Gebelikte Depresyon & Belirtileri Nelerdir? | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Depresyon Hamileliğe Engel Olur mu?

Tarih: 20 Ekim 2019 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Depresyon Hamileliğe Engel Olur mu?

Hamilelikte Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Depresyon, kişinin nasıl hissettiğini, nasıl düşündüğü ve nasıl davrandığını etkileyen ciddi bir tıbbi rahatsızlıktır. Depresyon, kişide pek çok hastalığa da sebep olabilirken, doğru ilaçlarla ve terapilerle tedavi edilebilmektedir. Depresyonun tek başına kısırlığa neden olup olmadığı kesin olarak bilinmemekle birlikte depresyon ve artan kısırlık oranları arasında bir ilişki bulunduğu bilinmektedir. Çünkü depresyon, hormon bozukluklarına yol açabiliyor.

Depresyon kişinin hayat kalitesinde ve günlük alışkanlıklarında değişimlere sebep olarak da doğurganlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

Aynı zamanda depresyonda olan insanların sigara ve alkol bağımlıklarına daha yatkın olmaları da kısırlığa yol açabilir. Bu bakımdan doğal yolla gebe kalamayanların depresyonda olup olmadıklarının da araştırılması gerekebilir.

Hamilelikte depresyon belirtileri nelerdir?

  • Günün büyük bir bölümünde depresif hissetmek,
  • Daha önce zevk alınan aktivitelerden zevk alamamak,
  • Ani kilo kaybı ya da kilo artışı,
  • Normalden çok az ya da çok fazla uyumak,
  • Sebepsiz yere fiziksel olarak acı hissetmek,
  • Daha yavaş hareket etmek,
  • Enerjinin az olması,
  • Değersiz ve suçlu hissetmek,
  • Doğru düşünememek ve konsantre olamamak,
  • Sık sık ölümü ve intiharı düşünmek

Yukardaki belirtilerin en az 3 – 5 tanesinin, iki haftadan uzun süredir var olması durumunda doktora başvurmak gerekir. Çünkü depresyon tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Depresyon nasıl tedavi edilir?

Depresyon tedavisi için günümüzde pek çok ilaç bulunuyor. Depresyon tedavisinde antidepresanların farklı çeşitlerinden birisi reçete edilebiliyor. Doktor sorunun altında yatan nedenler ve şiddetine göre hastaya en uygun ilacı ve dozunu belirleyecek ve reçete edecektir. Depresyon tedavisinde ilaçların yanında terapi de etkili olabilmektedir. Terapi sayesinde hastalar, duygularını, hedeflerini, hayata bakış açılarını değiştirebilmekte ve depresyon hafiflemektedir. Çoğu hastada ise terapi ve ilaç tedavisinin birlikte alınması çok daha kısa sürede iyileşme sağlamaktadır.

Kısırlık ve depresyon

Doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftlerde genellikle depresyon belirtileri de olur. Depresyon mu kısırlığa yol açıyor, kısırlık mı depresyona sebep oluyor tam olarak bilinemese de bunların birbirini tetiklediği biliniyor. Depresyon kişiyi sadece doğurganlık anlamında değil, hayatın her alanında olumsuz etkileyeceği için depresyonun vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir. Bu sayede gebelik elde edebilmek de çok daha kolay olabilir.

Depresyondayken kendini daha iyi hissetmek için yapılabilecekler

  • Depresyondayken gebe kalma (depresyondayken gebe kalma) ya çalışmak çok doğru olmayabilir. Bu sebeple de öncelikle antidepresanlar ve terapi ile depresyon tedavi edilmeli, sonrasında gebelik denemeleri yapılmalıdır. Depresyon tedavi edildiğinde hamile kalma şansı artmaktadır.
  • Üreme tedavisi görerek bebek sahibi olmaya çalışan kişiler depresyondaysa bunu doktora mutlaka söylemeliler.
  • Depresyonda olan hastaların doktor üremeye yardımcı ilaçlarını düzenleyebilir ve ruh halinde daha az değişikliğe neden olacak olanları önerebilir.

Çocuk yapmaya çalışırken stresle başa çıkabilmenin ipuçları

Eşinizden yardım isteyin!

Araştırmalara göre; kadınlar kısırlığın neden olduğu stresi erkeklerden daha farklı ele alıyor ve daha farklı yaşıyor. Kadınlar genelde bu konuda destek beklerken erkekler daha problem çözücü bir yaklaşım sergiliyor. Bu bakımdan stres yaşayan çiftler birbirlerine tekrar sevgililik günlerindeki gibi yaklaşırlarsa stres seviyeleri azalabilir ve gebelik de kolaylaşabilir.

Tutumunuzu değerlendirin!

Üreme yetisi herkesin kendine özeldir. Bu bakımdan başkalarının ne kadar kolay ya da zor hamile kaldığı hiç önemli değildir, hatta gereksiz bir baskı yaratır. Bu sebeple de negatif değil pozitif bir tutum sergilemek en doğrusudur.

Aktif olun!

Tüp bebek tedavisi sürecinde anne adayı her zaman yaptığı şeylere devam etmeli, günlük yaşamını bozmamalıdır. Bu sayede hayatındaki odaklandığı tek şey hamilelik olmaz ve stres seviyesini normal tutmak mümkün olabilir.

Egzersiz yapın!

Tedavi sürecinde doktorun izni ile yüzmek, yürümek ve yoga gibi egzersizler stresten kurtulmaya yardımcı olabilir. Egzersizler endorfin seviyesini arttırarak kendini daha iyi hissetmeyi sağlayabilir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X