Uyku sorularınızı uzmanlarımız cevaplıyor | Çocuklu Dünya
 
Uyku Eğitimi

Uyku Eğitimi Hakkında Sorularınızı Uzmanlar Cevaplıyor.

Tarih: 2 Eylül 2021 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

Uyku Eğitimi Hakkında Sorularınızı Uzmanlar Cevaplıyor.

Uyku eğitimi hakkında sizden gelen soruları uzmanlarımız cevaplıyor.

 

Bu hizmetimiz Yıllık Premium üyelerimiz için geçerlidir. Hemen üye olun, çocuğunuz hakkında pedagojik veya psikolojik sorunuzu uzman@cocukludunya.com ‘a yollayın, Uzmanlarımız sorularınızı cevaplasınlar.

 

2 yaşındaki çocuğum gece geç uyuyor

Merhaba bebeğim 27 aylık. Hem öğle uykusu, hem de gece uykusuna dalması 1-2 saat sürüyor. “Uyumak istemiyorum” diyor. Gece 11’de uyuduğu oluyor ancak sabah yine 7-8 arası uyanıyor. 13:00’de uyuyor, 15:00’da uyandırıyorum, bırakınca 3,5-4 saat uyur. Buna rağmen asla 22:00’den önce uyumuyor. Yetersiz mi uykusu sorun ne anlayamıyorum. Hepimiz geriliyoruz o uyumadıkça. Size danışmak istedim ne yapmalıyım ?

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Eğitim Danışmanı, Pedagog - Prof. Dr. Norma Razon: Merhabalar, Sabah erken kaldırın, öğlen en geç 13.00-13.30’da uyumuş olsun ve 1-1.5 saatten fazla uyutmayın. Akşam 20.00-20.30’da odasında olun uyku ritüelinizi uygulayın. Kucakta uyutmayın. Yanına yatarak uyutmayın. Yatmadan sevin, öpün, okşayın. Yatağa koyduktan sonra konuşmayın. Uyuyana kadar odasında bekleyin. Kolay gelsin

Not: Yatmadan önce hareketli oyunlar oynatmayın, eline ekran vermeyin

26 aylık kızım desteksiz uyumuyor

Kızım 26 aylık 1 ay önce tasındık ve bugüne kadar desteksiz olarak uyuyordu fakat taşındığınızdan beri gündüz desteksiz aksam ya da gece uyanırsa kucakta uyumak istiyor dalana kadar yerine kucakta yatarken aksamları asla bırakmıyor sıkı sıkı tutuyor beni ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz bu donemde bır enfeksiyon geçirdik o arada da sürekli kucağımızda durmak istedi engellemedik tabı destek olmak için

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: 26 aylık bir çocuk için taşınma, önemli bir değişikliktir. Bu nedenle bir evden bir eve taşınırken, çocuğun odasındaki eşyaları hatta perdeleri değiştirmemeyi, eski oyuncaklarını atmamayı öneririz. Yeni evine, yeni odasına alışması biraz zaman alabilir, hoşgörülü davranın, uyuyana kadar odasından çıkmayın ama tavizkar davranmayın, kucakta uyutmayın. Zaten enfeksiyon döneminde kucakta uyutmuşsunuz, kucakta uyutmaya devam ederseniz, vazgeçemeyeceği bir alışkanlık haline dönüşebilir. Uyku saatinden bir süre önce odasına girmek, odasını toparlamak, uyku hazırlığı yapmak, onu yatağına yatırmadan sevmek, öpmek, okşamak, masal anlatmak, kitap okumak, ninni söylemek, yatağında yanına uzanmamak, yatağına yatırdıktan sonra da uyuyana kadar önce yatağının yanı başında durmak, daha sonra odanın kapısına doğru küçük adımlarla ilerlemek, bir süre o uyumadan odayı terk etmemek çok yararlı olabilir.

4 yaşındaki kızım tek başına uyumuyor

Kızım 4 yaşında 2 yaşına kadar battaniyesiyle uyuyordu. 2 yaşında kolu kırıldı. Battaniyeyle uyumaya alıştığı için bende rahat uyuması için yanında yattım ve hala beraber yatıyoruz. Artık yalnız yatması için ne yapmam gerekiyor? 20 gün sonra taşınacağız. Bu sürece nerede başlamam gerekir? Yeni taşınacağımız evde mi yoksa şuanki mevcut yerimizde mi? uyku eğitimi için ne yapmam gerekiyor?

