Aikido, çocuklara birbirleriyle mücadele ya da rekabet etmeyi değil, onlara bir takım oluşturmayı, birlik olmayı ve bu şekilde hareket etmeyi öğretir . Derslerde yapılan parkurların kurulması, toplanması, ders ekipmanlarının kaldırılması, minderlerin temizliği ve taşınması, özel gün kutlamalarının organizasyonu gibi tüm aktiviteler öğrenciler, eğitmen, eğitmen yardımcıları ve asistanlar ile hep birlikte görev dağılımları yapılarak gerçekleştirilmektedir. “Bir zincir ancak en zayıf halkası kadar güçlüdür” öğreti ve felsefesinden hareketle Aikido, minderdeki tüm çocukların birbirlerine yardımcı olmaları ve birlikte öğrenerek gelişmelerini amaç edinmiştir. Her üst kuşak sahibi öğrenci, kendisinden alt kuşak öğrenci arkadaşlarından sorumludur ve onlara yardımcı olmakla yükümlüdür. Bu sayede, Aikido derslerinde çocuklar arasında gelişebilecek hırs ve rekabet duygusu ortadan kaldırılmaktadır. Aikido’ya yeni başlayan her öğrenci ile paylaşımda bulunmak, eğitmen, eğitmen yardımcıları ve asistanların olduğu kadar kıdemli öğrencilerin de görevidir. Aikido çocuklara, rekabet duygusunu değil, paylaşmayı aşılar.
Uzm. Dr. Meltem Kora’nın “Oyunun Çocuğun Gelişimine Olan Etkileri” yazısını okumanızı da tavsiye ederiz.
Aikido teknikleri nin büyük bölümü partnerli hareketlerden oluşmaktadır. Tekniklerin doğasındaki amaç, bir kişinin diğerine üstün gelmesi ve onu yenmesi değil, iki kişinin birlikte ve uyum içerisinde hareket ederek tekniği gerçekleştirmeleridir. Ancak bu sayede Aikido teknikleri öğrenilebilir veAikido Sanatında ilerleme sağlanabilir. Aikido’da uyumlu olmak esastır. İşte bu da çocukların minderde birbirleriyle iş birliği içerisinde ve rekabetten uzak bir ortamda takım halinde gelişmelerine olanak sağlamaktadır.
Aikido derslerinin genellikle son bölümlerinde oynatılmakta olan oyunlarda bile bir maç ya da mücadele ortamı bulunmamaktadır. Hiçbir oyunun tek bir galibi olmamaktadır. Oynatılmakta olan oyunların büyük bölümü bireysel değil takım oyunlarıdır. Elemeli oyunlarda, son iki ya da üç kişi kaldığında oyun yeniden başlatılmaktadır. Oyunların amacının kazanmak ya da kaybetmek değil, hep birlikte güzel vakit geçirip eğlenmek olduğu Eğitmenleri tarafından öğrencilere sıklıkla ifade edilmektedir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.