Çocuklarda İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Olur? | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Çocuklarda İlk Diş Muayenesi İçin Nasıl Hazırlanmalı?

Tarih: 1 Şubat 2018 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklarda İlk Diş Muayenesi İçin Nasıl Hazırlanmalı?

Çocukların İlk Diş Doktoruna Gitmesi


Erken yaşta yapılan muayene erken tanı olarak çok önemlidir. Biz diş hekimlerinin amacı çocuklarınızı diş çürüklerinden korumaktır.


Çocuklarda ilk diş muayenesini ne zaman yaptırılmalı?

Dünya Sağlık Örgütü ilk diş çıktıktan sonra yapılmasını (genellikle 6 ay – 1 yaş arasında) önermektedir.

Bir yaş muayene için çok erken değil mi?

Erken yaşta yapılan muayene erken tanı olarak çok önemlidir. Biz diş hekimlerinin amacı çocuklarınızı diş çürüklerinden korumaktır. Erken muayenedeki temel amacımız çocuğunuzun dişlerinin çürümesini önlemek için neler yapabileceğinizi anlatmak ve düzenli kontrollerle sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamaktır.

Çocuklarda ilk diş hekimi muayenesinden önce dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?

Burada asıl anne ve babaların dikkat etmesi gereken tedavi öncesinde, hekime gelmeden önce çocuklarına vermiş oldukları yanlış nasihatlardır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

1) Çocuklarınızı ilk diş hekimi ziyaretine hikaye kitapları ile hazırlayabilirsiniz; ancak onları kendi deneyimlerinizi aktararak bilinçlendirmenizi önermiyoruz.

2) Tedavi öncesinde çocuğunuza “korkma, hiç acımayacak” gibi cümleler kurmayın. Bu tür cümleler çocukların bilinçaltında acıyabileceği fikrini doğurabilir. Çocuğunuza; eğer doktora gitmezse dişlerinin daha çok çürüyeceği ve sonrasında iğne yapılacağı gibi korkutucu ve tehtit içeren cümleler kurmayın.

3) Çocuğunuza diş randevusundan sonra hediye ile ödüllendirmeyin. Ödüllendirme çocuğunuzun işlemi zor bir işlem olarak algılamasına neden olur.

Çocukluk çağında diş hekimi koltuğunda yaşanan herhangi kötü deneyim ileriki yaşlarda hastalarda diş hekimine karşı fobi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde oluşan bir anksiyetenin ilerleyen yaşlarda ortadan kaldırılabilmesi için psikolojik ve farmakolojik yöntemler kullanılmak zorunda kalınabilir.

MSc. Dt. Rozi Hara Ovadiya’nın “Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.

İlk diş hekimi ziyaretinde neler yapılır hemen tedaviye başlanıyor mu?

İlk diş muayenesinde kullandığımız tüm el aletlerini çocuğunuza anlatıp, ne işe yaradıklarını gösteriyor ve bazı aletleri onların kullanmasına izin veriyoruz. Bu şekilde eğer uyum sağlanmış ise acı vermeyecek kolay işlemleri deniyoruz; eğer çocuk istemiyor ise o zaman ağlatmadan koltuktan kaldırıp başka bir seans gelmesini istiyoruz. Böylece çocukta diş kliniğine ve koltuğuna ilişkin travma yaratmamış oluyoruz.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X