Prof. Dr. Norma Razon: Uyku alışkanlığını kazandırmaya, taşınmadan başlasanız iyi olur. Taşınınca yeni evine, yeni odasına alışmak gibi bir sürece girecek. Hazır taşınma yaklaşıyorken, evi toplamak gibi bir bahaneniz var, onu kullanın. “Ben akşamları eşyalarımızı topluyorum, giysilerimizi bavullara koyuyorum, yıkanacakları ayırıyorum, çok işim var. Bir de senin yatağında uyuyunca sabah yorgun kalkıyorum, işlerimi bitiremiyorum” diyebilirsiniz.

Akşam belli bir yatma saati belirleyin ve yatma ritüelleri saptayın. Akşam yemeğinden sonra ne yapıyorsanız yapmaya devam edin (banyo/duş, el-yüz yıkama, diş fırçalama, pijama giyme, yatmadan önce odasını toparlama, odasını uykuya hazırlama), odasında yere bir minder koyun, anne kız orada beraber oturun, sarılın, onu öpün, sevin, ona kitap okuyun-masal anlatın, uygun gördüğünüz saatte “Haydi şimdi uyku saati, sen yatağına giriyorsun, ben de uyuyana kadar yanında bekliyorum, sen uyuyunca evi toplamaya devam edeceğim” deyin. Hatta gün işinde ona odasındaki eşyaları toplama sorumluluğunu verin. Akşam yatma saatinden önce TV, cep telefonu, tablet yok. O uyumadan odasından çıkmayın.

Yatırdıktan sonra ara ara sırtını okşayın, uyuduktan sonra ara ara gidip okşayın, karar verdikten sonra artık yanına yatmayın. Sabırlı ve kararlı davranırsanız, bir süre sonra yalnız yatmayı öğrenecektir.

Kızım uyurken gözlerimle oynuyor

Merhaba, kızım 1 yıl 7 aylık. Yanında yatarak yatağında uyutuyorum. Ama uyurken mutlaka gözlerimle oynuyor. Parmağını sokuyor, kirpiklerimi çekiyor ve artık gerçekten hem gözüm mikrop kapmaya hem de canım acımaya başladı. İzin vermezsem gözümle oynamasına ağlıyor ve uyumuyor.

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Can yakmak çocuğa bir şey öğretmez bilakis istediğini yapabilirsin sana sınır yok mesajını verir ki bu hatadır.

Yanına yatarak uyutmayın

Akşam yemeğinden sonra ritüellerinizi yapın (banyo, masaj, giyinme)

Yatağına koymadan onu kucağınıza alın, öpün, sevin, okşayın, ninni söyleyin, hikaye anlatın. Size doyduğunu düşündüğünüzde onu yatağına koyun.

Yatağının yanında oturun uyuyana kadar konuşmadan orada bekleyin

Not: Gözünüzle oynadığında “Gözümle oynamak yok acıyor” deyin oynamasına izin vermeyin ağlasa da izin vermeyin.

Sakin sabırlı kararlı davranın

Tahmininizden çabuk hallolacaktır

Kolay gelsin

Anne babayla uyuyan çocuk için ne yapmalı?

Oğlum 4 yaşında. Önceleri anne ya da baba olarak yanında bizler de uzanarak uykuya dalmasını sağlardık fakat son 8 aydır aynı odada farklı köşede oturarak uyumasını bekliyoruz. 21:00’da uyumasına karşın istisnasız her gece ilk uyanmasında (01-02 saatlerinde) yastığını/suyunu alıp yanımıza gelir. Gerekçesi ise “RAHAT EDEMEDİM” olur.

Herhangi bir korku ya da endişe içermeden anne-baba yatağına gelmek gibi bir tutkusu var.

Bu konuda yorum ve öneriniz bizim için çok değerli. 

