Bu hizmetimiz Yıllık Premium üyelerimiz için geçerlidir. Hemen üye olun, çocuğunuz hakkında pedagojik veya psikolojik sorunuzu uzman@cocukludunya.com ‘a yollayın, Uzmanlarımız sorularınızı cevaplasınlar.
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Kirli bezinden rahatsız oluyorsa, hemen değiştirilmek istiyorsa, kakasını gizlenerek yapıyorsa, bedensel gelişimi uygunsa, eğitime başlayabilirsiniz. Önce lazımlığını banyoya klozetin yanına koyun, sonra küçültücü aparatı klozetin üzerine koyun, evcilik oynarken bebeğini veya pelüş hayvanını oturağa veya klozete oturtun, oturağa veya klozete oyun hamurundan yapılmış minik toplar atın “Aaaa bebek şakadan kaka yapmış, poposunu yıkayalım “ deyin, poposunu yıkayın kurulayın. “mis gibi koktu” deyin, bir süre sonra aynı uygulamayı ona da yaptırın.
Kolay gelsin
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Başlamak için annenin ne düşündüğünden çok, çocuğun sinyal verip vermediği önemli. Çocuk bedensel olarak güçlü ise, kas kontrolü iyi gelişmişse, kendi istekli ise, bezli olduğu halde ara ara gidip oturağa veya klozete oturup kaka yapma taklidi yapıyorsa, kakalı bezinden rahatsızsa, bezi kirlendiğinde anne değiştirsin diye annenin peşini bırakmıyorsa.....denenebilir. Ancak deneme sırasında vazgeçerse, kabız olursa, düzeni bozulursa durmak, ara vermek gerekir,
Kolay gelsin
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Geç kalmış sayılmazsınız, çocuğunuz henüz hazır olmayabilir. Acele etmeyin, uygun zamanı bekleyin, size sinyal vermesini bekleyin. Vereceği sinyaller: bezden rahatsız olmak, bez istememek, bir şeyin arkasına geçerek kakasını orada yapmak, kaka yaparken yanında kimseyi istememek olabilir. Bu sinyalleri veya benzerlerini bekleyin.
Kolay gelsin.
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: 2 yaş erken olabilir. 2 yaşında başlayabilmek için çocuğun hem fiziksel olgunluğunun, hem bedensel becerilerinin iyi gelişmiş olması, hem istekli olması, hem de işaret vermesi gereklidir. Aile titiz olduğu için, çocuğun erkenden tuvalet alışkanlığını kazanmasını istediği için, tuvalet eğitimine erken başlanmamalıdır.
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Genelde çocuğun 3 yaş dolaylarında hazır olduğu düşünülür ancak hazır olma yaşı, çocuktan çocuğa değişir. Bazı çocuklar 3 yaşında önce hazır iken bazı çocuklar 4-5 yaşında bile hazır olmayabilirler. Çocuğu iyi tanımak, iyi gözlemlemek, ihtiyaç ve becerilerini doğru saptamak önemlidir.
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Bu durum, tuvalet eğitimine başlamanız için bir işaret olabilir, değerlendirmelisiniz. “Bezin kirlendi seni hemen değiştireceğim ve temizleyeceğim” diyebilirsiniz. Bir süre izleyin hemen lazımlığa veya klozete oturtmayın. Rahatsızlığını her belirttiğinde, “Haber verdiğin için teşekkür ederim” deyin, değiştirin. Hazır olduğunda tuvalet eğitimine küçük adımlarla geçebilirsiniz.
Kolay gelsin
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Oğlunuzun yaşını bilmiyorum ama tuvalete yapması şart değil, beze de oturağa da yapabilir. Önemli olan her gün kakasını düzenli olarak yapması, kabız olmaması. Kabız olur da kaka yaparken anüsü (poposu) acırsa kaka tutmaya başlayabilir, vaz geçirmek zor olabilir.
