Mide içeriğinin (mide asidinin), yemek borusuna geri kaçmasıdır. Mide duvarında sindirim için salgılanan asite karşı koruyucu bir tabaka vardır, bu koruyucu örtü yemek borusunda bulunmadığı için, geriye kaçış tahriş ederek yanma, ekşime hissine sebep olur.
Eğer daha da yukarı çıkarsa, boğaza ulaşarak solunum yollarında öksürük refleksini uyarır. Hatta ağıza kadar gelerek, acı su şeklinde hissedilir.
Hamileliğin en başında hormonal değişimlere bağlı olabileceği gibi, ilerleyen gebelik haftalarında bebeğin ve rahmin büyümesi ile, mideye mekanik baskı yaparak ortaya çıkar.
Gebeliğin devamını sağlayan progesteron hormonu, geri kaçışı engelleyen kaslarda gevşemeye neden olur. Ayrıca bebeğin gıdalardan maksimum faydalanmasını sağlamak üzere mide boşalması yavaşlamıştır. Artan mide basıncı kapaktaki gevşemeninde tesiri ile besinlerin yukarı kaçışına sebep olur.
Bu şikâyetlerden biri ya da birkaçı değişik şiddetlerle ilk kez gebelikte ortaya çıkıyorsa hamilelik reflüsünden bahsedebiliriz. Genellikle hamileliğin son bulması ile şikayetler ortadan kalkar.
Mutlaka hekime başvurarak kesin tanı konmalıdır. Reflünun şiddetine göre tedavi düzenlenir. Hafif düzeyde reflü için basit önerilerle ilaç kullanmaya gerek kalmadan şikâyetler ortadan kalkabilir.
Bu önlemlerle şikayetler ortadan kalkmıyorsa hekiminiz asit yükünü azaltan ilaçlar reçete edebilir. Ancak ilaçlar ancak sizi ayrıntılı değerlendirmiş ve muayene etmiş hekiminizin önerisi ile kullanılmalıdır
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.