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Eğer yanınıza gece uyandığında yatağınıza geldikten sonra kendi yatağına götürmeyip sabaha kadar sizin yatağınızda uyumasına izin veriyorsanız bu alışkanlıktan kurtarmanız zor olur.

Yanınıza geldiğinde kızmadan, azarlamadan, öperek, severek kendi yatağına geri götürmeniz gerekir, sizin için ne kadar zor olduğunu tahmin etmemek mümkün değil ancak sabah kendi yatağında uyanması gerek.

  • Uyuduktan sonraki 1.5 saat içinde –o uykuda iken- sırtını, başını okşamak veya
  • O uyuduktan 4-5 saat (4.5 saat) sonra yatağının başında olup o daha uyanmadan başını, sırtını okşamak veya
  • Geceleyin uyuduktan sonra yastığının altına bir stikker veya seni seviyorum yazılı minik bir kağıt veya üzerine bir kalp çizeceğiniz bir kağıt koymak, sabahleyin bunu ona göstererek “Bak gece yanına gelip seni yokluyorum” demek veya
  • Yatağına bir uyku arkadaşı (sevdiği bir oyuncağı) almasını önermek yararlı olabilir.

Çocuğu sabaha kadar yatağında uyumaya alıştırmak, anne baba için birkaç uykusuz gece geçirmek demektir, ancak sabır, şefkat ve kararlılıkla aşılmayacak bir konu değildir.

Kızım hiç uyumak istemiyor. Akşam uykuları hem geç saatte hem de çok uyanıyor. Nedeni ne olabilir?


Prof. Dr. Norma Razon:

  • Gün içinde en az 2 kere sokağa (parka, bahçeye, balkona, açık havaya) çıkıp enerji harcatmak
  • Yatmaya yakın hareketli oyun oynatmamak
  • Uyku ritüeli oluşturmak
  • Yatmadan önce TV-cep telefonu-tablet vermemek
  • Sabah erken kaldırmak
  • Öğlen uykusunu erkene alıp uzun tutmamak
  • Akşam belli bir saatte yatırmak
  • Uyuturken yanına yatmamak çok önemli.


Ayrıca uyumak istememesinin nedenini keşfetmeye çalışın (anneye-babaya doyamama,
uyumayan bir kardeş varsa neden yatmadığını sorgulama gibi)

Kolay gelsin

Gece kabusları için neler yapılabilir?

Merhaba, kızım 4 yaşında. Yaklaşık 1 yıldır rüyasında ayaklarıyla ilgili kabuslar görüyor, uyandığında ayaklarına bakarak ağlıyor ve dokundurmak istemiyor, yere basmakta istemiyor. Bu kendiyle ilgili psikolojik bir durumdan mı kaynaklanıyor? Teşekkür ediyorum

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: 1 yıl önce izlediği bir çizgi filmi, duyduğu bir öykü, kendisine okunmuş bir hikayenin, yaşadığı bir olayın etkisinde başlamış olabilir mi?

  • Şimdi, akşamları yatmadan ona eğlenceli öyküler anlatmak, ürkütücü olmayan komik kitaplar okumak iyi gelebilir.
  • Akşam yatmadan önce sırtına, kollarına, bacaklarına masaj yapmak, gece uykusunda başını ve sırtını okşamak onu rahatlatabilir.
  • Uyandığında rüyasını anlattırmak yerine rüyasını çizdirmek, resimletmek, boyatmak yararlı olabilir.
  • Kabuslar devam ederse bir uzman (çocuk psikiyatrı, çocuk psikoloğu, pedagog) görüşü almak gerekebilir.

Bebekler karnı açken uyur mu?

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Bazı bebekler aç olduklarında kendilerini ifade edemediklerinden çok ağlarlar, aksi olurlar, hırçınlaşırlar, uyuyamazlar. Bazı bebekler de karınları çok dolu olduğunda, gaz çıkartamadıklarında, sindirim zorluğu yaşadıklarında ağlarlar, uyuyamazlar.

Çocuklarda uyku ile zeka arasında nasıl bir ilişki var?

