Özel Gereksinimli Çocuklar İçin Okul Seçimi | Çocuk Eğitimi | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Eğitimi

Özel İhtiyacı Olan Çocuklarda Okul Seçiminde Önemli 10 Madde

Tarih: 28 Mart 2019 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

Özel İhtiyacı Olan Çocuklarda Okul Seçiminde Önemli 10 Madde

Özel Gereksinimli Olan Çocuk ve Gençler için Okul Seçimi


Özel ihtiyacı olan çocuklar a sahip anne ve babalar için, çocuklarının birçok yönden ihtiyacını karşılayacak, ihtiyaçlarına saygı duyacak ve özenle yaklaşacak okul bulmanın ebeveynler için zorlu bir süreç olduğu kesin. Okulların ebeveyn ziyaretlerine onlara sundukları ekstra aktiviteler, akademik olarak ne kadar başarılı veya ne sırada oldukları gibi genelinde büyük önem taşıyan nitelikler; Otizm Spektrum Bozukluğu, Öğrenme Güçlüğü, Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu, Fiziksel Disabilite, Davranış Bozukluğu gibi özel ihtiyacı olan çocuklu ailelerin birincil planda dikkat ettiği nitelikler olmayabiliyor.


Özel gereksinimli çocuklara dikkat edilmesi gereken özellikler veya cevaplanması gereken sorular neler?


Ulaşılabilirlik/Uygunluk

Okulu herhangi bir neden ile aradığınızda, birine ulaşabiliyor musunuz veya otomatik mesaja mı düşüyor? Eğer birine ulaşabiliyorsanız, sorularınız ne ölçüde cevaplandırılıyor? Cevaplar sizi ne ölçüde tatmin ediyor? İletişime geçtiğiniz kişiler size yardımcı veya anlayışlı yaklaşıyor mu? Eğer size ileriki bir tarihte geri dönüş yapılacağı dile getiriliyorsa, ne kadar zaman içinde geri dönüş oluyor?

Görünüm

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Okulun genel görünümü/dış görünüşü nasıl? İyi bakılmış, özenli, düzenli, temiz gözüküyor mu? Güvenlik mevcut mu? Varsa, resepsiyon alanı (ailelerin bahçe/ana girişten sonra gördükleri ilk yer ve çoğu okulun ana girişi olan alan olmasından dolayı bu özellik önemli bir nokta) nasıl? Okula giriş yaptığınızda sizi karşılayan biri/birileri var mı? Var ise, tutumları ve yaklaşımları nasıl?

İdare/Yönetim

İlk ziyaretinizde, okul müdürü veya müdür yardımcısı ile tanışma fırsatınız oldu mu? Eğer olduysa, size ve/veya özel gereksinimli çocuğunuza yaklaşımları ve davranışları nasıldı? Sizde nasıl bir izlenim bıraktı? Okul yönetimi, eğitim kalitesi, özel ihtiyacı olan çocuk ve gençlerin ihtiyaçlarına olan yaklaşımları nasıldı? Eğer okul müdürü veya müdür yardımcısı ile tanışma fırsatınız olmadıysa, sorularınızı cevaplamaları adına iletişime geçmek için bir yolunuz var mı? İleriki bir tarihte görüşmek için davet edildiniz veya adınıza randevu ayarlandı mı?

Yemek/Beslenme

Çocuklar nerede yemek yiyorlar- sınıfta mı yoksa kantin/yemek alanında mı? Okul, beslenme ile ilgili özel ihtiyacı olan (i.e. intolerenceorfoodallergies) çocuklar adına yemek sunuyor, buna özen gösteriyor mu? Yeme Bozukluğu olan çocuklar, diğer çocuklar ile birlikte yiyor mu? Okulun Yeme Bozukluğu olan çocuklara yaklaşımı, dikkati ve özeni nasıl?

Tıbbi & Medikal

Okulda tam zamanlı çalışan bir hemşire/doktor var mı? Eğer yok ise, ilaç tedavisi veya medikal sorunlar ile nasıl başa çıkılıyor? Hasta olan çocuklara veya olası hastalıkların önlenmesi adına okulun çeşitli alanlarının temizliğine ne kadar dikkat edilip önem gösteriliyor?

Davranışsal Tutum ve Yaklaşımlar

Okul yönetimi, davranışsal problem veya diğer bir deyişle davranış bozukluğu gösteren çocuk ve gençlere yönelik nasıl bir plan alıyor? Uygulanan sistemlerin veya yönetim biçiminin çocuk ve gençler üzerinde işe yarayıp yaramadığı nasıl monitör ediliyor, veya ediliyor mu? Okulun bu alanda genel politikası nedir? Çocuk ve gençlerin ruh sağlığı ne kadar ön planda tutuluyor? Özel ihtiyacı olan çocuk ve gençlerin ihtiyaçlarına yönelim nasıl ve ne derecede özen gösteriliyor?

Uzmanlar / Bilirkişiler

Ne tür uzmanlar veya terapistler okulu ziyaret edip, çocuk ve gençlerle çalışıyor/monitör ediyor? Ne sıklıkta gerçekleşiyor? Okulun; çocuk-genç ruh sağlığı uzmanlarına, psikologlara, konuşma veya occupational terapistlerine, psikolojik danışma ve rehberlik uzmanlarına erişim/ulaşımları mevcut mu? Bu uzmanlar, yeterince kalifiye mi? Özel ihtiyacı olan çocuklara, ihtiyaçlarına yönelik nitelikli ve nicelikle yardım/destek sağlanıyor mu? Yine, özel ihtiyacı olan çocuklara yönelik müfredat dışı sosyal/ekstra aktiviteler düzenleniyor mu?Veya başka bir bakış açısı ile şu soru sorulabilir; çocuk ve gençlere sunulan ders dışı aktivite ve kulüpler ne ölçüde özel ihtiyacı olan çocukların ihtiyaçlarını göz önünde bulunduruyor?

Rehberlik / Yönlendirme

Ebeveynlerin, okul rehberlik hizmetleri ile iletişimde olması son derece önemli. Kendi çocukları dışında, özel ihtiyacı olan çocukların okulda kaydı olup olmadığının sorgulanması, gerekirse spesifik olarak o aileler ile iletişime geçilmesi ve fikir alış verişinin yapılması tavsiye edilir. Özel ihtiyacı olan çocuklara yönelik 1:1 öğretim asistanının temin edilebilmesi olanağı aileler tarafından sorgulanmalı. Yine, özel ihtiyacı olan çocuklara yönelik sınıf düzeninin/ortamının sağlanmasına ne ölçüde önem verildiğine yahut özen gösterildiğine dikkat edilmesi gerekmekte. Benzer şekilde, özel ihtiyaçları olan çocuk ve gençlere sunulan niteliklerin fizibilite değerlendirmesi yapılıyor mu, yapılıyorsa ne sıklıkta gerçekleştiği ve neticesinin ne ölçüde monitör edildiği detaylıca sorgulanmalı.

**Eğer mümkünse, aileler okulu ve okul ortamını günün değişik zamanlarında ziyaret etmeliler; sabah erken saatte, öğle arasında, okulun son saatlerinde gibi… Okul müdürünün çocukları ve aileleri karşılayıp uğurlaması; okul otobüsünün (eğer kullanılıyorsa) saatinde gelmesi, çocukların güvenliğinin sağlanması gibi detaylar ebeveynler tarafından gözlemlenmeli.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X