Çocuklarda (OKB) Obsesif Kompulsif Bozukluk | Çocuklu Dünya
 
Gelişim Sorunları

Çocuklarda Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Tarih: 13 Nisan 2020 - Pazartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklarda Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif Kompulsif Bozukluk çocuklarda da görülebilir ve başlangıç yaşı ortalama olarak 9-11 yaş arasındadır.

Çocuklarda Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), çocuğun önüne geçemediği ve kendi isteği dışında ortaya çıkan düşünceler (obsesyonlar) ve bu düşüncelerinden kurtulmak için kendisini yapmak zorunda hissettiği davranışları (kompulsiyonları) içeren bir ruh sağlığı sorunudur. Aynı zamanda, Saplantı- Zorlantı Bozukluğu olarak da adlandırılabilir. Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), başlangıç yaşı ortalama olarak 9-11 yaş arasındadır. Bu yaş aralığının öncesinde veya sonrasında da ortaya çıkması mümkündür. Küçük çocuklar günlük hayatını engellemeyecek düzeyde ise bu obsesyonları ve kompulsiyonları fark edemese de ebeveynler bunları fark edebilir. Bu düşünce ve davranışlar uzun süredir var olmasına rağmen bir değişim meydana geldiğinde veya kaygı içeren durumlarda daha belirgin hale gelebilir ve özellikle fark edilebilir. Obsesyonlar ve kompulsiyonlar çocuğun aile ilişkilerini, arkadaşlık ilişkilerini, okul aktivitelerini ve kendine bakımını etkileyebilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Belirtileri Nelerdir?

Obsesif Kompulsif Bozukluğa sahip çocukların zihninde günlük yaşamlarını ve rutinlerini etkileyecek kadar müdahaleci ve zaman kaybettiren fikirler, düşünceler sürekli tekrar edebilir. Tekrar eden bu düşünceleri göz ardı etmede ve etkisiz hale getirmede başarılı olamayabilirler. Bu düşünceleri (obsesyonları) durdurmak için yapılan davranışların (kompulsiyonların) oldukça mantıksız görülmesine rağmen çocuklar bu davranışları yapmak zorunda hissederler ve yapmadıkları takdirde kendilerini rahat hissedemezler. Bu davranışlar (kompulsiyonlar) zaman içerisinde uzun süren, aynı davranışın tekrarlandığı ritüellere dönüşebilir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bu obsesyonlar ve kompulsiyonlar;

● Temizlik veya yıkama takıntıları şeklinde olabilir. Çocuk, sürekli el yıkama, banyo yapma, duş alma veya eşyaları temizleme isteği duyabilir. Örneğin; bir kapı koluna dokunduktan sonra çocuk hemen ellerini yıkama isteği duyabilir, ellerini yıkamadan rahat edemeyip ellerini birkaç kez yıkayabilir.

● Kuşku duyma obsesyonunu, kontrol etme kompulsiyonu ile birlikte görülebilir. Örneğin; ödevini doğru yapıp yapmadığından kuşku duyan çocuk ödevini tekrar tekrar kontrol edebilir.

● Nesneleri düzgün koyduğundan emin olmaya çalışması şeklinde ortaya çıkabilir. Eşyalarını yerleştirirken, okul çantasını hazırlarken belirli davranış kalıpları sergileyebilir, bu durum eşyalarını yerleştirmek ya da okul çantasını düzenlemek için oldukça fazla zaman harcamasına neden olabilir.

● İhtiyacı olup olmamasına bakmaksızın, bir gün ihtiyaç duyma ihtimaline karşı ürünleri/ eşyaları stoklayıp biriktirebilir. Eski eşyalarını veya oyuncaklarını atmada çok zorlanabilir.

Nadir de olsa sadece obsesyonlar görülebilir ve bu tabloda kompulsiyonlar obsesyonlara eşlik etmeyebilir.

Obsesyon ve kompulsiyonlar; çocuklarda belirli bir sıkıntıya neden olurken aynı zamanda vaktini boşa harcamasına, günde birkaç saatini kaybedebilmesine ve çoğu zaman eğitimiyle, sosyal yaşamı ile ilgili sorunlar yaşamasına, bu konularda işlevselliğinin bozulmasına neden olur.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedenleri Nelerdir?

Obsesif Kompulsif Bozukluğun ortaya çıkmasının tek ve net bir açıklaması olmamak ile birlikte farklı yaklaşımlar farklı açıklamalar getirebilmektedir. Bu açıklamalar, Obsesif Kompulsif Bozukluğun gerek genetik gerekse çevresel etmenlerden dolayı ortaya çıkabileceğini belirtmektedir. Yapılan çalışmalarda; genetik geçişlerin Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)’nin ortaya çıkışında oldukça önemli bir yer tuttuğu ortaya çıkmıştır. Çocuğun ailesinde Obsesif Kompulsif Bozukluğa sahip biri varsa çocuğun bu bozukluğa sahip olma olasılığı daha yüksektir. Genetik geçerliliğin yanı sıra çocuk birçok davranışı sosyal yollar aracılığı ile öğrenebilir, kendi edindikleri veya gördükleri, tanıklık ettikleri yaşam tecrübelerini genelleyebilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)’ nin ortaya çıkmasında genetik faktörler önemli bir yer tuttuğu için psikiyatrik destek alınması ve ilaç kullanılması gerekebilmektir. Aynı zamanda, eş zamanlı olarak, obsesyon ve kompulsiyonların ortaya çıkma nedenini ve şiddetini anlamak, obsesyon ve kompülsiyonları tetikleyebilecek ve günlük stres yaratan olaylar ile işlevsel olarak baş edebilmek için alternatif başa çıkma stratejileri üretmek, çocuğa ve aileye iç görü kazandırmak, günlük hayatlarında bu obsesyon ve kompulsiyonlardan olabilecek en az seviyede etkilenmelerini sağlamak amacı ile Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) seansları yürütülebilir. Çocuklarda görülen Obsesif Kompulsif Bozuklukta BDT’nin etkinliğini ortaya koyan, ispatlayan araştırmalar mevcuttur. İlaç kullanımı ve psikoterapinin eş zamanlı olarak ilerlemesinin oldukça etkili olduğu da yapılan araştırmaların sonuçları arasında yer alır. Bu süreçte, ebeveynin de terapist ve psikiyatrist ile iş birliği içinde hareket etmesi, ailedeki bireylerin Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)’yi açık ve net bir şekilde anlaması tedavide oldukça büyük bir önem taşıyan noktalar arasındadır.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X