Yenidoğan Bebekte Kolik | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Yenidoğan Bebekte Kolik Problemlerine Dikkat!

Tarih: 19 Mayıs 2020 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

Yenidoğan Bebekte Kolik Problemlerine Dikkat!

Kolik Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Yenidoğan dönemi, bebeğin anne karnındaki korunaklı ve steril ortamdan sonra dış dünyaya adapte olma dönemi olarak kabul ediliyor. Bu adaptasyon sürecinde bebeğin tüm vücut sistemleri kombine bir şekilde gelişirken adaptasyon sorunları en çok gastrointestinal sistemde görülüyor. Bu da anneler için uzun ağlama süreleri, uykusuz ve yorucu geceler anlamına geliyor. Ancak sorunu tanıyıp gerekli önlemleri almak bu sürecin hem anne hem bebek açısından daha sakin şekilde geçmesine olanak sağlıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Canan Bilazer, yenidoğan bebeklerde kolik belirtileri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Kolik Neden Olur?

Beslenme sorunları koliğe yol açıyor

Yenidoğan bebeğin dış dünyaya adapte olma sürecinde en sık gastrointestinal sistemde zorluklar yaşaması beslenme sorunları ve sindirim problemlerinden kaynaklanmaktadır. Bunlardan en sık görülenler emmede zorlanmalar, emzirme sorunları, bebeğin anne sütünü yeterli alamaması, gerek anneden, gerekse bebekten kaynaklanan problemler, reflü, kolik, dışkılama sorunlarıdır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Yanlış emzirme yöntemlerine dikkat!
Yenidoğan döneminde kolik en sık 2 ve 3. haftalarda başlar ve 3 ile 4. aya kadar sürebilir. Anne karnında bebeğin sindirim sistemi fazla aktif değildir ve sterildir. Kendi için gerekli tüm besinleri anneden karşılar, fakat doğumun ilk saatlerinden itibaren sindirim sistemi kirli dış ortamla ve besinlerle karşılaşmak durumunda kalır. Yanlış bir takım beslenme politikaları da bu dış dünyaya adaptasyon sürecini zorlaştırır. Bunlar; yanlış emzirme yöntemleri sonucu bebeğin hava yutması, emzik ve biberon kullanımı, anne sütüne göre sindirimi kat kat daha zor olan mamaların kullanımı, bebeğin emdikten sonra ağzından yutulan havanın çıkartılmaması, çok fazla ve sık besleme gibi sebeplerdir.

Kolik Belirtileri

Kolik belirtileri genelde huzursuzluk, ayaklarını karnına çekerek ağlama, karında şişlik, zaman zaman kusma, alttan sık gaz çıkarma şeklinde kendini gösterebilir. Belirtiler özellikle beslenmelerden sonra ortaya çıkar. Koliği oluşmadan önlemek hem ebeveynlerin hem de bebeğin konforu için tedaviden daha öncelikli ve değerlidir.

Koliği Önlemenin Yolları

● Mutlaka doğru yöntemle emzirmek. Bunun için emziren anneleri izlemek ve doğru emzirme eğitimi almak,

● Mamadan ziyade anne sütüyle beslemeye özen göstermek,

● Emzik biberon kullanımını en aza indirmek,

● Eğer emzik ve biberon verilmesi gerekiyorsa antikolik ürünler kullanmak,

● Emzirmelerden sonra çeşitli masaj yöntemleriyle ağızdan yutulan havanın çıkarılmasını sağlamaktır.

Kolik Tedavisi

Tedavide öncelik koliğe yol açan nedeni ortadan kaldırmak

Kolik bebek tedavisinde çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Öncelikle koliğe yol açan temel neden çözülüp ona yönelik tedavi uygulanır. Mama ile beslenen bebekler için özel mamalar tavsiye edilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ise anneye diyet önerilerinde bulunulur. Bununla birlikte tedavide bitkisel karışımlar, simetikon damlalar, probiyotik damlalar kullanılır. Ayrıca gerek ısıtılmış havlu, gerekse bazı ısı etkisi yaratan krem veya özel torbalar ile karnı veya ayakları sıcak tutma yöntemleri de uygulanmaktadır.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X