Aikido ve Çocukların Sorumluluk Bilinci | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Aikidonun Sorumluluk Bilincine Faydası Nedir?

Tarih: 1 Mart 2018 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

Aikidonun Sorumluluk Bilincine Faydası Nedir?

Sorumluluk Bilinci ve Aikido


Hayat aldığımız, almak zorunda kaldığımız ve almaktan kaçındığımız sorumluluklardan ibarettir. Söz konusu olan çocuklarımız olduğunda ise pek çoğumuz birçok sorumluluğu hiç düşünmeksizin üstleniriz. Sorumluluk sahibi anne ve babalar olarak bizler, çocuklarımızın da sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmelerini ister ve onlara her fırsatta bu sorumluluk bilincini aşılamaya çalışırız. Peki sorumluluk bilinci ve Aikido arasında nasıl bir bağlantı vardır?


Önceki yazılarımda da ifade ettiğim gibi Aikido bir spor değil, felsefesi ve amacı olan bir kişisel gelişim öğretisidir. Aikido’da amaç birbirimizle rekabet etmek değil, birlikte gelişmektir. Söz konusu sorumluluklar olduğunda ise, Aikido müfredatımız son derece geniştir.

Her öğrenci derslerde belirli görevler üstlenir. Bu görevler eğitmen tarafından öğrencilere verilir. Derse yeni bir arkadaşımız geldiğinde kendisine düzenin anlatılması, nerede ne yapılması gerektiği, mindere nasıl girileceği, minderden nasıl ayrılınması gerektiği, nasıl oturulacağı gibi pek çok bilgiyi yeni kişiye aktarmak ve anlatmak eski öğrencilerin görevidir.



Bunun yanı sıra, sıradan bir ders rutinindeki tüm görevler (ısınma hareketlerinin yaptırılması, parkur toplama görev dağılımın yaptırılması, arkadaşlarına su dağıtılması, su bardaklarının toplanması, oyun düzeninin alınması ve toplanması, temizlik vb.) yine öğrencilerin sorumluluğundadır. En yeni öğrenciye bile ilk dersinden itibaren ufak da olsa görev ve sorumluluklar verilir. Bu sayede standart ders işleyiş ve akışı içinde görevler üstlenerek sorumluluk almaya alışan Aikido öğrencileri zaman içerisinde kendi dojolarına (Aikido çalışılan ve öğretilen-öğrenilen yer, Aikido Salonu) gelen misafir öğrenci ve öğrenci adaylarına daha eğitmenleri kendilerine bir görev vermeksizin yardımcı olma sorumluluğunu kendi istekleriyle almaya başlarlar.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma



Kuşak seviyeleri ilerledikçe üstlenilen sorumluluklar da değişmekte ve artmaktadır. Sorumluluk bilinci konusunda Aikido çalışan çocuk, çocuğun ailesi ve Sensei (eğitmeni) ne kadar sıkı bir koordinasyon içerisinde çalışırsa sonuç o denli başarılı olacaktır.

Dojo sorumluluklardan kaçılabilecek bir yer değil, tam aksine bu sorumluluklar ile yüzleştiğimiz ve onları üstlendiğimiz bir alandır.


ÇocukluDünya Editörünün mesajı: "Uzmanımızın yazısını okuduğunuz için teşekkür ederiz" Geleceğimiz çocukların elinde! Onların gelecekte yapacağı güzel işlerle tüm dünya şekillenecek. Tüm dünyanın geleceği çocuklarımız derken, akla gelen ilk soru ne şekilde bir eğitim verilmesi gerektiğidir. Çocuklar doğduktan hemen sonra hayatlarını onlara göre şekillendiren ve gelecek planlarını onlara göre yapan anne ve babalar aynı zamanda çocuklarının eğitimini de iyi bir şekilde düşünmelidir. İlgi alanlarını, yeteneklerini çocukluktan itibaren keşfetmelerine ön ayak olmalıdır. Çocuk eğitimi konusu ayrıntılı bir konu olduğu gibi, sadece ebeveynlerin kendi çabaları ile tamamlanamayabilir. Bu nedenle bazı durumlarda uzman bir görüşe başvurulması gerekebilir. Özellikle 0-6 yaş grubu çocukların eğitimi konusunda oldukça hassas olunmalıdır. Bu yaş grubu çocukları her şeyi merak edip sorarlar. Ebeveynler bu sorular karşısında bazen yetersiz kalabilirler. Böyle bir durumda araştırarak en doğru cevapları ve anlatım şekillerini öğrenmeleri gerekir. Çocuklu Dünya, ebeveynlerin yetersiz kaldığı her durumda uzman görüşleri ile, çocuk eğitimi ve çocuk gelişimine dair tüm soruları yanıtlayarak soru işaretlerini ortadan kaldırır.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X