Yürümeye başlamasıyla beraber çocuk artık tamamen bakım verene bağlı değildir, bu dönemde özerkliğine ilk adımını atar. Bu adımın ardından çocuğun otonomluğunu korumak ve belirginleştirmek için girişimlerini görmeye başlarız. Örneğin 1-2 yaş aralığındaki birçok çocuk bezleri kirlendiğinde değiştirilmesini istemez ve buna tüm gücüyle karşı çıkar. Burada çocuğun amacı artık kendisiyle alakalı durumlarda onun da söz sahibi olduğunu ebeveynlere göstermektir.
Tuvalet eğitiminin 2-4 yaş aralığında kazanılması beklenir. Burada en önemli nokta çocuğun tuvalet eğitimine hazır olmasıdır. Hazır olmayan bir çocuğu, 2-4 yaş aralığında olsa bile, tuvalet eğitimine zorlamak onun özerkleşme çabasına da ket vuracağından ya işe yaramayacak ya da ebeveynler ve çocuk için çekilmez bir sürece dönüşecektir. Çocuk tuvalet eğitimine hazır olduğunda; gündüz kuru kalma saatleri uzamıştır, tuvalete gitmeye dair isteğini belirtir, bezden rahatsız olur, basit talimatları alabilecek durumdadır, rutin barsak hareketleri oluşmuştur ve gündüz uykularında kuru kaldığı zamanlar olur. Her çocuğun tuvalet eğitimi sürecinin farklı ilerlediğini unutmayın ve çocuğun başarılarını takdir ederken yaşanan kazalar karşısında sakinliğinizi koruyama çalışın.
Gece tuvalet eğitimi gündüz tuvalet eğitimine göre daha yavaş ilerler. Özellikle erkek çocukları fizyolojik yapıları dolayısıyla bu beceriyi kız çocuklarına göre daha geç kazanabilirler.
Gündüzleri bez takma bırakıldıktan sonra gece bez bırakmaya geçmek için çocuğunuzun gece işeme paternindeki değişiklikleri takip etmeniz gerekir. Önceye göre bir azalma yoksa bu durum çocuğun gece tuvalet eğitimi için daha hazır olmadığını gösterir. Gece işeme paterni değişkenlikler gösterdiğinde, azaldığında, çiş tutma süresi arttığında (sadece sabah yakın yapma gibi) ya da çocuk gece kalkarak tuvalete gitmeye çalışıyorsa artık gece tuvalet eğitimine hazır demektir.
Böylece çocuğunuzun gece kuru kaldığı zamanlar yavaş yavaş uzayacak ve biryandan da tuvaleti geldiğinde uyanmaya başlayacaktır. Çocuğunuza süreci anlatırken “gece tuvaletin gelirse yardım etmem için beni gelip uyandırabilirsin” gibi bir yaklaşım sergileyerek zorlayıcı olmayan bir teşvikte bulunabilirsiniz. Tüm bunları yaparken sabırlı olmak, yapılan eylemleri çocuğa açıklamak ve çocuğu suçlayıcı yaklaşımlardan kaçınmak çok önemlidir. Erkek çocukları fizyolojik yapıları sebebiyle özellikle gece tuvalet kontrolünü sağlamakta gecikebilirler. Burada önemli nokta 5 yaşa kadar uzamış gecikmelerdir. 4 yaşından sonra çocuğunuz hala tuvalet eğitimini alamadıysa öncellikle fizyolojik kontrollerinin yapılması ardından ruh sağlığı uzmanlarına başvurulmasında fayda vardır.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.