Çocuklara İyi Bir Hikaye Anlatıcısı Olmak | Çocuklu Dünya
 
Annelik-Babalık

Çocuklar İçin İyi Bir Hikaye Anlatıcısı Nasıl Olunur?

Tarih: 22 Mayıs 2022 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklar İçin İyi Bir Hikaye Anlatıcısı Nasıl Olunur?

Çocuklara İyi Hikaye Anlatmak

Hepimiz bir zamanlar anne-babalarımızdan, büyükanne-büyükbabalarımızdan, teyze ve amcalarımızdan hikayeler dinledik. Çocukluğumuzda dinlediğimiz bu hikayeler ile büyüdük. Bazen güçlü, bazen ahlaki temele dayanan bazen ise sadece komik olan bu hikayeler hayatımızın bir döneminde belki de en çok keyif aldığımız zamanlardı. Bugün sizler ebeveyn olarak, çocuklarınızla ne kadar verimli vakit geçiriyorsunuz? Onlara nasıl hikayeler anlatıyorsunuz?


Çocuklara Hikaye Anlatmanın Faydaları

Çocuklar hikayeleri sever, bu sevgi içten gelen bir durumdur. Günün herhangi bir saatinde, herhangi bir durumu iyiye çevirme gücü vardır hikayelerin. Örneğin havanın soğuk olduğu bir gün çocuğunuz dışarı çıkmakta ısrarcı çünkü evde canı sıkılıyor, ona bir hikaye anlatarak bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Veya çocuğunuzu bir öfke nöbeti sırasında sakinleştirmek ister misiniz? Bir hikaye anlatarak bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Ne yazık ki bugün, hikaye anlatımı yavaş yavaş modası geçmiş oluyor çünkü ebeveynler çocuklarına onlarla birlikte sihirli kalelere kaçmak yerine, kıpırdanmaları için bir alet vermeyi tercih ediyor. Ancak bu durum aslında büyük bir sorun. Hikayeler olmadan çocuklar birçok gelişimsel dönüm noktasını kaçırır.

Çocuğunuza Neden Masal Anlatmamız Gerekiyor?

Hikaye anlatımı, bebeklerin ve küçük çocukların bilişsel gelişiminde çok önemli bir rol oynar. Hafıza ve dil becerileri gibi temel alanları geliştirmeye yardımcı olur, çocuğun hayal gücünü artıran merak uyandırır ve çocuğa her seferinde etrafındaki dünyaya yeni algılar kazandırır. Farklı kültürlerden hikayeler okumak, çocuğun zihnini etraflarındaki farklılıklara açacak ve insanları daha derinden anlamasını sağlayacaktır. Aslında, yıllar içinde hikaye anlatımı, gelenek ve tarihi gelecek nesillere aktarmanın önemli bir yoludur. İyi hikaye anlatımı aynı zamanda çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmenin gerçekten etkileşimli ve eğlenceli bir yoludur ve bu sayede onlarla aranızdaki bağı güçlendirecektir. Bu onların sevildiğini, önemsendiğini ve size eskisinden çok daha yakın hissetmesini sağlayacaktır.

Çocuğunuza Ne Tür Hikayeler Anlatabilirsiniz?

Nostaljik Hikayeler

Büyürken duyduğunuz hikayeleri düşünerek başlayabilirsiniz. Bu hikayeler genellikle çocuğunuza belirli kültürel yönlere işaret eden ve onların dünyevi kültürler hakkında farkındalıklarını artıran halk hikayeleridir. Veya sizin çocukken sevdiğiniz filmleri, kitapları çocuğunuza birer hikaye gibi anlatabilirsiniz.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Farklı Kültürlere Ait Hikayeler

Ayrıca zamanınızı diğer kültürlerden halk hikayelerine bakarak geçirebilir ve bunları çocuğunuzla paylaşarak aralarındaki farklılıklara dikkat çekerek, çocuğunuzun farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.