Kabız olmaması için besinlerine dikkat edin ve her gün kaka yapmasını sağlayın. Eğer hazır değilse, tuvalet alışkanlığını kazandırmak için acele etmeyin, hazır olmasını bekleyin.
Kolay gelsin
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Bez taktığınız takdirde kakasını ayakta yapabilir. Bezi yoksa kakası yere düşecek veya bacaklarına bulaşacaktır. Tiksinebilir, iğrenebilir, korkabilir, kakasını tutma yoluna gidebilir. Tuvalet alışkanlığını kazanmaya hazır değilse bezlemekten vazgeçmeyin.
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Kabızsa, lazımlık kullanmak istemiyorsa zorlamayın, kızmayın, azarlamayın, en önemlisi acele etmeyin. Bırakın bezine yapsın, her gün kakasını yapsın, kabız olmasın. Beslenmesine de özellikle dikkat edin.
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Kız çocuk ise anne, erkek çocuk ise baba ona örnek olun. İç çamaşırı giymeden dışarı çıkmadığınızı gösterin. Atlet yerine bir kısa, bir uzun kollu tişort giydirebilirsiniz. Ona anne donuna, baba donuna benzer donlar seçebilirsiniz (üzerinde çizgi filim kahramanlarının desenleri olan donlar). Ayrıca iç çamaşırlarını yumuşatıcı ile yıkayıp “Haklısın çamaşırların sertti ondan giyemiyordun, şimdi ben onları yumuşatıcı ile yıkadım bak yumuşacık oldular ve güzel kokuyorlar” diyebilirsiniz.
Kolay gelsin
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Zorlamayın, inatlaşabilir, korkabilir, reddedebilir. Bir süre daha bezine yapmaya ihtiyaç duyabilir. Çocuğu hazır olmadan tuvalete oturtmak, ileride kaka tutmaya, kaka yapmayı reddetmeye, kabız olmaya götürebilir. Acele etmeyin, sakin ve sabırlı davranın
Kolay gelsin
Yenidoğandan itibaren bezsiz bebek ve tuvalet iletişimi son zamanlar birçok insan tarafından deneniyor. Bebeğim yeni doğduğundan beri tuvalet sinyalini veriyordu. Tuvaleti geldiğinde, altında bezi varken tuvalet tutar pozisyonda yaptırıyordum. 6. ayda klozete sırtından destekli şekilde bacaklarından tutarak oturtmadan yaptırıyordum ancak doktorum önermediği için bıraktım. Bu konu hakkındaki düşünceleri nelerdir?
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Doktorunuzun haklı olduğunu düşünüyorum. Biz eğitimciler, genelde tuvalet eğitimine (istisnalar hariç) 2 yaşından önce başlanmasını önermiyoruz, başlamak için de çocuğun bize sinyal vermesini bekliyoruz, bu sinyallerin de bilinçli olmasını istiyoruz. İlk aylarda bebeğin bilinçli sinyal verdiği söylenemez, anne veya bakım veren kişi, bebeğin çiş veya kaka yaptığını, hatta çişinin veya kakasının geldiğini anlar. Genellikle tuvalet eğitimine başlamak için çocuğun beden ve bacak kasları ile iletişim ihtiyacının belli bir olgunluk düzeyine gelmesi beklenir.
Tuvalet eğitimine çok erken başlanan, hazır olmadığı bir dönemde bezi çıkarılan, oturağa veya klozete zorla oturtulan, bu konuda azarlanan, eleştirilen veya alay edilen çocuklarla çok titiz anne baba çocuklarında, tuvalet alışkanlığını çok erken yaşta kazandırma çabasında olanların çocuklarında çiş, kaka, kabızlık, çişinden ve kakasından çekinme, klozete oturmaktan ve kirlenmekten korkma, kakanın görüntüsünden ve kokusundan iğrenme, geç yaşlara kadar çiş-kaka kaçırma sorunlarının oluştuğunu unutmamak gerekir.
Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Tuvalet kaka eğitiminde çocuğun bu eğitimi almaya hazır olması önemlidir. Kakasını yapınca söylemek, kakası gelince kaka demek, kaka yapınca bir şeyin arkasına gizlenmek, bezi istememek, tuvalet eğitimine hazır olma belirtileridir. Bütün çocuklar tuvalet eğitimine aynı yaşta hazır olmazlar, bezi bıraktırmak için acele etmemek, çocukla inatlaşmamak, çocuğu zorlamamak önemlidir. Hazır olmayan çocuğu bezden kurtarmaya çalışmak: kabızlık, kaka tutmak, geç yaşa kadar kaka kaçırmak gibi sorunlara yol açabilir.
3 yaş 9 aylık bir oğlum var. 2 yaş 4 aylıkken tuvalet eğitimini tamamladık kolayca ama 3 yaş civarında kakasını ve çişini söylememeye, hatta kakası geldiğinde saklanmaya başladı. İşini de kaçırmaya başladı
Bir kaç ay bu durum devam etti, daha öncede gittiğimiz ve oğlumu tanıyan bir pedagogdan bu konuda destek istedik. Oğlumu daha önce gözlemlediği için kakasını tutmasının yada çişini söylememesinin psikolojik bir sebebi yok dedi ve fizyolojik olarak araştırmamızı istedi.
Sonrasında kabızlığa bağlı popoda çatlak olduğunu öğrendik ve bu korkusunu yenmek için rahatlatıcı ilaçlar ve kremler kullandık. Üroloğa gitti herhangi bir sorun olmadığını öğrendik. Ancak kabızlık ve tutma sorunu çözülse de çişini söylememe konusunda hiçbir gelişme olmadı. Gece isterse söylüyor. İsterse tutuyor ama gündüz asla söylemiyor.
Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyiz?
Psikolog Sena AYHAN’ın cevabı: Gündüzleri şu anda nasıl bir yol izlediğinizi bilmiyorum ancak çocuğunuzun idrarının geldiği saatleri belirlemenizi öneririm. Tahmini benzer saatlerde geldiğini fark ettiğinizde o zamanlara yakın “hadi bir banyoya gidelim, elimizi yıkayalım” veya “hadi banyoda bir işim var, bana yardım eder misin” gibi yönlendirmelerle banyoya birlikte gidebilirsiniz. Elinizi yıkamayı veya banyodaki kısa işinizi bitirdikten sonra “hadi gelmişken bir de çişin var mı bakalım” diyerek çocuğunuzu tuvaletini yapmaya yönlendirebilirsiniz. Tuvaletini yaptıktan sonra “çok güzel oldu, karnın rahatladı” gibi motive edici cümleler kullanabilirsiniz fakat tuvaletini söylemediği zamanlarda ceza vermenizi ve kızmanızı önermem. Tuvaletini bitirdikten sonra ise “tuvaletini söyleme konusunda zorlandığını biliyorum, bu yüzden sana daha çok yardımcı olmak istiyorum, çişin geldiğinde söylersen sana daha hızlı yardımcı olabilirim” diyebilirsiniz. Bu yaklaşımı bir süre takip etmeniz faydalı olabilir.
Merhaba, Bebeğim 28 aylık. 4 gündür artık bezlenmeyi bıraktık çünkü kendi kendine kakası ve çişinin geldiğini söylemeye başladı. Uzun zamandır lazımlığı odasında belli bir yerde duruyordu, kıyafetleriyle üstüne oturuyordu ya da her tuvalete girdiğimizi fark ettiğinde ve sorduğunda süreci anlatıyorduk. Hem lazımlık hem tuvaleti anlatmamıza rağmen şu an lazımlığa tuvaletini yapıyor ama tuvalete oturmak istemiyor, eğer lazımlığı yoksa (gün içerisinde anneanne baktığı için lazımlık orada) kıyafetlerini çıkarmadan bulunduğu yerde tuvaletini olduğu yapmak istiyor. Bu süreçte ben tuvalete gitmek zorunda olmadığını ama yere tuvaletini yapmasının doğru olmadığını ve isterse bez takmaya devam edebileceğimizi söylediğimde ise bez takmak istemediğini ve oturduğu yerde yapacağını söylüyor.
