Çocuklar Kinestetik Öğrenme | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Kinestetik Öğrenme Nedir? Kimin İçin Uygundur?

Tarih: 30 Temmuz 2023 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Kinestetik Öğrenme Nedir? Kimin İçin Uygundur?

Kinestetik Öğrenme

Geçmişte yapılan çalışmaların gösterdiği üzere her bireyin yeni bilgileri algılaması için görsel, duyusal veya kinestetik gibi kendisine uygun olan öğrenme biçimleri vardır. Anıların işlenmesi ve hafızada saklanması için bu yöntemler kullanılır.

Kinestetik Öğrenme Nedir?

Kinestetik bilgiler eklem ve kemiklerden alınır ve vücut bölgelerinin konumunun beyne iletilmesi ile oluşur (Willingham, 2005). Kinestetik öğrenme ise bireyin dokunarak, hareket ederek ve aktif olarak deneyimleyerek gerçekleştirdiği öğrenme biçimidir (Yahya & Noor, 2015). Burada bir şeyleri yaratmak veya değiştirmek için ellerin kullanımı önem taşır. Ayrıca fiziksel aktiviteler için güç, esneklik, denge, koordinasyon ve hız gibi faktörler de önemlidir (Sadaruddin ve ark., 2022).

Kimler Kinestetik Öğrenmeye Yatkın Olur?

Dokunma, vücudun aktif olarak kullanımı ve uzamsal farkındalığın aktifliği gibi faktörler kinestetik öğrenmeye katkı sağlar. Uzamsal farkındalık, kinestetik öğrenme için önemli bir faktördür. İnsana hem çevresindeki nesnelerin hem de kendi bedenin uzaydaki konumu hakkında bilgi verir.

Dolayısıyla, çocuğunuzun uzun süre belirli bir yerde oturmak yerine hareket etmeye yatkın, bir bilgiyi öğrenirken yalnız olarak okuyup dinlemek yerine deneyimlemeye daha çok ihtiyaç duyuyor olduğunu ve fiziksel olarak aktif olabileceği hareketlerden keyif aldığını düşünüyor iseniz kinestetik öğrenmenin kendisi için daha verimli olduğu ihtimalini düşünebilirsiniz.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Çocuklarda Hareket

Yenidoğan bebeklerin birçok hareketi refleksler ile ilerler. Yenidoğan bebekler bilinç odağını emmeye, sindirime ve boşaltıma harcar. İleriki yaşlarda ise çocuklar dünyayı bazen kendi başlarına bazen ise ebeveynlerin desteği ile deneyimlemeye başlarlar. Bu deneyimler aktif olarak bedenlerini kullanarak gerçekleşir. Bireyin yaptığı bilinçli hareketler ve farkındalıklı olması ile sonuç olarak deneyimlediği olaylar arasındaki bağlantı, öğrenmenin aşamalarını oluşturur. Bu aşamaların güçlülüğü, bireyin hem bebeklik, hem çocukluk, hem de yetişkinlik döneminde çevreye adapte olma kabiliyeti ile ilişkilidir (Faber, 1994).

Araştırmalar, ince ve kaba motor becerilerinin kinestetik gelişim ile ilişkisini gösteriyor. Bu durumda çocukların ince ve kaba motor gelişimlerini desteklemek ve el-göz koordinasyonunu sağlamak için oyunun önemi ortaya çıkıyor.

Çocuğunuzun İnce Motor Gelişiminin Desteklenmesi

İnce motor gelişini desteklemek için çeşitli oyunlar ve aktiviteler yaratılabilir. Bunlara örnek olarak boncuk dizmek, çocuğun fermuarı kendi açıp kapaması, çizim yapması, makas, kil gibi el koordinasyonunu destekleyecek aktiviteler yapması verilebilir. Ayrıca ebeveynler çocukların gelişimi için kendi yemeğini yemesi, bardağa suyu dökmesi, masayı hazırlamaya yardım etmesi gibi konularda çocukları destekleyerek ince motor gelişimine katkıda bulunabilirler (Musfiroh, 2014). İnce motor gelişimi kuvvetli olan çocukların farklı alanlarda gelişimi de daha kuvvetli olacaktır. Motor gelişiminin desteklenmesi çocukların çizme, yazı yazma, resim yapma gibi alanlardaki becerilerine ek olarak çocuğun sosyal ve duygusal alanda da olumlu sonuçlar ile karşılaşmasını sağlar. Özellikle sınıf ortamında arkadaşlarının aktivitelerini takip edemeyen çocukların yaşıtlarından izole olma potansiyeli daha fazla olacaktır.

Kinestetik Öğrenme Nasıl Uygulanır?

Kinestetik öğrenme metodu ince motor gelişiminde önemli noktalardan biridir. Bu yöntem özellikle erken çocukluk eğitiminde hareket edilmesi ve somut olarak uygulama yapılması ile gerçekleşir. Kinestetik öğrenmenin gerçekleşmesi çocuklarda oyun yolu ile olur. Çocuklar oyun oynayarak hareket ettikçe kas hareketleri ve koordinasyonu desteklenmiş olur (Sadaruddin, 2022).

Kinestetik Öğrenmenin Sınıfta Kullanımı

Araştırmalar, uzamsal farkındalık olmadan öğrencilerin sınıftaki okuma, yazdıklarını organize etme, soyut matematiksel kavramları anlama ve geometrik şekilleri çizme ve oluşturma konusunda zorluklar yaşayabileceklerini belirtiyor (Lengel & Kuczala, 2010). Bu durumda öğretmenlerin öğrencilerin uzamsal farkındalık becerilerini desteklemek için sınıfta uygulayabileceği dengeye odaklanan, zıplama, dönme veya gibi aktiviteler kinestetik öğrenmeyi destekleme potansiyeline sahip olacaktır. Özellikle kinestetik öğrenmeye yatkın olan çocukları desteklemek için sınıfta egzersiz ve hareket kullanımına özen gösterilmelidir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X