Pek çok çocuk için soru sormak merakın ürünüdür. Soru soran çocuklar içlerindeki merakın hangi alanlarda olduğunu yetişkinlere gösterir. Çocuğunuzun sorduğu soruların neler olduğunu bu şekilde değerlendirdiğinizde onun hangi alanlarda öğrenmeye ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz. Bu alanlarda vereceğiniz cevapları çocuğunuz için tatmin edici bir hale getirebilirsiniz.
Çocuklara verilen cevaplardan onların bilgi edinmesini sağlamanın yanında yetişkin olarak da çocuklara soru sorarak bizler onlardan bilgi edinebiliriz. Bu bilgilerle çocuğu daha iyi tanıyıp aradaki ilişkiyi kuvvetlendirebiliriz. Bu sayede bir taraftan eğlenceli vakit geçirirken diğer yandan da çocuğunuzu daha iyi tanıyabilirsiniz.
Çocuğunuzun dil gelişimi soru sormak için önemli bir faktördür. Eğer çocuğunuz kendisini ifade edebiliyorsa soru sorulabilir. Bazı çocuklar birkaç kelimelik cümleyle kendilerini ifade ederken bazıları da tek kelime kullanabilir. Örneğin 1,5-2 yaşlarındaki çocuk süt istiyor musun denildiğinde hayır diyebilir. Bu yaş döneminde tek kelimeli cümlelerle kendini anlatabileceği için tek kelimeli cevapları olan sorular yaşına uygundur. Bu sebeple çocuğunuzun yaşına uygun sorular seçmeniz önemlidir.
Her soru her çocuğa sorulmamalıdır. Çocuğunuza soru sorarken değerlendireceğiz kriterler aşağıda listelenmiştir:
İlkokul, ortaokul ve lise dönemindeki çocuklara aşağıdaki sorular sorulabilir:
Aşağıdaki soruları ilkokul, ortaokul ve lise dönemindeki çocuklarınıza sorabilirsiniz:
Eğer çocuğunuza sorduğunuz sorunun cevabı fark etmeksizin kurallar uygulanacaksa çocuğunuza soru sormamanız daha iyi olabilir. Örneğin okula giderken okula gidelim mi diye soru sormak işe yarar bir soru olmayabilir çünkü çocuk hayır dese bile okula götürülür. Çocuk hayır dediğinde bile okula götürülürse isteklerinin görülmediğini düşünebilir. Bu gibi durumlarda soru sormaktan kaçınılmalıdır.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.