Down Sendromlu Bebek Gelişimi | Bebek Gelişimi | Çocuklu Dünya
 
Gelişim Sorunları

Down Sendromlu Bebeklerin Gelişim Özellikleri Nelerdir?

Tarih: 8 Mayıs 2019 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Down Sendromlu Bebeklerin Gelişim Özellikleri Nelerdir?

Down Sendromlu Bebek Gelişimi

 

Down sendromlu bebek gelişimi hakkında merak ettiğiniz soruların cevabını burada bulabilrisiniz

Down Sendromlu Bebeğin Boy Ve Kilosu Ne Kadar Olur?

Down sendromlu bebekler akranlarından daha yavaş büyüyebilirler. Çocukların gelişimi takip edilmelidir. Kilo alımı durup büyüme yavaşlayabilir. Yaklaşık 2 kilo ağırlığında 40 cm boylarında doğarlar.

Down Sendromlu Bebekler Çok Mu Uyur?

Yenidoğan bebekler çok sık uyurlar. Bazı bebeklerde uyku apnesi sorunları yaşanabilir. Down sendromlu bireylerde bu oran daha fazladır. Bunun nedeni ise baş ve boyun bölgesindeki yapısal bozukluktur. Uykuda boyun kasları gevşer ve solunum yolu tıkanırsa uyku apnesi oluşur. Eğer bebekte horlama, huzursuzluk gibi belirtiler gözlemliyorsanız bu hastalığa yakalanmış olabilir. Tedavisi için test yapılmalı ve uyku anındaki oksijen seviyesi ölçülmelidir. Bu çocuğun sağlığı açısından oldukça önemlidir. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis önemlidir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Down Sendromlu Bebeklerin Kafa Yapısı Nasıl Olur?

Bebeklerin gelişim grafikleri takip edilmelidir. Doğumda ve altıncı haftada baş çevresinin ölçülmesi bu açıdan önemlidir. Down sendromlu bebeklerin küçük ve yassı bir kafa yapıları vardır.

Down Sendromlu Bebeklerin Hareketleri Nasıl Olur?

Down sendromlu bebeklerin kalpleri anne karnında gelişirken normalin dışında ilerleme gözlemlenebilir. Diz ve kalça eklemleri arasındaki kemik olması gerekenden daha kısadır. Ayaktaki baş parmaklarında ayrıklık olabilir. Böbreklerde genişleme, üst kol kemikte kısalık görülebilir.

Down sendromlu bebeklerin kasları zayıf olduğu için emerken sorun yaşayabilirler. Emerken zorlandıkları için erkenden yorulabilirler.

Down Sendromlu Bebek Gelişim Tablosu

Down sendromlu bebekler 8. aya kadar sesleri algılayabilirler. Kendi isimlerini duyduklarında tepki verirler. Gülme refleksi oluşur. 8. ve 14. aylar arasındaki süreçte objelerin ismini tanımaya başlar. Ne kadar çok obje ve isim tekrar edilirse o kadar kısa zamanda öğrenirler. Kelimeler öğretilirken görsel olarak objeler de gösterilirse onlar için daha iyi bir öğrenme şekli olur. Bu dönemin bitmesine yakın ilk kelimelerini çıkarırlar. 14 ve 24. Aylar arasında konuşmaya başlasalar da anlamsız cümleler kurarlar. Kelime hazneleri daha geniştir. Zamanla daha çok kelime öğrenirler ve daha iyi cümleler kurarlar. Resimleri tanımak ve isimlendirmeye başlamak da bu dönemde görülür. Down sendromlu bebekler bu dönemde onlara söylenilenleri anlar ve yapılması istenen eylemleri gerçekleştirmeye başlarlar. Birtakım basit komutları algılarlar. Bu dönemin sonlarında ise basit cümleler kurulmaya başlanır. 24. Aydan itibaren vücutlarını tanımaya ve vücut bölümlerini isimlendirmeye başlarlar. Büyüklük, küçüklük gibi soyut kavramlar anlaşılmaya başlanır ve konuşurken bu kelimeleri kullanırlar. Down sendromlu bebekler soru sormaya bu dönemde başlarlar.

Down sendromlu bebeklerin ilk yıllardaki problemi dil gelişimleri olur. Kas yapıları gevşek olduğu için konuşmayı geç öğrenebilirler. Dildeki bu geri kalma durumu ise nefes problemi gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca işitme kaybı down sendromlu bebeklerde sık görülür. İşitme kaybının oluşması da konuşmalarını olumsuz etkiler. Sesleri iyi duyamayan bebekler kelimeleri öğrenemez ve konuşmaya başlayamazlar.

Aileler dil gelişimi hakkında yeterince bilgiye sahip olurlarsa eğitim ile konuşma zamanı öne çekilebilir. Dil gelişimini destekleyici aktiviteler yaparak çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Dil ve konuşma terapistine başvurmak bu süreçteki bir diğer çözümdür. Terapistin vereceği programlar uygulanarak iyi bir sonuca ulaşılabilir. Down sendromlu bebeklerin gelişimi takip edilmeli ve herhangi bir aksaklık görüldüğünde erkenden önlem alınmalıdır. Down sendromu bir hastalık değildir bu nedenle tedavisi yoktur. Yapılabilecek en iyi çözüm ise eğitimdir. İyi bir eğitim aldıklarında bu farklılıkları onları hiçbir konuda geride bırakamayacaktır. İlerleyen teknoloji sayesinde gelişimleri geride kalmamakta ve git gide yaşıtlarına yaklaşmaktadırlar. Bu nedenle ailelerin bilinçlendirilmesi çok önemlidir.

Down Sendromu Olan Çocuklar İçin Egzersizler” yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Kaynak: Down Sendromu Derneği


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X