Bu süreçte nasıl yönlendirme yapmamız doğru olur?
Geceleri bez takmıyorum, akşam uyumadan önce yapıyor, gece boyunca yapmıyor, herhangi bir kaçırma durumu olursa diye önlem amaçlı geceleri takmam süreci aksatır mı?
Psikolog Sena AYHAN’ın cevabı: Sınırlar konusunda net bilgiler vermeniz işe yarayabilir. Yemekleri mutfakta yaptığımız, uyumayı yatak odasında yaptığımız gibi tuvaletimizi de banyoda veya tuvalette yapıyoruz diyerek anlatabilirsiniz. Bunları söyledikten sonra lazımlığı tuvalette istediği bölüme birlikte koyabilirsiniz. Tuvaletinin geldiğini anladığınızda çocuğunuzu banyoya ve lazımlığa yönlendirmeniz gerekebilir. Gündüzleri anneannesinde kalmaya gittiğinde lazımlığını da götürüp oradaki banyoda istediği yere koymasına izin verebilirsiniz. 4 gün lazımlıktan klozete geçmek için kısa bir süre gibi görünüyor. Bu bir süreç ve klozete geçiş yapmak için çocuğunuzun öncesinde tuvaletinin banyoda yapıldığını anlaması için zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
Şu anda geceleri tuvaletini tutmayı öğrenmiş gibi anlıyorum. Bazı geceler idrarını kaçırabilir ancak bu kaçırma durumu, bu süreçte beklenen bir durumdur, olabilir. Genele baktığınızda geceleri idrarını kaçırmıyorsa takmanıza gerek olmadığını düşünüyorum.
Merhabalar 3 yaşındaki oğlum tuvalet eğitimini baskı ve şiddet olmadan tamamlamıştı. Tuvalet ihtiyacı geldiğinde söylüyordu ya da kendi yapıyordu fakat bu 3 gündür gün içinde bir kere altına yapıyor, tuvalet ihtiyacını haber etmiyor. Herhangi bir zorlu süreç içerisinde de değiliz. Nasıl bir yol izlemem gerekir?
Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON : Merhabalar
Son günlerde tuvaletini kaçırıyor diye kızmayın, etkilenmiş-sıkılmış-endişelenmiş görünmeyin, "neden kaçırdın. neden söylemedin" diye sorgulamayın. "Tuvaletin kapısını açık bırakalım da tuvalete yetişmen kolay olsun,.... Bu sefer yetişemedin gelecek sefere yetişirsin...... Ben sana nasıl yardımcı olabilirim ?" deyin.
Çişini, kakasını yaptığı banyoda yere küçük bir leğen koyun, leğene az su ve az göz yakmayan şampuan koyun, beraberce çorap mendil yıkayın. Bebeğini, peluş hayvanını oturağa veya klozet üzerindeki küçültücüye oturtun, "Şimdi şakadan burada çiş kaka yapıyorlar" deyin sonra dramatizasyon (canlandırma-taklit yapma oyunu ile) yapın, sifonu çekin, altlarını kağıtla temizler gibi yapın, sonra leğende yıkayın. "Çişlerini, kakalarını yaptılar, mideleri karınları rahatladı, koşup oynayacaklar" deyin.
Başka bir gün oyun hamuru, pencere macunu ile oynayın, evcilik, doktorculuk, veterinerlik oyununda bunları kaka olarak kullanın.
Kolay gelsin
Merhabalar, 3 yaşında oğlum var. Tuvalet eğitimine başladık. Çişi geldiği zaman hemen söylüyor, lazımlığa yapıyoruz. Fakat kakasını söylemiyor külotuna yapıyor. Bazen “değiştir” diye geliyor bazen söylemiyor, kaçıyor ve rahatsız olmuyor. “Neden buraya yapmıyorsun?” diyorum “korkuyorum” dedi ama sebebini söylemiyor. Birde ayak da kaka yapıyor. Ne yapabilirim?
Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Tuvalet eğitimine yeni başladığınız için çişini söylediğinde teşekkür edin söylediği için ama kakanı neden buraya yapmıyorsun diye sormayın. Kakasının geldiğini fark edince “Hemen bez bağlayabilirim, kakanı beze yapabilirsin” diyebilirsiniz.
Kaka saatini biliyorsanız o saatte banyoda bir leğene su koyup çömelmiş pozisyonda ona bir şeyler yıkatabilirsiniz. O pozisyonda kakasını tutamayacağından oturarak kaka yapmayı deneyimlemiş olur.
Yine kaka saati geldiğinde banyoda çömelmiş leğende kille yıkarken lazımlığına bir hayvanını oturtarak şimdi köpek şakadan çiş yapıyor diyerek (lazımlığa da sarı bir su dökebilirsiz) veya şimdi köpeğin şakadan kaka yapıyor diyerek (lazımlığa oyun hamurundan yapılmış küçük toplar atabilirsiniz). Bazen bu oyunlar onu lazımlıkta kaka yapmaya hazırlar
Kızım 34 aylık. Çişi ve kakası geldiği zaman anlıyor. Ancak surece ilk nasıl başlamam gerekiyor? Bu zamana kadar hep kendi tuvalete oturmak ister , bezini çıkarmak ister diye bekledim ancak böyle bir girişimde bulunmadı. Sevdiği renk külot da alarak teşvik etmeye çalışıyorum, artık bez yerine külot giyeceksin ve tuvalete yapacaksın deyip sureci başlatmak mi lazım? Örneğin bir iki hafta külotla evde gezip yere yapacak ve sonra yavaş yavaş tuvalete oturması gerektiğine ikna mi olacak? Yoksa bekleyip kendi isteğiyle bezi çıkarmasını ve tuvalete oturmak istiyorum ben artık demesini mi beklemeliyim?
Teşekkürler şimdiden
Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Öncelikle “artık bez yerine külot giyeceksin, tuvalete yapacaksın” diye emir vermeyin; evde bezsiz dolaştırıp tuvalete oturması gerektiğine ikna olmasını beklemeyin, “büyük çocuklar bez kullanmaz bebekler bez takar” demeyin. Banyoya klozetin yanına bir oturak koyun, klozetin üzerine de bir küçültücü koyun, kullanması için zorlamayın, önce bunlara gözü alışsın. “Çişin veya kakan geldiğinde hangisini kullanmak istediğini bana söylersin, ben sana nasıl kullanıldığını gösteririm” demekle başlayın. Daha bezli iken banyoda yere koyacağınız küçük bir leğende plastik oyuncaklarını, çoraplarını göz yakmayan şampuanla yıkatın. O arada oyuncak ayısını oturağa veya klozetin üzerindeki küçültücüye oturtun, “şakadan çiş yapıyor/ kaka yapıyor” diyerek oynayın. Banyoda oynarken çok sık tekrarlamamak şartıyla “Hazır buradayken çişini oturağa yapmayı deneyebilirsin” diyerek telkinde bulunun, itiraz ederse ısrar etmeyin, hazır olmasını bekleyin. Tuvalet alışkanlığını kazandırmak için, “çişim/kakam geldi veya bezim kirlendi değiştir veya ben bez istemiyorum” şeklindeki sinyalleri göz ardı etmeyin.
Oğlum 19 aylık. Tuvalet alışkanlığı kazandırmaya çalışıyoruz. Hazır olduğunu düşündüm, çiş gayet iyi gidiyor ama kakayı tuvalete yapmıyor. Geldiğinde bi anda üstüne yapıyor tutamıyor mu bilmiyor mu anlayamadım nasıl bir yol izlemeliyim
Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Çiş konusu iyi gidiyorsa aynen devam edin, kaka konusunda hazır değilse, acele etmeyin, kakasının geldiğini fark ediyorsanız veya kaka saatini biliyorsanız bezini bağlayın.
