Bebeklerin anneleriyle iletişimi göz temasıyla başlar. Bakıcı konumundaki kişinin yüz ifadesi çocuk tarafından aynalandığı için önemlidir. Rahat, güler yüzlü, mutlu yüz ifadesi de, hüzünlü, öfkeli, mutsuz yüz ifadesi de bebek tarafından algılanır ve ayna nöronlar aracılığı ile yansıtılır.
Başlatılan bu ilk ilişkiler sonrasında çocuğun sosyal becerileri gelişmeye başlar. Sosyal becerileri aracılığıyla çocuk hem kendi, hem de arkadaşlarıyla ilgili olumlu düşünceler içinde olur. Zamanla sosyal beceriler çocuğun okul hayatı için gerekli olan bilişsel becerileri de geliştirir.
· Aile içinde, birbirinizin yüzüne bakarak konuşmak için çaba gösterin. Bir işle meşgulken veya sırtınız dönükken birbirinize bir şey söylemekten kaçının.
· Çocuğunuzla konuşurken veya ondan bir şey yapmasını isterken onunla göz kontağı kurun.
· Çocuğunuz size bir şey anlatırken telefonunuzla ilgilenmeyin veya TV izlemeyin.
· Çocuğunuzla iletişim esnasında onunla göz kontağı kurun, ayaktaysanız onun göz hizasında olabilmek için eğilin.
· Siz konuşurken çocuğunuz yüzünüze bakmıyorsa bu durumun nedenini anlamaya çalışın. O bir şeyler anlatırken siz hangi konumda oluyorsunuz? Yüzünüz nasıl oluyor?
· Kızgın bir anne babanın yüzüne bakarak konuşmak bir çocuk için oldukça zordur ve tercih edilmez. Bu durum, çocukların başlarına gelen kötü bir olayı anlatmalarına engel olabilir.
· Çocuğunuzu dinlerken yaptığınız işe ara verin. Bedeninizi ona doğru çevirin ve kendi konuşmanızı erteleyin.
· Çocuğunuz size bir şey anlatırken sonuna kadar dinleyin. İlk söylediği gerçekte söylemek istediği olmayabilir. İlk söyledikleriyle ilgili yorum yapmayın. Asıl anlatmak istediğini ifade edemeyebilir.
· Siz konuşurken yüzünüze baktığında, “Ben konuşurken yüzüme baktığında beni önemsediğini ve dinlediğini anlıyorum.” şeklinde davranışını pekiştirin.
· Çocuğunuzun sizi dinlerken yaptıklarını takdir edin. “Beni dinlemek için oyunu bıraktın, başını kaldırdın.” gibi.
· Çocuğunuzun anlattığı bir olayda, durumu kısaca özetleyerek onu dinlediğinizi fark ettirin.
Bunlar çocuğunuzun insanlarla iletişime girmesi, dolayısıyla sosyal beceriler kazanması için atılacak ilk adımlardır. Bu ilk adımlar sayesinde ilerde sosyal becerilerine yeni beceriler ekleyerek sosyalleşir.
ÇocukluDünya Editörünün mesajı: Çocukların henüz bebeklik döneminde geliştirdiği akran ilişkileri, çocuğun sosyal alandaki gelişimi için oldukça önemlidir. Bu tür sosyal adımlar çocukların hayata adım atmasını ve topluma adapte olabilmesini sağlar. Bu sosyal adımlar sayesinde çocuklar problem çözme, duygularını anlamlandırabilme gibi birçok alanda ilerleme kaydeder. Başkalarını çok daha rahat bir şekilde anlayabilir ve kendini ifade edebilirler.
Çocukların sosyal becerilerini geliştirebilmeleri için ebeveynlerin çocuklarının yalnız kalmalarına izin vermeleri önemlidir. Çocukların tek başlarına vakit geçirmelerine fırsat vermek önemlidir. Bu yüzden sürekli çocuğa oyun planlamak yerine onu kendisiyle baş başa bırakmak faydalı olacaktır. Çocuklara arkadaşlarını kendileri seçmesi fırsatı verilmelidir. Bu durum çocukların başkalarından bağımsız bir birey olarak kendilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Her arkadaş çocuk için farklı bir tecrübedir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.