Çocuklarda Tatil Alışkanlıkları | Çocuk Gelişimi | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Çocuklar İçin Verimli Tatil Nasıl Olmalıdır?

Tarih: 15 Nisan 2019 - Pazartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklar İçin Verimli Tatil Nasıl Olmalıdır?

Çocuklarda Tatil Alışkanlıkları İçin Tavsiyeler

 

Tatil dönemi, çoğunlukla okul döneminin sorumluluklarından uzaklaşmak, rahatlamak ve keyifli zaman geçirmek olarak algılanır. Farklı planlar olsa da, genellikle ilerleyen günlerde sıkılma ve verimsiz uğraşlarla vakit geçirmeye dönüşme riski de taşımaktadır. Tatilin bir fırsat olduğu unutulmamalı…

 

Ailelerin ilişkilerini ve çocuğun gelişimini gözlemlemek için önemli bir zaman sürecidir. Çocukların yaşamında rutinler hâkimdir. Tatil bu rutinlerin ve sorumlulukların azaldığı, yeni eğitici, öğretici ve eğlendirici keşiflerin yapılabileceği bir dönemdir. Birçok aile okul dönemindeki yoğunluğa bağlı olumsuzlukların tatilde azaldığını, çocuklarının geliştiğini gözlemler, tatil döneminde çocuk için yararlı bir düzen sağlayamaz ve kontrol etmekte zorlanır. Bu durum ailelerin tatilden beklentilerine de bağlantılıdır. Bazı aileler çocuklarının okul dönemindeki gibi ders çalışmasını isterken, kimisi de serbest bırakmayı tercih eder. Tatil dönemindeki planların, çocukların yaş dönemleri, ihtiyaçları ve bireysel özellikleriyle şekillendirilmesi gerekir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Tatilinin başlangıcında tüm aile bireylerinin planlarını bir liste haline dönüştürebilir ve bu planlar eğlenceli ve faydalı hale getirmek için birbirlerine öneriler sunabilir.

Tatil İçin Çocuklu Ailelere Tavsiyeler:

  • Tatil dönemi özellikle okuma yazma bilen çocuklar için yeni bilgiler edinmenin de kapılarını açmaktadır. Tüm çocuklar bu dönemde düzenli kitap okumalıdır. Her gün zorlanmadıkları bir süreyi kitap okumaya ayırmalılar.
  • İlgilendikleri konuları, genel kültürlerini, sözel ifade becerilerini bu yolla geliştirebilirler. Ayrıca müzelere, sanat galerilerine gidilebilir, kısa ve yeni yer görmeye yönelik seyahatler yapılabilir.
  • Tren, otobüs, vapur gibi az kullandıkları ulaşım araçlarıyla bu seyahatleri gerçekleştirmek değişik bakış açıları geliştirmelerine yardımcı olabilir. Seyahat planlanan yerlerin tarihi ve doğa özellikleri araştırılarak genel kültürleri de geliştirilebilir.
  • Ailelerin de desteğiyle doğayı koruma, çevre bilinci gibi konularda araştırmalar yapılabilir, bu konuyla ilgili çalışan dernek ve gruplara destek verilebilir. Hayvanları, denizi, ormanları korumak için çalışma yapan kuruluşlar hakkında bilgi toplanabilir veya faaliyetlerine katkıda bulunabilirler.
  • Spor, yaz döneminin önemli aktivitelerindendir. Standart yaşamın içinde artan teknolojik bağımlılık, çocukların spordan uzaklaşmasına neden oluyor. Her aile çocuğunun bir spor dalında istikrarlı ve başarılı olmasını ister. Aslında çocukların yaşamında sporun bulunmasının amacı, onların bütün gelişimlerine katkısının olmasıdır. Yaş dönemleri ve ilgilerine göre tercih ettikleri spor dalı da değişim gösterebilir.
  • Grup sporları yoğun rekabet ve ekip bilinci de gerektirdiği için daha çok ilköğretimin ilerleyen yıllarında çocukların ilgisini çekmektedir. Okul öncesi ve ilköğretimin ilk yıllarında bireysel sporları tercih etmek daha doğru bir seçim olacaktır. Jimnastik, bisiklet, yüzme, tenis, eskrim gibi spor dallarına yönlendirme yapılabilir. Spor çocuğun kendisini tanımasına yardımcı olur. Düzenli aktivite, sağlıklı yaşam için gerekli alışkanlıkları kazandırır. Spor sayesinde stresle baş edebilme, aktif yaşam biçimine uyum, kişisel – sosyal gelişim, kendine güven, konsantrasyon, fiziksel gelişim, vücudun hareket kabiliyetini anlama ve değerlendirebilme becerilerinin geliştiği gözlemlenebilir. Ergenlik döneminde daha karmaşık aktivitelere, grup sporlarına yönlendirmek uygun olacaktır.
  • Okul öncesi yaş dönemi içerisinde çocukları olan ailelerin ev/ev dışı yapabilecekleri birçok aktivite bulunmaktadır. Ev içerisinde günlük hayatın sorumluluklarından olan ev işlerine yardımcı olmak eğlenceli hale getirilebilir. Beraber çocuğun odasını gözden geçirerek, bir sonraki yıl kullanılmayacak araç-gereç ve kişisel eşyalar, ihtiyacı olan çocuklara ulaştırmak için ayrılabilir. Bu eşyaların ihtiyacı olan çocuklara ulaştırılmasında çocuk da yer alabilir. Bu, yardımlaşmanın yaratacağı iyi duygunun yanında, özsaygısının gelişmesini de destekleyecektir.
  • Ev işlerine yardımcı olmak, yemek pişirmeyi denemek, alışverişte ihtiyaçları beraber belirlemek ev ve aile bilincini güçlendirecektir. Birlikte piknik ve kamp yapmak, bisiklete binmek, günlük basit mutfak eğitimlerine katılmak ilgilerini geliştirecektir. Ebeveynler beraber uçurtma uçurtmak, yakar top oynamak gibi kendi çocukluklarında da sevdikleri aktivitelerle çocuklarını tanıştırabilirler.
  • Oyun hamuru, parmak boya, puzzle, lego oynamak, ilgisini çeken objelerden koleksiyonlar yapmak denenebilir. Bilgisayar ya da diğer elektronik cihazlarla birlikte oynanabilir ve onların ilgisini çeken oyunlar hakkında bilgi sahibi olma fırsatı elde edilmiş olur. Bu cihazlarla geçirilecek süre mutlaka sınırlı olmalı. Bütün gün sınırsızca sunulmamalı.
  • Çocukların bir süre sonra başka bir şey yapmak istemedikleri gözlenecektir. Bu dönemde aile büyüklerini ve akrabaları ziyaret etmek çocuklara iyi gelecektir.
  • Yeni hobiler keşfedilebilir. Mutlaka düzenli kitap okunmalı, diğer sinema, tiyatro, sergi gibi aktiviteler takip edilmeli. Bitki ve hayvanlarla uğraşmak, bakımlarında aktif yer almak, onlar hakkında bilgilerini geliştirmek, yine yapılabilecek etkinliklerden olabilir.
  • Aile albümü gözden geçirilebilir. Bu işlem gerçekleştirilirken anılar konuşulabilir. Belki bir aile soy ağacı hazırlanabilir. Böylelikle çocuğun aile ve akrabalık bağlarını öğrenmesine de katkı sağlanmış olur.
  • Çocuklar kendileriyle ilgilenilmesini istedikleri durumlarda sıkılmaktan, bıkmadan söz edebilirler. Bu aslında bir çağrıdır. Çocuklar sürekli eğlenmek zorunda değiller. Gün içerisinde ilginç ve eğlenceli bir aktivite belirlerken, bir de mutlaka kendi başlarına yapabilecekleri bir aktivite belirlemek daha iyi olacaktır.
  • Aile büyüklerinin yanına aileden ayrı tatile gitmek, bazı günler anne ve babanın işyerine götürmesi ilgilerini çekecektir.
  • Okul döneminde az fırsat bulunan arkadaşlarına ev ziyaretine gitmek ve onları eve davet etmek, çocukların akran ilişkileri ve sosyal gelişimleri güçlendirmesine yardımcı olacaktır.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X