Kişisel Deneyimleriniz

Bu, geçmişte yaşadığınız ve çocuğunuza aktarmak istediğiniz deneyimlerin yanı sıra arkadaşlarınızdan ve ailenizden duyduğunuz deneyimler anlamına gelebilir. Özellikle atalarınızın hikayeleri, çocuğunuzu aile geçmişi ile gerçekten zenginleştirecek bir şeydir. Onlara büyükanne ve büyükbabalarından bahsedebilirsiniz, bu gibi hikayeler çocukların genelde en çok ilgi duydukları hikayelerdir.

Çocuğunuzun İlgi Alanlarına Göre Seçimler

Çocuğunuzu en çok neyin ilgilendirdiğini düşünün ve onlara okumak için bunlara dayalı hikayeler seçin. Çocuğunuz bir köpek aşığıysa, köpeklerin etrafında dönen hikayeler edinin. Özellikle evcil hayvanınız varsa, evcil hayvan olarak sahip olduğunuz hayvanla ilgili hikayeler bulun ve hikayedeki ismi evcil hayvanınızın adıyla değiştirebilirsiniz. Çocuğunuzun televizyonda hangi karakterleri sevdiğine de bakın. Eminim bunların bazı yazılı hikaye versiyonlarını bulabilirsin. Çocuklarınızdan seveceklerini düşündükleri hikayeler seçmelerini isteyin. Onları yerel bir kütüphaneye veya bir kitapçıya götürün ve beğendikleri hikayeleri seçmelerini sağlayın. Sizden duydukları hikayeler üzerinde kontrolleri olduğunu hissettiklerinde, bu onları otomatik olarak daha fazla dahil edecek ve dinlemeye ilgi duyacaktır. Çocuğunuz iyi bir okuyucu değilse, üzerinde resim olan kitaplar seçin ve hikayeyi resimleri açıklayarak anlatın. Bu durum çocuğunuzu daha çok içine çekecek ve kelimelere fazla dikkat etmek zorunda kalmayacak, çünkü resimler onlara hikayenin çoğunu anlatacak.

Çocuklara Kitap Nasıl Okunmalı?

Televizyonu veya dikkatinizi dağıtacak herhangi bir şeyi kapatın. Hakkında beş dakika konuşabileceğinizi düşündüğünüz ve ikinizin de keyifle okuyacağı bir kitap seçin. Rahat bir yer yapın, yerdeki birkaç minder yeterli olacaktır. Cesur olun ve komik sesler veya hayvan sesleri takın ve birlikte bir şeyler yapmanın tadını çıkarın. Sesli okuma konusunda gergin olmayın. Kitap paylaşımının çoğu kendi evlerimizde gerçekleşir, sadece biz ve çocuğumuz veya çocuklarımız. Bizi yargılayacak veya yanlış kelime söylediğimizi veya bir sayfayı kaçırdığımızı söyleyecek kimse yok.

Çocuğunuzla Konuşmak Önemlidir

Bebekler sesimizin tınısını ve dilin ritmini severler. Sözcükleri kendileri anlamayabilirler ama biz konuşurken sesimizin doğal olarak yükselip alçalması bebeğinizin hoşuna gider. Ayrıca hikayeler, çocukların yalnızca dünyayı ve kendilerini öğrenmelerine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda dili ve hikayelerin ve kitapların nasıl çalıştığını öğrenmelerine de yardımcı olur. Örneğin, ′sayfayı çevirelim mi?′ dediğimiz için ′’sayfa′’nın ne olduğunu öğreniyorlar. Çocuklarla kitaplardaki resimler hakkında konuştuğumuzda, onlara gördükleri hakkında sorular sormaları ve dünyayla bağlantı kurmaları için zaman ve fırsat vermiş oluyoruz. Unutmayın ki hikayelerinizi veya kitapları küçük çocuklarla paylaşmak ′onlara okumayı öğretmekle′ ilgili değildir, kitapların heyecan verici ve eğlenceli olduğunu keşfetmelerine yardımcı olmakla ilgilidir. Hayal güçlerini (ve ilgi alanlarını) besler, böylece okumayı öğrenme zamanı geldiğinde, kendileri için hikayeler okumaya heveslenirler.

İlginizi çekebilecek yazılarımız:


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X