Yakın bir tarihte bebeğinizi kucağınıza almaya hazırlanıyorsanız; ilk yapmanız gereken kişisel hijyeninize dikkat etmek, hasta olan kişilerle temastan kaçınmak ve kalabalık ortamlardan uzak durmaktır.
Evde karantinada olmak, şu günlerde sizin için en güvenli seçenektir. Fiziksel olarak sağlıklı kalmanızı sağlayacak bu önlemlerin dışında, sizi kaygıya sürükleyecek ve stresinizi arttırabilecek internet kaynaklarından uzak durmalı, DSÖ ve Sağlık Bakanlığı gibi resmi ve güvenilir kaynaklardan bilgi edinmelisiniz.
Peki, hamilelik döneminde Korona Virüsü’nden korunmak için ne yapmalı? Olası bir pozitif COVID-19 testi sonucunda nasıl bir yol izlemeli? Anne karnındaki bebekler virüsten etkilenebilir mi? Hamilelikte Korona Virüsü’ne dair merak ettiğiniz soruların cevaplarını yazının devamında bulabilirsiniz!
Coronavirus ailesine ait bir virüs türünün neden olduğu COVID-19, henüz yeni bir virüs türünden kaynaklandığından, hakkındaki bilgi, kaynak ve çalışma sayısı henüz yetersizdir. Bu da, bebeğini kucağına almaya hazırlanan bir anne adayı için ekstra endişe verici olabilir. “Hamilelerin bu hastalığa yakalanma riski yükselir mi?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Zaten, pek çok anne adayının kafasında da aynı soru var.
Hamilelik, bir kadının “genç” grupta yer aldığı anlamına gelir. Uzmanlar, 0-30 yaş arası ciddi komplikasyon gelişme ve ölüm oranlarının oldukça düşük olduğu anlamına geliyor. Hamilelikte, vücudun virüslere karşı daha savunmasız olduğunu bilsek de, COVID-19 hastalığının hamileler için daha büyük bir risk olduğunu söylemek pek mümkün değildir. Yine de, sizin dışınızda düşünmeniz gereken bir de bebek olduğundan, durum biraz daha kafa karıştırıcı olabilir.
Hamilelikte Korona Virüsü ile ilgili tüm dünyada çalışmalar ve araştırmalar sürüyor. Geçtiğimiz günlerde, İngiltere’de yakın bir tarihte doğum yapan bir annenin test sonucunun pozitif çıkmasının ardından, doğumdan sonra bebeğine de test yapılmış ve bebeğinin test sonucu da pozitif çıkmış. Ancak, bebeğin virüsü doğumdan önce mi yoksa doğumdan sonra mı kaptığı bilinmiyor. Bu vakayla ilgili bildiğimiz ise, anne adayının tedavisinin sürdüğü ve bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu.
Korona Virüsü ile ilgili elde edilen verilerin büyük bir bölümü, virüsün kaynağı olarak gösterilen Çin’den gelmektedir.
Çin’de yeni doğum yapmış 9 annenin katıldığı bir çalışmada; bebeğini sezaryen doğum ile dünyaya getiren bu 9 annenin de tedavi olarak iyileştiği belirtildi. Ayrıca, doğum sonrası bebeklere yapılan COVID-19 testinin sonuçları pozitif çıkmadığı da belirtildi. Bununla birlikte, anne sütünde virüse rastlanmadı.
Virüsler söz konusu olduğunda, genellikle hamile kadınlar daha fazla risk altındadır. Bağışıklık sisteminin daha savunmasız olduğu hamilelik dönemindeki kadınlar üzerine Çin’de yapılan bir araştırmada; ciddi semptom gözlemlenen anne adaylarının oranı %10’un altındaydı. Durumu kritik olan hamilelerin oranı ise %1 civarındaydı. Çalışmalar henüz yetersiz olsa da, bugüne kadarki verilerden elde edilen oranlar, genel hastalık oranına göre daha düşük olduğunu göstermektedir.
Anne adayının vücudu, olası tehditlere karşı bebeğini korumak için bir bağışıklık tehlikesi olarak algıladığı Coronavirus’e karşı ekstra koruma sağlıyor olabilir. Hastalıkla ilgili bilinen bir şey de, yaş arttıkça riskin daha fazla arttığı ve erkeklerde ciddi semptom gelişme sıklığının kadınlardan daha fazla olduğudur.
