Çocuklarınızı Yaz Tatilinde Aktif Tutmak İçin Öneriler| ÇocukluDünya | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Çocuklarınızı Yaz Tatilinde Aktif Tutmak İçin Öneriler

Tarih: 16 Temmuz 2022 - Cumartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklarınızı Yaz Tatilinde Aktif Tutmak İçin Öneriler

Çocuklarınızı Yaz Tatilinde Nasıl Aktif Tutabilirsiniz?

Bir eğitim- öğretim yılı daha geride kalırken tatilin nasıl geçirileceği konusu çoğu zaman ailelerin ve öğrencilerin kafasını karıştırır.

Tatil zamanları ailecek zaman geçirmek, çocuğumuzu daha yakından tanımak, eğlenmek ve dinlenmek için eşsiz zamanlardır. Eğlenmeye, dinlenmeye ve öğrenilenlerin unutulmaması için çalışmaya ayrılacak zamanların dağılımı önemlidir. Özellikle de derslere ne derece ağırlık verileceği konusu kafa karıştırıcı olabilmektedir. Bu noktada çocuğumuzun yaş grubuna göre bir planlama yapmak daha iyi olacaktır. Şöyle ki, ilkokulun ilk yıllarında okuma yazmanın unutulmaması için yaz tatilinde tekrar çalışmalarının yapılması, ilerleyen sınıf düzeylerinde okuma alışkanlığının kazanımı ve okuduğunu anlama becerisinin gelişmesi için kitap okunması, sınav gruplarında ise önceki yılların tekrar edilip yeni yılın konularının çalışılmaya başlanması gibi durumlar söz konusudur. Bu nedenle yaz tatili planlaması yaparken çocuğun yaşını ve eğitimsel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerekir. Ayrıca karne başarısı ne olursa olsun her çocuğun yaz tatilini hak ettiğini, dinlenmeye ve eğlenmeye ihtiyacı olduğunu da unutmamak gerekir. Tatil her çocuğun hakkıdır.

Yaz tatilinde çocuklarımızı nasıl aktif tutabileceğimiz konusunu yaş gruplarına göre ele alabiliriz.

Okul Öncesi Dönem (3-6 Yaş):

  • Tatil Planını Somutlaştırın: Bu yaş grubundaki çocuklar somut düşünme döneminde oldukları için tatilin ne kadar süreceği ve tatilde neler yapılacağı gibi temel planlar çocuklara somut örneklerle, fotoğraflarla anlatılabilir. Aylar bölümlere ayrılarak tablolaştırılabilir. Böylece çocukların zihninde anaokuluna gitmeyecekleri bu dönemi nasıl geçirecekleri netleşmiş olur.
  • Oyun Oynayın: Bu yaş grubundaki çocukların dünyası oyundan ibarettir. Ebeveynler olarak tatil zamanlarında çocuklarınızla bol bol oyun oynamanız, çocuğunuzu yakından tanımanıza, aranızdaki bağın güçlenmesine olanak sağlar. Çocukların ebeveynleriyle bağlarının güçlenmesi onları olumlu anlamda etkiler.
  • Yaratıcılığını Destekleyin: Bu dönemde mesleki canlandırma oyunları oynamak (doktorculuk, öğretmencilik, tamircilik gibi) çocukların yaratıcılıklarının gelişmesini sağlar. Ayrıca ailecek oynayabileceğiniz kutu oyunları çocuklardaki iş birliğini ve grup bilincini geliştirir. Çocuğunuzun legolarla, yapbozlarla oynaması onun yaratıcılığını desteklerken el- göz koordinasyonu ve ince motor becerilerin gelişimine de katkıda bulunur.
  • Çocuğunuzu Doğayla Buluşturun: Çocukların hem fiziksel hem bedensel hem de psikolojik gelişimleri için açık havaya çıkmanın, doğada olmanın önemi yadsınamaz. Bu dönemde ormanda yürüyüşler yapın, yapraklar toplayın, solucanları inceleyin, ağaçları inceleyin. Eğer köy ziyareti yapacaksanız bir bitkinin nasıl yetiştiğini görmesine olanak sağlayın. Çocuğunuzun bir çiçeği sulamasını, bir hayvanı beslemesini izleyin. Çocuğunuzun şehir hayatında gözlemleyemeyeceği bitki ve hayvanlarla onu tanıştırın. Bunların yanı sıra çocuğunuzun bisiklet sürme, paten kayma, top oynama gibi aktiviteler yapmasına da olanak sağlayın. Bu aktiviteler çocukların hem beden koordinasyonunu güçlendirecek hem de fiziksel dünyada kendilerine bir alan açmalarına yardımcı olacaktır.
  • Kitap Okuyun: Bu yaş dönemindeki çocuklar masallardan, hikaye lerden, renkli, baskılı kitaplardan çok hoşlanır. Özellikle de ebeveynlerinin onlara okudukları hikayeler çocuklara çok iyi gelir. Günümüzde, erken yaşlardan itibaren kendisine kitap okunan çocukların kelime dağarcığı, zihin kapasitesi, iletişim becerisi gibi pek çok alanda yaşıtlarına göre ileri düzeyde olduğunu gösteren çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu sebeple çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun olarak aldığınız hikaye kitaplarını önce siz okuyun. Uygun olduğuna karar verirseniz çocuğunuza da okuyarak onun gelişimine katkıda bulunun.

