Robotik ve Kodlama Nedir? Çocuklara Faydası | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Eğitimi

Çocuğunuz Robotik ve Kodlamayı Bu Yöntemle Hızlıca Kavrayacak

Tarih: 25 Şubat 2020 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuğunuz Robotik ve Kodlamayı Bu Yöntemle Hızlıca Kavrayacak

Robotik ve Kodlama Nedir ?


Üniversiteyi bitirdiğim yıl bilişim öğretmeni olarak özel bir okulda, Bilişim Teknolojileri ve Yazılımı öğretmeni olarak göreve başladım. Yıl 2013, o yıl öğrencilerime Bilgisayarın donanım ve yazılım sistemlerini anlattığımı çok net hatırlıyorum. Göreve yeni başlamış bir öğretmen olduğum için derslerime çok istekli hazırlanıp anlatıyordum ama öğrenciler bilgisayar karşısındayken sizin anlattıklarınızdan çok yapacakları uygulamaya geçmek istiyorlardı. Kontrolleri kendi ellerine almak ve diledikleri bilgisayar karşısında oyun oynamak istiyorlardı. Bu durum beni çok üzmüştü. Nasıl ilgilerini çekebilirdim diye sormaya başladığımda robotik, kodlama ile karşılaştım. İşin içine girdiğimde hep bildiğim şeyler olduğunu gördüm ama önemli olan bunun öğrenciye nasıl aktarıldığıydı.

Size bu konuda binlerce doküman sunabilirim. Üzerine yazılmış yüzlerce makalede bulabilirsiniz. Ama sıkı durun size 5 malzemeli kolay kek tarifi gibi bir tanım vereceğim. Robotik ve Kodlama nedir? “Analitik Düşünme + Tasarım + Problem Çözme + Yazılım(Kodlama ve Programlama)” bu tanım tamamen benim yorumlamam. Biraz daha konuyu detaylandıracak olursak;


Öğrencimizin gerçek hayattan bir problemi düşünmesini sağlayacak argümanlar verelim.

Örnek vermek gerekirse;

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Annesiyle markete giden bir çocuk olarak kendini hayal etmesini sağlayın. Bu, evine en yakın gittikleri bir market ya da en sevdiği çikolataları aldığı bir mağaza da olabilir. Evden annesiyle birlikte markete giderler. Alışverişlerini yaparlar. Eve dönerken poşetlerin büyük kısmını annesi taşır. Yokuşun bitiminde oturdukları için bu hem annesi hem de çocuk için çok yorucu olur. Her hafta annesiyle buraya alışverişe giden çocuk düşünmeye başlar. “Biz annemle beraber bu yolu dönerken yorulmadan nasıl gelebiliriz?” İşte maker çalışmaları dediğimiz ve çözüm üretmek için geliştirdiğimiz her yenilik burada devreye giriyor.

Problemi tanımlayan öğrenci şimdi ne yapacak?

Problemimiz ortaya çıktı sadece problemi değil alt problemleri de öğrencilerle incelemek gerekiyor. Bunların da neler olabileceğini sıraladık.

Çözüm yolları için araştırma yapmaya öğrenciyi yönlendirdik.

Bulduğu çözüm yollarını birlikte değerlendirdik.

Çözüm için gerekli materyalleri çıkardık.

Çözüm algoritmasını birlikte oluşturduk ve öğrencinin çözüm için ürününü tasarlamasına yardım ettik.

Burada matematik, fen bilgisi, kodlama bilgisi ve tasarım becerisini aynı anda geliştirdik.

Ezberletmedik, kendinin öğrenmesi için yol gösterdik.

Yolda keşfettiği yeni bilgileri ona deneyerek, uygulatarak gösterdik.

Bir sonraki uygulamayı kendinin yapmasını isteyerek pekiştirdik.

Bu sayede,

· Analitik Düşünme Becerisi: Verilen bir görevi veya problemi sistematik olarak planlama, sonrasında planını uygulama, geliştirdiği plana yönelik hataları görme ve tekrar deneyebilme kararlılığına sahip olabilecekler.

· Tasarım: Bir robotu tasarlarken tasarım sırasında hangi aşamaları kullandığı, öncesinde ve sonrasında yaşadığı problemleri çözebilme ve deneyimleme şansı, sonrasında plana uygun hareket etme ve zihinsel çözümleme becerisini geliştirmeye yönelik yeteneklerini geliştirebilecekler.

· Problem Çözme: Özellikle değişen dünyada artık çocuklarımız ve gençlerimiz için geliştirilmesi gereken en önemli özellik "Problem Çözme" dir. Hayat boyu karşılaşılan problemle ilgili nasıl planlayacağını, nasıl plan dâhilinde hareket edeceğini, karşılaştığı sorunların analizini nasıl yapacağını ve sonrasında probleme yönelik sorunları çözmede nasıl davranacağını geliştirmeyi öğrenebilecekler.

· Yazılım, Kodlama ve Programlama Becerisi: Geleceği düşündüğümüzde şu anda var olan teknolojik aletler ve sistemler daha da yaygınlaşacak ve yazılım bilen ve mühendislik eğitimi alan kişiler geleceği inşa edecekler.

Öğrencilere böyle bir yöntemle neler kazandırdık?

21. yüzyıl becerileri. Aslında gazetelerde, dergilerde, eğitimcilerin, okul idarecilerinin son yıllarda kullandığı bir terim ama nedir bu 21. yüzyıl becerileri?

İletişim, algoritmik düşünce, yaratıcılık ve inovasyon kavramlarını öğrenip içselleştirmek için eğlenceli bir şekilde algoritma ve metinsel kodlamayı öğrenir, oyun kurgularını oluştururlar. Kurgu, tasarım, takım çalışması ve kodlama ile yeni bir dünya inşa ederler.

Analitik düşünme ve sorgulamayı öğrenmiş olan çocuk, kodlama öğrenirken kurgu yapar ve kendi oyunlarını tasarlarken yaratıcılığını geliştirir.

Çocuklar neden kodlama eğitimi almalı?

· Çocuklar algoritmik ve tasarım odaklı düşünmeyi keşfediyor.

· Kodlama eğitimi, çocuklara matematik, bilim, problem çözme, takım çalışması, proje bazlı düşünme, yaratıcı sanatlar ve daha pek çok alanda beceri kazandırıyor.

· Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki öngörülen yeni işlerin yüzde 60’ı bilgisayarla ilişkili olacak.

· Kod yazma, tarımdan tıbba, mühendislikten hukuka kadar her endüstride kullanılabiliyor.

· Bilgisayar mühendisliği yeni mezunlar arasında en çok kazandıran işlerden biri.

Kodlama ve robotik eğitmeni olarak siz değerli velilere söyleyeceğim son söz. Programlama öğrenmek aslında yeni bir dil öğrenmek gibi. Çocuğunuz ne kadar erken yaşta başlanırsa öğrenmesi o kadar kolay oluyor. Kodlama ve robotik, dijitalleşen hayatta dünyadaki olup biteni anlama adına her geçen gün daha da kıymetli bir beceri haline gelecek.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X