Ergenlik Döneminde Sosyal ve Duygusal Gelişim| ÇocukluDünya | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Ergenlik Döneminde Sosyal ve Duygusal Gelişim Nasıldır?

Tarih: 2 Şubat 2022 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Ergenlik Döneminde Sosyal ve Duygusal Gelişim Nasıldır?

Ergenlik Döneminde Sosyal ve Duygusal Gelişim

Ergenlik dönemi, gencin kimlik gelişimi, birçok alanda kendini geliştirmesi, yetişkinliğe geçmeden önce çeşitli beceriler kazanarak büyüdüğü bir dönemdir. Bu dönemde özellikle, sosyal ve duygusal gelişime dair süreçler de ön plana çıkmaktadır. Ergenlik döneminde sosyal ve duygusal gelişimde akran iletişimi ön planda olacak şekilde yaşamın her alanında diğer kişiler ile kurulan ilişkiyi kapsar.


Ergenlik Döneminde Gelişim

Dönemin gelişim özellikleri açısından gencin ebeveynleri ile ilişkisinde bir adım uzağa gitmesi ve özerkleşmeye başladığı aynı zamanda akran ilişkilerinin bir adım öne çıkarak daha çok önem kazanmaya başladığı görülmektedir. Ergenlik döneminde gençlerin çevresindeki diğer kişiler tarafından anlaşıldığını hissetme, akranlarıyla güçlü ilişkiler kurma, bir gruba ait hissetme, güven ilişkisi kurma ve başarılı olma gibi sosyal ve duygusal gelişim açısından önemli ihtiyaçları bulunur.

Ergenlik Döneminde Aile

Aile, çocukluk döneminde sosyal deneyimlerin kazanıldığı ilk bağlamdır. Yaşamın ilk senelerinde kurulan ebeveyn çocuk ilişkisinin etkileri de bu dönemde sürmeye devam etmektedir. Ergenlik dönemindeki sosyalleşme sürecini ele aldığımızda, çocukluk döneminde başlayan ve ergenlik döneminde ailenin dışına çıkarak çeşitli sosyal gruplar ve okul çevresi ile sosyalleşme hızlı bir biçimde artmakta ve devam etmektedir. Tüm bu süreçler boyunca, aile, genç için sosyal ilişkilerde de başvuru kaynağıdır. Okul, meslek, gelecek hedefleri ve sosyal ilişkiler noktasında kararlar alırken genç, ailesine danışmayı sürdürür.

Ergenlik Döneminde Duygusal Gelişim

Sağlıklı bir duygusal gelişim süreci gözlemlemek için gencin kendi duygularını tanıması ve anlaması gerekir. Gencin kendi duygularını tanıma süreci ergenlik döneminde önemli bir yere sahiptir. Genç kendisini daha iyi tanıdıkça diğer kişileri de daha iyi tanıyacaktır. Bu nedenle ergenlik döneminde sosyal ve duygusal gelişim incelenirken genellikle beraber incelenir. Duyguları tanımak için öncelikle duyguları fark etmek, fark edildiğinde adlandırmak ve son olarak da bu duygunun nereden ve nasıl çıktığını anlamlandırmak gerekir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Ergenlik dönemi nin en önemli özelliklerinden biri gencin kendine dair duyguları ilk defa anne babasından bağımsız şekilde tarif etmesidir. Benlik algısı kavramı, erken çocukluk döneminden itibaren belirse de ergenlik dönemi itibariyle kritik bir gelişim sürecindedir. Çocukluk döneminde daha temel duygusal tepkiler verilirken ergenlik döneminde gençlerin verdikleri duygusal tepkilerin çok daha karmaşık olduğu gözlenir. Ergenlik dönemine dair en temel görev, gencin kendi duygusal dünyasına dair iç görü kazanması ve başkalarının duygularını anlayabilme becerisini geliştirmektedir. Bu süreç kişiye özgü gelişirken duygusal zekâ becerileri ile de ilişkilendirilir.

Ergenlik dönemin temel çelişkisi kimlik arayışı olarak betimlenir. Bu dönemde, ergenler ailelerinden bağımsız olarak kendi özgün kimliklerinin arayışına girerler. Bu bağlamda, ergenlik dönemi “verilmiş” kimliklerden “seçilen” kimliklere geçiş süreci olarak da düşünülebilir. Ergenlik döneminde genç ya kendi kimliğini keşfederek bulacaktır ya da kimlik kargaşası yaşayacak ve kendi benliği konusunda çeşitli tereddütler yaşayacaktır. Bir önceki dönemlerde eğer çocuk güven, özerklik, inisiyatif alma, beceri kazanmayı başarmış şekilde ergenlik dönemine gelmişse ergenlik döneminde bu durum ile ilişkili olarak kim olduğuna dair sorularına yanıt bularak kimlik arayışını başarıyla tamamlayabilir. Önceki dönemlerde bu tamamlanması gereken çelişkiler, zamanında ve doğru destekler ile aşılamamış ise ergenlik döneminin daha zorlu geçmesi beklenebilir. Genç, duygularını tanıyıp etkin şekilde yönetmesi de kimlik arayışı başarılı şekilde ilettiğinin göstergesidir.

Genç birçok alanda oldukça hızlı şekilde yeni beceriler kazanırken sosyal ve duygusal gelişim alanlarında da adapte olmakta zaman zaman zorlanabilir. Ebeveynler, ergenlik döneminde de temel bakım veren rollerine devam etmektedir. Duygusal açıdan da güven ve desteği temel alan ilişkiler genç için bir koruyucu faktör olacaktır.

Aşağıdaki yazıyı da okumanızı tavsiye ederiz:


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X