Şizofreni Belirtileri ve Tedavisi | Çocuklu Dünya
 
Gelişim Sorunları

Şizofreni Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tarih: 21 Temmuz 2017 - Cuma
Uzman görüşü için konu öner.

Şizofreni Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şizofreni Belirtileri ve Tedavisi

Şizofreni kişilerin gerçeklik algısını ve günlük işlevselliğini bozan, iletişim kurma biçimlerini ve insan ilişkilerini etkileyen nöropsikiyatrik bir rahatsızlıktır.

Şizofreni erkekler ve kadınlar arasında eşit düzeyde görülmektedir fakat erkeklerdeki başlangıç yaşının daha erken olduğu saptanmıştır. Şizofreni belirtileri 15-30 yaş aralığında ortaya çıkar ve her zaman aynı şiddette seyretmez, dönem dönem azalma ya da alevlenme görülür.

Şizofreni belirtileri nelerdir?

● Sanrılar: Kültürle veya eğitim ile açıklanamayan, tersi yönde kanıtlar bulunmasına rağmen değiştirilemeyen ve farklı türlerde ortaya çıkabilen gerçekdışı inançlar.

● Varsanılar: Beş duyuyu etkileyen yanlış duyusal algılar (Sesler duyma, olmayan şeyleri görme gibi).

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

● Dağınık Konuşma: İletişimi etkileyecek kadar bozulmuş biçimde dağınık konuşma. Eş sesli kelimelerin yoğun kullanımı, kafiyeli konuşma ve yoğun fikir uçuşmaları.

● Anormal Davranışlar: Herhangi bir amaca hizmet etmeyen ve tekrarlı olarak görülebilen fiziksel hareketler. Kurallara uymama, çocuksu veya öngörülemeyen davranışlar ve tuhaf duruş.

● İçekapanıklık, çökkünlük hali, depresif duygulanım

Şizofreninin ortaya çıkmasında etkili faktörler nelerdir?

Şizofreninin ortaya çıkış nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Aşağıda şizofreninin ortaya çıkışında etkili olabileceği saptanan faktörler sıralanmıştır:

● Genetik yatkınlık

● Hamilelik sürecinde yetersiz beslenme ve geçirilen hastalıklar

● Bebeklik dönemi enfeksiyonları

● Düşük sosyo-ekonomik statü (Bu değişken hamilelik sürecinde yetersiz beslenme ve bebeklik dönemi enfeksiyonlarının daha fazla görülmesine sebep olduğu için etkilidir)

● Kış sonu- bahar başı doğmak (Bu değişken bu dönemde doğuran kadınların gebeliğin 2. ve 3. aylarında karşılaşılan viral enfeksiyonlara maruz kalma ihtimallerini yükseltmesi sebebiyle etkilidir)

● Çocukluk çağı travmaları

Şizofreni teşhisi nasıl konulur?

Şizofreninin tespiti için herhangi bir test bulunmamaktadır. Psikiyatrik muayene ile semptomların değerlendirilmesi ve aile öyküsünün alınması ile tanı konulur. Şizofreni semptomları bazı kişilerde yavaş yavaş bazı kişilerde ise aniden ortaya çıkabilir. Teşhis koyma yoğunluğu 18-25 yaş aralığındaki bireylerde sıktır. Araştırmalar şizofreni hastalarının göz hareketlerinde bozukluklar olduğunu, hastaların hareket eden nesnelerin izini eşzamanlı olarak süremediklerini ve nesnenin hareket ettiği noktaya doğru ani göz hareketleri gösterme eğiliminde olduklarını saptamıştır.

Şizofreni tedavisi nasıl yapılır?

Şizofreni tedavisindeki güncel yaklaşımlar çok yönlü bir tedavi planı sunar. Tedavi temel olarak ilaç tedavisi, psikoterapi ve sosyal beceri eğitimlerini içerir. Tedavi süreci ise ilaç tedavisinin yanı sıra psiko-eğitim, Bilişsel Davranışçı Terapi, Grup Terapileri ve hasta yakını eğitimi gibi birçok farklı yönteme başvurarak yürütülür. Tedavide hasta yakınlarının işbirliği ve sürece katılımı çok önemlidir. İlaç tedavisinin aksatılmaması, semptomların azaldığı veya görülmediği dönemlerde dahi kullanılması gerekmektedir. Hastalığın seyrinde ilaç kullanımının önemi sebebiyle ilaca direnç gösteren hastalarda iğne kullanılabilmektedir. Şizofreni tamamen iyileşebilen bir hastalık değildir. Hastalığın seyrinde tam düzelme sağlanamasa da etkin tedavi ile günlük işlevsellik önemli düzeyde geri kazanılabilir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X