplin uygulamak için illa cezaya gerek yoktur. Dinleme ve konuşma üzerine kurulmuş bir disiplin yolu; çocuğun engellenen davranışının neden yanlış olduğunu, hangi davranışın hangi ortamlarda uygun olduğunu anlamasını, kendi davranışlarını yönetebilmesini ve duygularını anlamlandırmasını ve ifade edebilmesini öğretir.
Kuralsız bir ortamda büyüyen çocuğun güvensiz ve yolunu kaybetmiş hissedebileceği gibi, çok sıkı kurallar ile katı sınırlar olan bir ailede büyüyen çocuk da korku ile ve gerekli özsaygıyı geliştiremeden büyüyebilir. Bu nedenle anne-babanın kendi değerlerine, sınırlarına ve çocuğun mizacına uygun bir disiplin yöntemi bulması önemlidir.
Az sayıda ve mantıklı kurallar koymak ve bu kurallara her ortamda uymak disiplini uygulamayı kolaylaştırır. Çocuğun keşfetme ihtiyacı ve merakı göz ardı edilmemeli, çocuğa sürekli müdahale edilen bir ortam yaratılmamalıdır. Çocuğun gelişim seviyesi, yapabilecekleri ve yapamayacakları düşünülerek bir disiplin yöntemi oluşturulmalıdır. Koyulan kurallara evdeki herkesin uyması gerekir.
Sınır koyma ve disiplin bebeklikten itibaren başlar. Meme emen 4-5 aylık bir bebeğin, annenin memesini ısırması bebeğin sınırları test etmeye başladığını gösterir, anne de sınırları çizmeye bebeğin ısırmasına izin vermeyerek başlaması gerekir. Bebek/çocuk doğası gereği sınırları keşfetmek ve zorlamak ister. Israrla yeni yollar denemesi sınırlarını belirleme, anne-babadan yol göstermesini isteme yöntemidir. Sınırlarını keşfeden bebek bir sonraki adımda etrafındakileri sınayarak, kabul edilir ve edilemez davranışları, neyi yapıp neyi yapamayacağını öğrenir ve zamanla bu öğrendiklerini içselleştirir.
Disiplin ve sınır olmayan bir ortamda büyüyen çocuk kendini kaybolmuş hisseder, neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilecek donanıma sahip olmayan çocuk etrafından yönlendirmeye ihtiyaç duyar ve bu yönlendirmeyi alamadığı zaman güvensiz hisseder. Doğası gereği doğduğu andan itibaren etrafını keşfetmek için çabalayan bebeğin, bu keşfi güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmesi için onu koruyan ve güvenli olanı belirleyen sınırlara ihtiyacı vardır.
Altın Kural Kararlılık
Çocuğun en büyük yeteneği anne-babanın kararsızlığını çok rahat bir şekilde anlaması ve bunu kullanmasıdır. Anne-babanın kararsızlığını anlayan çocuk sürekli onları test edecektir. Çocuğun kuralların duruma göre değişmediğini ve her durumda uyması gerektiğini anlaması, bu kuralları ve kazandırılması gereken davranışları içselleştirebilmesi için koyulan sınır ve kuralların net olması, anne ve baba tarafından aynı şekilde uygulanıyor olması ve küçük esnetmeler olsa da her gün ve her ortamda geçerli olması gerekir. Çocuğun kuralı, sınır ve yanlış olan davranışı ilk seferde anlaması da beklenemez, kararlılık bu nedenle de oldukça önemlidir. Her seferinde aynı tepki ve sınırla karşılaşan çocuk, sonunda yanlış olan davranışın yerine doğru olanı, uygulaması gereken kuralı ve aşmaması gereken sınırı öğrenir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.