Gebelik Hasaplama Nasıl Yapılır? | Bebek Gelişimi | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Gebelik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Tarih: 28 Aralık 2019 - Cumartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Gebelik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

 

Hamile olduğunuzu yeni öğrendiyseniz, muhtemelen aklınıza ilk gelecek sorulardan biri şudur: “Ne kadar zamandır hamileyim?” Kaç haftalık hamile olduğunuzu bilmek, hamileliğin önemli kilometre taşlarını daha iyi takip etmenize yardımcı olacaktır.

Son adet döneminizin ilk gününün ne zaman olduğunu ya da gebe kaldığınız tarihi biliyorsanız, internet üzerinde yer alan gebelik hesaplama araçlarını kullanarak, kaç haftalık hamile olduğunuzu kolayca hesaplayabilirsiniz.

 

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Tabi ki, bebeğinizin kontrolleri için doktora gittiğinizde, doktorunuzun size gebeliğiniz hakkında daha doğru bir bilgi verebileceğini unutmayın. Yine de, evde regl döneminizin bitiş tarihini belirlemenin ve kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenmenin birkaç yolu vardır.

Hamilelik söz konusu olduğunda, hamileliğinizin kaçıncı ayında olduğunuzdan daha önemli olan kaçıncı haftada olduğunuzdur. Bir gebelik, ortalama 40 hafta sürmektedir. Doktorlar;

  • Gebeliğin 4-5. haftalarını bitiren gebelikleri 1 aylık,
  • 8-9. haftalarını bitiren gebelikleri 2 aylık,
  • 12-13. haftalarını bitiren gebelikleri 3 aylık,
  • 16-17. haftalarını bitiren gebelikleri 4 aylık,
  • 20-21. haftalarını bitiren gebelikleri 5 aylık,
  • 24-25. haftalarını bitiren gebelikleri 6 aylık,
  • 28-29. haftalarını bitiren gebelikleri 7 aylık,
  • 32-32. haftalarını bitiren gebelikleri 8 aylık ve
  • 36. haftalarını bitiren gebelikleri 9 aylık olarak kabul etmektedir.

 

Gebelik Hesaplama Aracı İçin Hemen Tıklayın 

36. hafta bittiğinde, artık hamileliğin son ayına girilmiştir. Gebelik süresi olarak kabul edilen 9 ay 10 günlük süre bittiğinde, toplamda 280 gün gebe geçirilmiş olur ve bu da, toplamda 40 haftalık gebelik demektir.

Hamilelik Takvimi Nedir?

Hamilelik, önemli eşikler ve belirli kilometre taşları ile dolu oldukça heyecan verici bir dönemdir. Bebeğiniz, anne rahmine düştükten sonra hızla büyümeye ve gelişmeye başlar. Bu nedenle, bir haftalık gelişimi bile büyük bir değişim anlamına gelebilir. Bir hamilelik takvimi, hamile kalan ve bebeğini dünyaya getirmeye hazırlanan bir anne adayının, 40 hafta süreyle hafta hafta bebeğinin büyümesini ve gelişimini takip edebileceği bir ajanda gibidir. Bu takvim sayesinde, gebelik süresince önemli testler, dikkat edilmesi gereken durumlar gibi önemli noktalar da görülebilir.

Hamilelik Takvimi Hesaplama

Bir anne adayının son regl günü ile genel regl döngüsü gibi bilgileri alarak yumurtlama tarihini ve bu bilgileri kullanarak da hamileliğin başlangıç tarihini hesaplar.

Hamilelik Takvimi Ne İşe Yarar?

Bir hamilelik takvimi, kaç haftalık hamile olduğunuzu belirlemenizin dışında, bazı diğer önemli bilgileri edinmenize de yardımcı olur.

  • Bebeğinizin tahminen ne zaman dünyaya geleceği,
  • Hamileliğin kaçıncı haftasında olduğunuz,
  • Bebeğinizin kalp atışlarının ne zaman başladığı,
  • Yumurtlama tarihi,
  • Doğuma tahmini kaç gün kaldığı,
  • İlk doktor muayenesine ne zaman gidilmesi gerektiği,
  • Bebeğin sakatlık ihtimalinin hangi dönemlerde daha yüksek olduğu,
  • Gerekli durumlarda amniosentez testinin yapılacağı tarih
  • USG Tarihi,
  • Gebelik diyabetinin kontrol edileceği tarih gibi gebelikte önemli gün ve tarihleri önceden bilmenize de yardımcı olacaktır.

Hamilelik Ne Zaman Başlar?

Hamileliğin gerçekleşebilmesi için, yumurta ve spermin birleşmesi gerekir. Hamilelik süreci, resmi olarak, sperm tarafından döllenen yumurtanın rahme taşınması ile başlar. Hamileliğin başlaması, cinsel birleşmeden sonra 2-3 hafta kadar sürebilir.

Hamilelik Yaşı Hesaplama

Cinsel ilişkinin yaşandığı gün, hamileliğin başlangıcı olarak baz alınmaz. Hamilelik başlangıcı, dünya genelinde, kadının son regl döngüsünün ilk günü olarak kabul edilir. Bununla birlikte, hamilelik yaşı ay olarak değil hafta olarak hesaplanır. Toplamda 280 gün süren hamilelik süreci, hafta bazında 40 haftaya denk gelmektedir.

Bebeğin Ne Zaman Doğacağı Nasıl Belirlenir?

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde, aklınıza ilk gelen sorulardan biri de bebeğinizi ne zaman dünyaya getireceğinizdir. Son regl döneminize 7 gün ekledikten sonra 3 ay çıkartarak bebeğinizin doğum tarihini hesaplayabilirsiniz. Örnek verecek olursak; son regl döneminiz 10 Şubat tarihinde başladıysa, 17 Şubattan 3 ay geriye giderseniz, 17 Kasım tarihine ulaşırsınız. Bu da, herhangi bir sorun ya da ek durumlar olmadığı sürece, bebeğinizin 17 Kasım tarihinde dünyaya geleceği anlamına gelir.

Ancak, bebeklerin çok küçük bir kısmı tam olarak belirlenen tarihte dünyaya gelir. Bununla birlikte, gebeliğin 36. haftası tamamlandıktan sonra bebeğin dünyaya gelmesi normal kabul edilir. 36.haftadan önce dünyaya gelen bebekler preterm ve 42. haftadan sonra dünyaya gelen bebekler postterm olarak isimlendirilmektedir.

 


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X