Uzmanlar, genel halk için belirtilen önlemlerin hamile kadınlar için de geçerli olduğunu belirtmektedir. Genel olarak almanız gereken önlemler ve dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedecek olursak:
● Hapşırırken ya da öksürürken mutlaka tek kullanımlık mendillerden kullanın ve mendili hemen çöpe atın.
● Mendiliniz yoksa, solunum damlacıklarının havaya saçılmasını önlemek için dirsek içinizi kullanın. Bu önlemler, olası bir COVID-19 hastalığı durumunda, yayılmasını önlemek için alabileceğiniz önlemlerdir.
● Hastalıktan mümkün olduğunca kaçınmak için alabileceğiniz önlemler ise genel olarak şöyledir:
● Grip ya da soğuk algınlığı belirtisi gösteren kişilerle temas etmekten kaçının
● Küçük kalabalıklar da dahil olmak üzere ziyaretlerden kaçının
● Ellerinizi sık sık su ve sabun ile yıkayın.
● Su ve sabun olmadığı durumlarda en az %60 oranında alkol içeren bir dezenfektan kullanın.
● Mümkün olduğunca yüzeylerle temas etmekten kaçının.
● Kendinizi evde izole edin ve gerekli olmadıkça dışarıya çıkmayın.
● Mecbur kalmadıkça yurtiçi ve özellikle yurtdışı seyahatlere çıkmaktan kaçının.
COVID-19 testinizin sonucunun pozitif çıkması durumunda, doğuma kadarki süreçte ve doğumdan sonrası için almanız gereken bazı önlemler vardır. Bu noktada, doğum için en güvenli zaman ve yöntemin hangisi olduğuna doktorunuzla birlikte karar verebilirsiniz. Sürecin takibine başka uzman doktorların dahil olması da söz konusu olabilir. Doğuma girmeye hazırlanırken, izole bir odada kalmanız gerekir. Hastanede olduğunuz süre boyunca bu izole odada kalmanız gerekecek. Odadan çıkmanız gerektiğinde, mutlaka maske takmanız gereklidir.
Doğum esnasında tıbbi bir maske takmanız gerekmez. Doğuma, doktorunuz dışında bir kişi daha yanınızda olabilir. Doğum sırasında, virüsün bulaşma riskini en aza indirmek için, yanınızda olanların maske gibi koruyucu ekipmanları kullanmaları gerekir. Uzmanlar, sağlığı tehdit eden bir durum olmadıkça erken doğum yapılmasını önermemektedir.
Doğumdan sonra eve gittikten sonra, tedavinizin devam ettiği süreçte bebeğinize bir başkasının bakmasını sağlayabilirsiniz. Bu, bebeğinizin enfekte olma riskini en aza indirecektir.
COVID-19 testi sonucunuz pozitif çıktıysa ve yakın bir tarihte doğum yaptıysanız, emzirme döneminde nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Doktorlar, bebeğinizi emzirmeye devam etmenizi önerir. Çünkü, anne sütü bebek için en önemli besin kaynağıdır. Bununla birlikte, COVID-19 hastası annelerin anne sütünde yapılan testlerde, anne sütünde virüse rastlanmamıştır.
Yine de, ekstra önlem almak adına bebeğinizi bir başkasının emzirmesini düşünebilirsiniz. Bebeğinizi kendiniz emzirecekseniz; emzirmeden önce ellerinizi yıkamalı, göğüs ucunu sterilize etmeli, bebeğinize virüs bulaşmasını engellemek için koruyucu maske takmalısınız. Eğer göğüs pompası ya da biberon kullanıyorsanız, bu ekipmanlara dokunmadan önce ellerinizi mutlaka dezenfekte etmelisiniz.
Kaynaklar:
CDS – Coronavirus Disease 2019
cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/pregnancy-breastfeeding.html
Bülent TIRAŞ – Hamilelikte Korona Virüsü Hakkında bilinmesi gerekenler
Harvard Health Publishing - Pregnant and worried about the new coronavirus?
www.health.harvard.edu/blog/pregnant-and-worried-about-the-new-coronavirus-2020031619212
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.