Merhaba Sevgili Anne Babalar, Okul Öncesi Eğitmeni ve Psikolog olmam çocukların geleceğini ilgilendiren konular üzerinde yoğunlaşmamı güçlendirdi.
Okullarda özellikle Ana okullarında Çocuk henüz dünyayı yeni öğrenmeye başlamışken öğrenmelerine ket vurmamak için yapılandırılmamış malzemeler tercih edilmelidir. Pahalı oyuncakların ve çok fazla oyuncağın çocukların öğrenmeleri ve yaratıcılıklarını geliştirmesine hiçbir katkısı yoktur. Bu düşünce eğitim kurumlarına ve ebeveyn görüşmelerinde dikkatle anlatılmalıdır çok oyuncak yani yapılanmış malzeme hazır sunulan objedir, çocuk fazla materyal görmekten sıkılır veya hepsini atar kırar ya da hiçbiri ile oynamaz annelerde çocuğum oyuncakla oynamasını bilmiyor diye üzülür çocukta dikkat eksikliği hiçbir şeyi beğenmeme gibi davranışlar gelişir bunun tek sebebi okul öncesi dönemde çocuklara sunulan yanlış ve fazla materyallerdir. Yapılandırılmamış oyuncaklarla oynamak yani makaralar, tuvalet kağıdı ruloları, düğmeler tahta bloklar, legolar vb. gibi çocuğun yaratıcılığını geliştirir kendi kendine oyun kurma becerisi gelişir. Yaratıcı düşünme becerisi çocuğun kendine güvenini ve sorumluluk alma becerisini geliştirir.
0-3 yaş döneminde çocuklar daha çok evdeki objelerle ve yetişkinlerin kullandıkları malzemelerle oynamak isterler, hayatı öğrenme sürecinde çocuklara elleme, dokunma, cız gibi engellemeler yerine tehlikeli ve zarar verecek objeleri kaldırarak evin düzenini değiştirmeden dokunmalarına izin vermek gerekir bu hem çocukların kendilerini değerli hissetmelerine hem de öğrenmelerini destekler.
Yine 0-3 yaşta aileler ile birlikte kitap okuma etkinlikleri, objeleri sorarak fikirlerini söylemeleri, flaş kartlarla zeka düzeyleri arttırılır ve öğrenmeleri kolaylaştırılır.
3-6 yaş döneminde karşılıklı etkileşim içinde oyunlar kurulabilir, soru cevap şeklinde oyunlar çocukların çok ilgisini çeker, örnek olarak *Gökyüzü neden mavi*çim neden yeşil *Uçak havada niçin durur *Hırsız neden kötüdür gibi sorular sorarak hem düşünmelerini hem yaratıcılıklarını geliştirebilirsiniz. Çocuklarınızın yaptıkları resimlerde kullandıkları renkleri çizdikleri objeleri eleştirmeden resimlerini anlatmalarına izin verin ,odalarını düzenleme fikrini onlara bırakın, hikaye okurken hikayeyi bir yerde bırakın tamamlamalarını isteyin, sonra ne olabilir acaba gibi sorular sorun, duygularımızı anlatan heyecanlarımız, korkularımız ,sevdiklerimiz sevmediklerimiz üzerine sohbet edin kendilerini anlatmalarına izin verin, drama yapın anne baba çocuk birlikte oynayabilirsiniz, ve böylece kendilerini daha kolay tanımlamalarını sağlayabilirsiniz.
Çocuklarda oyun hiç kimsenin öğretemeyeceği konuları çocuğun kendi kendine öğrenmesi durumudur. Piagete göre oyun bir uyumdur. Oyunlar çocukların kendi seçtikleri ve kendilerine göre sağlam kuralları olan eylemlerdi. Oyun çocukların kendi deneyimlerinden yararlanarak dünyayı anlamalarını sağlar. Ve böylelikle yaratıcı oyun kurma becerileri gelişir, oyun oynarken çocuğun kendi için bir şeyler yapma kontrol sağlayabilme becerilerini test etme kullanabilme yeterlilik hisleri de gelişir.
Okul öncesi dönem de kendine güveni olan yaratıcı becerikli sorumluluk alabilen çocuklar yetiştirmek için, çocukları kendi kendilerine yetebilen kendi işlerini yapabilen yemeklerini yiyen uyku saatlerini bilen öz kontrol sahibi olmalarını sağlamak gerekir.
Sevgili Anne Babalar, Mutlu aile mutlu çocuk sloganı ile yola çıkarak mutluluklar dilerim.
Dr. Öğr. Üyesi Marilena Z. Leana Taşçılar’ın “Erken Çocukluk Döneminde Üstün Zekalı Çocuklarla İlgili En Çok Merak Edilen 5 Soru” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.