Çocuklara Dokunmanın Önemi | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Çocuklara Dokunmakla İlgili Bilmeniz Gerekenler

Tarih: 19 Şubat 2023 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklara Dokunmakla İlgili Bilmeniz Gerekenler

Çocuklara Dokunmanın Önemi

 

Sevginin en güzel yolu dokunmaktır. Çocuklarınıza sürdüğünüz bir krem, yaptığınız bir masaj, onu kucağınıza alıp sallamanız bile hemen sakinleşmelerini sağlamaktadır.

Sevmek ve sevilmek, ilgi görmek, biricik olduğumuzu hissetmek en temel ihtiyaçlarımızdandır. Erken çocukluk döneminde, hatta anne karnında başlayan büyüme serüveni çocukların hayatlarında birçok alanın şekillenmesinde ve temellerin atılmasında önemli rol oynar.

Erken Çocukluk Döneminde Bakım Verenler ile Kurulan İlişkinin Önemi Nedir?

Bir çocuğun en iyi şekilde gelişmesi için, çocuğun temel yiyecek ve barınma ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra duygusal gelişimi, ebeveyn ile çocuk arasında sağlıklı kurulan ilişkiler güvenli bağlanma oluşturmaya yardımcı olur. Anne karnında başlayan sözlü, sözsüz ve dokunmaya dayalı etkileşimler, sinir sistemi için erken bir harita oluşturmaya yardımcı olur.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bir çocuk için, besleyici bir ortamda tutarlı ve güvenilir kurduğu uyum, bir yetişkin olduğu zaman; iyi düzenlenmiş ve sağlıklı bir sinir sistemi için zemin hazırlar.

Erken çocukluk döneminde bakım verenler ile kurulan güvenli bağın bütün yaşantımızda etkisi büyüktür. Ebeveyn-çocuk arasında kurulan sağlıklı ilişki çocukların kendilerini koruma, başkalarına güvenme ve ilişki kurma modellerini etkilemektedir. Erken çocukluk döneminde ebeveynlerin davranışlarıyla model olduğu çocuklar, hayatlarında nasıl bir yol izleyeceklerini bu şekilde öğrenirler. İlişkilerimiz, olaylara bakış açımız ve zor anlarda ürettiğimiz savunma mekanizmalarımız; ebeveynlerimizden gözlemlediğimiz yaklaşımlar ile çocuklara beceri olarak aktarılıyor.  Bağlanma stillerimizin oluşmasındaki en büyük etken bedensel temas ve sağlıklı kurulan ilişkinin meyvelerini bize gösterir. Sevmek ve sevilmek, ilgi görmek, biricik olduğumuzu hissetmek en temel kaynağımızdır. Bebeklerin, çocukların hatta yetişkinlerin de görülmeye sevilmeye ihtiyacı vardır. Bedensel temas ile vücudumuz oksitosin hormonu salgılar. Bu hormon bedeni ve duyguları yatıştırıcı bir etkiye sahip olmasının yanı sıra kişiye güven verir, sakinleşmeyi yani regülasyonu sağlar. Sevgi dolu dokunuş, kortizol salınımını ortaya çıkartır. Kendimizi güvende, bağlı ve anlaşılmış hissetmemizi sağlar. Sevecen bir dokunuş birçok kelimeden fazlasını ifade eder. Sevgi dolu dokunuş eksikliği, fiziksel ve zihinsel sağlığımız üzerindeki etkilerle bedenimizde stres tepkisini şiddetlendirir.

Çocuklar hiçbir şey bilmeden dünyaya gelirler, gelişimlerinde büyük rol oynayan ilişki kurma yöntemleri ile dünyayı öğrenmeye, sevmeye ve güvenmeye başlarlar. Çocukluk döneminde oyun ve ilişki ile başlayan bu yolculukta, çocuklar ebeveynleri ile kurdukları her türlü olumlu temastan etkilenirler. Dokunmak bedene huzur veren, güvenli hissettiren bir temastır. Bebekler büyürken, konuşmaya başlamadan önce her nesneye dokunarak güvenli mi, güvensiz mi diye test ederler. Temas ile kurdukları ilişkilerde sağlıklı ve güvenli dokunmayı deneyimlerler, böylece büyürken de bunu ayırt etmeye başlarlar.

Regülasyon Becerisi ve Temasın Önemi Nedir?

Çocuklar biraz daha büyümeye başladıklarında duyguları deneyimlemeye başlarlar. Zor duygular onlar için çok yenidir ve bu duygularla nasıl baş edeceklerini bilemezler. Regülasyon becerisi çocuklarda zamanla gelişen bir beceridir, kişinin kendini sakinleştirme becerisini regülasyon olarak tanımlarız. Bir diğer deyişle duygu düzenleme becerisi, kendimize "dur, sakin ol" dememizi sağlayan içsel konuşma ve tepki davranışımızdır. Çocuklara ne kadar iyi rol model olursak bu beceriyi o kadar hızlı öğrenirler. Erken dönemde kurulan bağlanma ilişkisi bu beceride önemli bir rol oynar. Böyle zamanlarda çocuğunuz ile kuracağınız yakın temas ve onun bedenine dokunmak onu daha hızlı sakinleştirecektir. Duygusunu yansıtıp, ‘’ neye ihtiyacın var ? gel biraz sarılalım ‘’ demek bile anlaşıldığını hissettirerek ona iyi gelecektir. Göz göze, diz dize kurulan her iletişim sağlıklıdır ve bu şekilde kurulan her iletişim karşınızdaki insana güven verir. Bu yüzden çocuklarınız ile temasa yönelik oyunlar oynayabilirsiniz.

Besleyici Boyuttaki Dokunma Nedir?

Beslenme boyutu her çocuk için gereklidir. Anne ve babalar çocuklarına sevgi ve şefkati pek çok şekilde gösterebilirler; yemek yedirmek, onları yıkamak, sarılmak, ninni söylemek, okşamak, öpmek ve övmek gibi. Bu etkileşimler sayesinde ebeveynler çocuklarının kendilerini değerli ve güvende hissetmelerini sağlarlar. Bu boyut, birincil bakım verenlerle güvenli bir bağlanma geliştirmenin anahtarıdır.

Dokunmak İçin Oyun Önerileri Nelerdir?

  • Çocuğunuzun yaralarına bakım yapmak
  • Parmaklarını saymak
  • Avuç içindeki çizgilere dokunarak beraber incelemek
  • Ellere, ayaklara krem sürmek
  • Pudra sürmek
  • Vücudunda ki yerlerin ölçümünü yapmak ya da şeklini çıkartmak
  • Bir pamuk topu ya da kuş tüyü ile masaj yapmak

Sonuç olarak dokunmak temel bir insan ihtiyacıdır. Sarılma veya kucaklaşma gibi olumlu, besleyici dokunuşlar bizi başkalarına bağlar ve kabul edildiğimizi ve sevildiğimizi hissetmemize yardımcı olur. Dokunma çocuk tarafından besleyici, yani sevgi dolu, kibar ve istendiğinde, çocuk gelişiminde çok önemli bir rol oynar.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X