Hocam merhaba. Oğlum 19 aylık. Tuvalet alışkanlığı için 1 aydır çabalıyoruz ancak gece bezliyordum gündüzü halledeyim önce diye. Ama çiş hallolsa da kaka olmadı. Altına yapıyor ya da kendini streste hissettiği için gece yapıyor bezine. Yani ne yapacağımı bilemedim. Tekrar beze dönmek istiyoruz. Çok yıprandık, yorulduk keza. Oğlum da strese giriyor. Nasıl döneceğim nasıl bir yol izleyeceğim bilmiyorum.
Altında bez varken söylerse çiş için tuvalete götüreyim mi? Kafası karışır mı altına mı yapsın çişini?
Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Merhabalar. Önemli olan oğlunuzun her gün kaka yapması. Belli ki çocuk hazır değil. Gece de gündüz de bezleyin. Stresinizi ona yansıtmayın. Şöyle deyin “Biz bez takalım. İstemediğin zaman söylersin” Bir süre de konuyu açmayın.
Gece ve gündüz bezli iken çiş için kendi tuvalete gitmek istiyorsa götürün. “Çişini tuvalete, kakanı beze yapabilirsin” deyin. Kolay gelsin
27 aylık kızım var. Tuvalet eğitimine başlayalı 3 hafta oluyor. 2 lazımlığı var, biri odada diğeri tuvalette. Ben “çişim var” diyip, gidiyorum. O bazen geliyor, bazen gelmiyor. Çağırdığımda gelmek istemiyor ya da gelip, orda oynayıp dışarı çıkınca halıya ya da kanepeye çişini yapıyor. Bir türlü kademe ilerleyemedik. Beze geri dönmemin bir mahsuru var mı? Ya da nasıl devam etmeliyim?
Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON: Merhabalar
Evin her tarafına çiş yaptığına göre, bezsiz dolaşmaya henüz hazır olmayabilir veya yaşı gereği inatlaşıp lazımlığa oturmuyor olabilir.
Beze geri dönmekte hiçbir sakınca yoktur, Kızmadan, sakince açıklayın, "Çiş kaçırınca ıslanıyorsun, havalar soğuyor, üşümeni istemiyorum, bezini bağlıyorum, sen hazır olunca bezini çıkarırız".
Bu arada evde bir lazımlık olsun, o da klozetin yanında dursun.
İsterseniz klozetin üstüne bir küçültücü (adaptör), klozetin önüne de bir basamak koyabilirsiniz.
Kolay gelsin
32 aydan sonra beze geri dönüş yaptık. Son 3 aydır ergoterapi desteği de aldık ancak kurumun covid sebebi ile kapanması sonrasında derslerimize ara verdik. Gittiği dönem sonrasında da oldukça ilerleme kaydetti.
Ocak ayı itibari ile oğlumu okula yazdırma kararı aldık. Haftada 3 gün yarım gün şeklinde 1 aylık oryantasyonu bitirdik. Okul ile görüştük, oğlumun oryantasyon sürecini değerlendirdik ve Şubat ayı itibari ile haftada 3 tam gün şeklinde devam etmesine karar verdik. Bu süre içerisinde oğlum çişini beze yapmak istemediğini söyledi ve bezi çıkarttık. Çişi geldiğinde artık altımda bezim var mı diye sormadan hangi tuvalete yapmak istiyorsa oraya doğru koşuyor. Okulda da bu konuda sıkıntı yaşamadık ancak kakası geldiğinde altında bezi yoksa tuttuğunu ve dayanamayacak durumda olursa bez istediğini gözlemledim. Bu konuda da onu hiç sıkmadan ya da sorgulamadan bez istediğinde bezi takarak (yeter ki tutup kabız olmasın diye) devam ediyorum. Kakası geldiğinde beze mi yapmak istersin yoksa tuvalete mi (ya da lazımlığına) diye seçenek sunuyorum. Konuyu çok fazla gündemde tutmadan tuvalet konulu oyunlar oynuyoruz, kaka üzerinden esprili ve komik hikayeler uyduruyorum.
