Hamile olduğunuzu yeni öğrendiyseniz, muhtemelen aklınıza ilk gelecek sorulardan biri şudur: “Ne kadar zamandır hamileyim?” Kaç haftalık hamile olduğunuzu bilmek, hamileliğin önemli kilometre taşlarını daha iyi takip etmenize yardımcı olacaktır.
Tabi ki, bebeğinizin kontrolleri için doktora gittiğinizde, doktorunuzun size gebeliğiniz hakkında daha doğru bir bilgi verebileceğini unutmayın. Yine de, evde regl döneminizin bitiş tarihini belirlemenin ve kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenmenin birkaç yolu vardır.
Hamilelik söz konusu olduğunda, hamileliğinizin kaçıncı ayında olduğunuzdan daha önemli olan kaçıncı haftada olduğunuzdur. Bir gebelik, ortalama 40 hafta sürmektedir. Doktorlar;
Gebelik Hesaplama Aracı İçin Hemen Tıklayın
36. hafta bittiğinde, artık hamileliğin son ayına girilmiştir. Gebelik süresi olarak kabul edilen 9 ay 10 günlük süre bittiğinde, toplamda 280 gün gebe geçirilmiş olur ve bu da, toplamda 40 haftalık gebelik demektir.
Hamilelik, önemli eşikler ve belirli kilometre taşları ile dolu oldukça heyecan verici bir dönemdir. Bebeğiniz, anne rahmine düştükten sonra hızla büyümeye ve gelişmeye başlar. Bu nedenle, bir haftalık gelişimi bile büyük bir değişim anlamına gelebilir. Bir hamilelik takvimi, hamile kalan ve bebeğini dünyaya getirmeye hazırlanan bir anne adayının, 40 hafta süreyle hafta hafta bebeğinin büyümesini ve gelişimini takip edebileceği bir ajanda gibidir. Bu takvim sayesinde, gebelik süresince önemli testler, dikkat edilmesi gereken durumlar gibi önemli noktalar da görülebilir.
Bir anne adayının son regl günü ile genel regl döngüsü gibi bilgileri alarak yumurtlama tarihini ve bu bilgileri kullanarak da hamileliğin başlangıç tarihini hesaplar.
Bir hamilelik takvimi, kaç haftalık hamile olduğunuzu belirlemenizin dışında, bazı diğer önemli bilgileri edinmenize de yardımcı olur.
Hamileliğin gerçekleşebilmesi için, yumurta ve spermin birleşmesi gerekir. Hamilelik süreci, resmi olarak, sperm tarafından döllenen yumurtanın rahme taşınması ile başlar. Hamileliğin başlaması, cinsel birleşmeden sonra 2-3 hafta kadar sürebilir.
Cinsel ilişkinin yaşandığı gün, hamileliğin başlangıcı olarak baz alınmaz. Hamilelik başlangıcı, dünya genelinde, kadının son regl döngüsünün ilk günü olarak kabul edilir. Bununla birlikte, hamilelik yaşı ay olarak değil hafta olarak hesaplanır. Toplamda 280 gün süren hamilelik süreci, hafta bazında 40 haftaya denk gelmektedir.
Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde, aklınıza ilk gelen sorulardan biri de bebeğinizi ne zaman dünyaya getireceğinizdir. Son regl döneminize 7 gün ekledikten sonra 3 ay çıkartarak bebeğinizin doğum tarihini hesaplayabilirsiniz. Örnek verecek olursak; son regl döneminiz 10 Şubat tarihinde başladıysa, 17 Şubattan 3 ay geriye giderseniz, 17 Kasım tarihine ulaşırsınız. Bu da, herhangi bir sorun ya da ek durumlar olmadığı sürece, bebeğinizin 17 Kasım tarihinde dünyaya geleceği anlamına gelir.
Ancak, bebeklerin çok küçük bir kısmı tam olarak belirlenen tarihte dünyaya gelir. Bununla birlikte, gebeliğin 36. haftası tamamlandıktan sonra bebeğin dünyaya gelmesi normal kabul edilir. 36.haftadan önce dünyaya gelen bebekler preterm ve 42. haftadan sonra dünyaya gelen bebekler postterm olarak isimlendirilmektedir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.