Okul Dönemi 1 (7- 11 Yaş):

  • Yine Oyun: Oyun, bu yaş dönemindeki çocuklar için de çok önemlidir. Genellikle ebeveynler, çocukları okula başlayınca artık oyun ihtiyaçlarının kalmadığını çünkü çocuklarının “büyüdüğünü” düşünürler. Oysa oyun, sadece çocuklar için değil yetişkinler için bile önemli bir ihtiyaçtır. Bu yaş dönemindeki çocuklar oyun yoluyla streslerini atarlar, eğlenirler, yaşadıkları güçlükleri oyun aracılığıyla dile getirerek rahatlarlar. Okula başlasalar ve farklı sorumlulukları olsa da oyunun çocuğumuzun önemli bir ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir.
  • Birlikte Kitap Okuyun: Bu yaş dönemindeki çocuklar artık okuma yazma öğrendiği için kitap seçimlerini kendileri yapmak isteyebilirler. Çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun olduğunu düşündüğünüz kitapları alıp birlikte okuyun. Birlikte farklı kitapçılara gidin ve rafları inceleyin. Çocuğunuzun istediği kitapları seçmesine izin verin. Mümkünse kitap-kafelerde kahvenizi yudumlarken aldığınız kitapları hem siz okuyun hem de çocuğunuz okusun. Böyle bir ortamda okuma yapmak çocuğunuzun okuma isteğini arttırabilir. Ayrıca çocuklardaki okuma alışkanlığının kazanımında ebeveynlerin önemli bir rol model olduğunu unutmayın. Evinizde ne kadar çok kitap varsa ve siz evde ne kadar çok kitap okuyorsanız, çocuğunuzun da iyi bir okuyucu olma ihtimali o kadar güçlenir.
  • Gezi Planınıza Çocuğunuzu da Dahil Edin: Birlikte çıkacağınız yolculuklarda çocuğunuzun da ilgisini çekecek rotalara uğramayı unutmayın (müzeler, lunaparklar gibi).
  • Yaz Tatili Ödevleri İçin Program Yapın: Eğer çocuğunuza okul tarafından verilen ödevler varsa, ödevlerin tatilin son günlerine kalmaması ve bir kriz oluşturmaması için planlama yapabilirsiniz. Bu dönemde yol gösterici olmanız, çocuğunuza ödevlerinde destek olacağınızı belirtmeniz rahatlatıcı olacaktır. Genel olarak ise tatil sürecinde çocuğunuzun dikkat ve düşünme becerilerini, yaratıcılığını destekleyen aktivitelere ağırlık vermeniz zenginleştirici olacaktır.

Okul Dönemi 2 (12 Yaş Ve Sonrası- Ergenlik Dönemi):

  • Tatil Konusunda Çocuğunuzun Fikrini Alın: Bu yaş grubu çocukların tatillerini nasıl geçirmek istedikleri, kimlerle nerede olmak, ne yapmak istedikleri ve yaz tatili hayalleri hakkında konuşmak, fikirlerini almak çok önemlidir.
  • Çocuğunuzun Kendi Kendine Zaman Geçirmesine Fırsat Verin: Daha küçük yaş gruplarında aileyle birlikte zaman geçirmek çocuklar için çok önemliyken, bu yaş gruplarında çocuğun hem aileyle hem de kendi kendine bireysel olarak zaman geçirmesi çok önemlidir. Ergenlik dönemi özelliklerinin görüldüğü bu yaş grubunda çocuklar, önceki yıllara göre daha fazla kendi kendilerine kalmak veya daha fazla akranlarıyla birlikte olmak isteyebilirler.
  • Sosyalleşmesi İçin Olanaklar Oluşturun: Çocuğunuzun da fikrini alarak istediği bir alanda akranlarıyla olacağı etkinliklere katılmasına fırsat sağlayabilirsiniz. Dil kursu, yaz kampı, ilgilendiği bir spor ya da sanat dalının kursuna gitmesi gibi seçenekler çocuğunuzun hem sosyalleşmesine hem özgüveninin desteklenmesine hem de yeni beceriler kazanmasına yardımcı olur.
  • Ders Çalışması Konusunda Destekleyici ve Rahatlatıcı Olun: Bu yaş dönemleri çocukların çeşitli sınavlara hazırlandıkları dönemler olduğu için “yaz tatili eşittir ders çalışmak” olarak algılanabiliyor. Oysa yazının başında da ifade edildiği gibi, tatil herkesin hakkıdır ve dinlenmeden, rahatlamadan çocukların etkili şekilde ders çalışmasını bekleyemeyiz. Ebeveynlerinden baskı gören, kaygı seviyesi yüksek çocukların akademik olarak pek çok güçlükle karşı karşıya olduğunu bilmekteyiz. Bu sebeple sınava hazırlanan çocuğunuza tüm yaz boyunca “ders çalış” demek pek de iyi sonuçlara yol açmayabilir. Bunun yerine çocuğunuzun neye ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışmanız, onunla iletişim içinde olmanız, her daim desteklediğinizi hissettirmeniz ve çocuğunuzla aranızdaki bağın, ona verdiğiniz değerin başarı sıralamasıyla eş değer olmadığını hissettirmeniz tüm zorlukları kolaylaştırır. Ders çalışma konusunda çocuğunuzun planının ne olduğunu sorarak onun fikirlerini önemsediğinizi göstermeniz, beraber bir plan yapma konusunda destekleyici olmanız, sorumluluklarını hatırlaması konusunda ona güvendiğinizi belli etmeniz çoğu zaman yeterli olacaktır.

Şimdiden tüm ailelere ve çocuklara keyifli bir yaz tatili diliyorum!

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X