Bu şekilde devam etmesinde bir sakınca var mıdır öncelikle bunu merak ediyorum. Ya da kaç ay daha bu şekilde devam ediyorsa destek almamız gerekir.
Umarım bu süreçte yanlış bir şey yapmıyorumdur:)
Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON : Merhabalar,
32. aydan sonra beze geri dönmeniz, ergoterapi desteği almış olmanız, oğlunuzun çişini tuvalete yapma kararına saygılı olmanız, kaka için kendisinin seçim yapmasını kabullenmeniz, sıkmadan ve sorgulamadan bez istediğinde kaka için bezini takmanız, en önemlisi bu konuyu gündemde tutmamanız ve konu ile ilgili hikaye ve oyun uydurmanız, çok doğru uygulamalar olmuş. Bu şekilde devam etmenizde hiçbir sakınca yok, kendisinden işaret gelmeden hiçbir değişiklik yapmamanızı öneririm.
Şimdi 3 tam gün okula gidecek, bakalım orada nasıl bir yol izleyecek, nasıl bir seçim yapacak. Bir süre sonra okul arkadaşlarını görerek farklı davranabilir, bu farklı davranışı da kabullenmek gerekecek.
Okula haftada 3 yarım gün giderken, 3 tam güne geçmek istemenizin bir nedeni olmalı. Acaba 3 tam güne geçmeden önce 5 yarım güne geçmek daha sonra 5 gün okula gitmek bu günlerden 3 ünde tam gün gitmek daha uygun olabilir mi? Belki bu seçeneği de düşünmek gerekebilir.
Kolay gelsin
16 aylık kızım var. 4 aylıktan beri lazımlığı var. Çiş ne demek biliyor. 1 aydır kakasını yaparken çiş diyor. Bezli ve bezsiz lazımlığa oturttuğum da yapmayı bırakıyor. Bende üstelemiyorum ama çişini söylerken nasıl davranmalıyım?
Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON : Çocuk lazımlık ve çiş kavramlarını bilebilir ancak tuvalet alışkanlığını kazanmaya hazır olmayabilir. Kakasını yaparken, çiş dediğinde "Evet şimdi çişini kakanı yapıyorsun, söylediğin için teşekkür ederim, bitirince ben de seni değiştireceğim" deyin, o kakasını yaptığı sırada lazımlığa oturtmayın. Bezini değiştirirken de ne yapmışsa onu söyleyin "Çişini yapmışsın veya kakanı yapmışsın ben de seni değiştiriyorum" diyebilirsiniz. Gün içinde ara ara kakası olmadığında onu lazımlığa oturtun, bebeğini veya peluş hayvanını da oturtun, taklit oyunu oynayın.
Kolay gelsin
Merhabalar 48 aylık çocuğum var. Çişini altına yapma problemi var, arada söylüyor, bazen biraz kaçırınca söylüyor, bazen hiç söylemiyor. Biraz inatçı bir çocuk, 2 buçuk yaşında kabızlık geçirmişti. Altına kakasını yapıyordu sonradan biraz düzene girince ben götürerek kakasını yaptırdım, korkusu geçti ama ben kendim götürüyordum. Sonra 2 ay kendisi söyleyerek kakasını yaptı şuan yine kaçırmaya başladı. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Nasıl bir yol izlemem lazım ve kendim mi söylemem lazım çişin var mı kakan var mı demeyi yoksa kendisini öğrenmeli?
Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON : Merhabalar
Henüz kendi çişini ve kakasını söylemiyorsa, çocuğu sizin izlemeniz gerekecek, belli aralıklarla tuvalete götürmeniz veya hatırlatmanız gerekecek.
Kolay gelsin.
Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON: Merhabalar,
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.