Çocuk Dişlerinde Travma ve Acil Müdahaleler | Çocuk Sağlığı | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Çocuklarda Acil Diş Travmaları Ve Müdahale

Tarih: 20 Nisan 2019 - Cumartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklarda Acil Diş Travmaları Ve Müdahale

Çocuk Dişlerinde Travma ve Acil Müdahaleler


Travma ve acil müdahale gerektiren durumlarda merak edilen soruların cevabını aşağıda bulabilirsiniz.


Diş travmalarında ilk yaklaşım nasıl olmalıdır?

Çocuğun gelişim dönemleri nde 1-3 yaş arası çocuklar yürümeyi yeni öğrendikleri için dengesiz yürümeler sonucu düşmelerden en çok üst ön kesici dişler etkilenmektedir. Hafif çarpmalar sıklıkla dudak, dişetleri gibi yumuşak dokularda yaralanmalara neden olur.

Dişeti veya dudak yaralanmaları nasıl geçer ve ne kadar zamanda düzelir?

Tabii ki bu kazanın şiddetine bağlı olarak değişir ancak yumuşak doku yaralanmaları dediğimiz yaralanmalar eğer cerrahi müdehale gerektirmiyorsa 1 hafta içinde yüksek oranda toparlar. Bunun nedeni de ağız içinin damardan zengin çok kanlı bir bölge olması nedeniyle iyileşmenin de çabuklaşmasını sağlamasıdır.

Şiddetli çarpmalar dişlerde sallanmalara, dişin ağızda görülen kısmında ya da kökünde kırılmalara, hatta bazen dişin tamamen yerinden çıkmasına neden olabilmektedir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

İlerleyen yaşlarda daimi dişler sürüp okul çağı başladığında maalesef kazalar artmaktadır.Bu kazalar çatal ısırmaktan tutun, koşarken düşme , çocukların çarpışması gibi uzayıp gider.

Diş travması durumunda neler yapılmalı?

Öncelikle anne-babanın sakin olup yapılması gerekenleri panik olmadan uygulamalıdır. Eğer dişin tamamı yerinden çıkmışsa yani diş kökü ile birlikte bir bütün halinde dişetinden çıkmışsa öncelikle olabildiğince sakin olunmalıdır, eğer çocukda da acil bir durum yok ise diş aranmalıdır.

Bu durumda en çok bize sorulan sorular;

Çocuklarda Düşen Diş İçin Ne Yapılmalıdır?

Dişi kök kısımına dokunmadan bulduğunuz yerden alın ancak burda önemli olan ,dişin kök kısmına dokunmamak.Daha sonra temiz, akan su altında yıkayın.Aslında dişin, hekime ulaştırılana kadar geçen sürede tutulması gereken en ideal ortam ağız içidir, ancak çocuk dişi kolayca yutabileceği için bu yöntemi önermiyoruz. Düşen diş mümkünse süt içinde değilse temiz su içinde en kısa sürede hekime ulaştırılmalıdır.

Düşen Dişi Ne Kadar Zaman da Hekime Ulaştırmak Gerekir?

İşte bu mümkün olan enkısa zaman olmalıdır. Diş ne kadar kısa sürede yerine yerleştirilebilirse dişin tekrar yerinde yaşama bağlanma şansı o kadar çoktur.

Dişin doktora yetiştirilmesi gecikirse ne olur?

Dişin hekime yetiştirilmesi eğer 60 dakikayı geçerse diş yerine oturtulup diğer dişlerle bağlandıktan 1 hafta sonra kanal tedavisi yapılmalıdır.

Eğer travma sonrası diş düşmemiş ama gömülmüşse ne yapılabilir?

Dişi hemen çekmemek ve tekrar sürebilmesi için vakit tanımak gerekmektedir. Bu süreçte sık ve düzenli diş hekimi kontrolü şarttır.

Travma sonrası dişlerde gözle görünen bir sorun görünmüyorsa bile mutlaka uygun bir zamanda diş hekimi muayenesine gidiniz. Dışarıdan belli olmayan; ama gömülen ya da alttaki kalıcı dişlere zarar veren travmalar uzun dönemde diş kayıplarına ve diş çarpıklıklarına yol açabilir.


Dt. Rozi Hara Ovadiya’nın “Çocuklarda İlk Diş Doktoru Ziyareti” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X