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Bu soruyu yanıtlamak kolay değil çünkü elimde bu konuda bilimsel veri yok. Tek söyleyebileceğim: vaktinde yatan, vaktinde kalkan, uykuya doymuş olarak yatağından çıkan, gece uyanmayıp rahat ve huzurlu bir uyku uyuyan, uykusu korku ve kabus nedeni ile bölünmeyen çocuk, sabah dingin kalkar, keyifli kalkar, enerjik bir şekilde güne başlar, yorgun ve uykulu olmadığından güne zinde başlar. Bu nedenlerden ötürü sunulanı öğrenmeye hazırdır, çevresindekileri algılamaya hazırdır, dikkatini odaklamaya ve sürdürmeye hazırdır özetle hızlı öğrenmeye ve öğrendiklerini hafızada tutmaya hazırdır. Çabuk öğrenen, öğrendiğini kolay unutmayan bir beyin gelişmeye açıktır, gelişen bir beyin de zekayı geliştirmeye hazırdır.

Uykuya geçmekte zorlanan çocuklar için öneriler

Merhaba, 34 aylık bir kızım var. Doğduğu günden beri uyku öncesi rutinine çok özen gösteriyorum. Yakın zamana kadar uyku ile ilgili bir sorun yaşamıyorduk ancak son günlerde uykuya geçmekte zorlanıyor. Sebebi ne olabilir?

Uzman Psikolog Deniz BAYEL: Bu zamana kadar çocuğunuz için düzenli bir uyku rutini oluşturmuş olmanız sağlıklı bir uyku alışkanlığı kazanması için çok olumlu bir yaklaşım olmuş. Siz uyku rutininde bir değişiklik yapmasanız da çocukların yaşadığı gündelik deneyimlere bağlı olarak zaman zaman uyku problemleri yaşaması olasıdır.

Çocuğunuzla oyun oynarken, beraber zaman geçirirken gözlemleyin. Okula gidiyorsa okuldaki yaşamı, arkadaşları ile ilişkileri hakkında öğretmenlerinden bilgi almaya çalışın. Yani hayatında onda kaygı yaratabilecek ve uykuya geçişini zorlaştırabilecek unsurlar olup olmadığını anlamaya ve varsa bunlar için çözüm bulmaya çalışın. Çocuğunuzun kullandığı dijital cihazları uykudan en az 1 saat önce kapadığınızdan emin olun. Yapılan araştırmalar, tablet, cep telefonu, televizyon ve benzeri elektronik cihazlardan yayılan mavi ışığın, vücuda artık uyuma zamanının geldiğini işaret eden “melatonin” adlı hormonun salgılanmasını geciktirdiğine, uykuya dalışı zorlaştırdığına ve uyku kalitesini bozduğuna işaret etmekte. Buna ek olarak, çocuğunuzun akşam saatlerinde çikolata, soğuk çay gibi uyku kalitesini düşürdüğü net olarak bilinen kafein içeren yiyecek ve içecekleri tüketmesini önleyin.

Geceleri kabus gören çocuklar için ne yapmalıyız?

Merhaba, oğlum 4 yaşında. Geceleri kabus görerek sıklıkla uyanıyor. Bu konuda ne yapabiliriz?

Uzman Psikolog Deniz BAYEL: Kabuslar en çok 3-5 yaş aralığında görülür ve uykunun ikinci yarısında yani gecenin geç saatlerinde genellikle ortaya çıkar. Çocuklar sıklıkla, hayal ürünü canavarlar, korkutucu hayvanlar veya deneyimledikleri stresli olaylarla ilgili kabus görürler.

Çocuğunuza destek olabilmek için, onu sakinleştirecek ve uykuya hazırlayacak uyku öncesi rutinine muhakkak zaman ayırın. Bu zaman zarfında, çocuğunuzun keyif alacağı sakin aktivitelere yer verin. Çocuğunuzla duygularını, gün içinde yaşadıklarını paylaşabileceği bir sohbet ortamı yaratın. Çocuğunuz kabus görüp sizinle paylaştığında korkacak ne var, saçmalama gibi ifadelerden kaçının veya korkusunu görmezden gelmeyin. Çocuğunuzun gördüğü kabusun gerçekliğine odaklanmak yerine kabus sonucunda yaşadığı duyguya odaklanıp onu sakinleştirmeye çalışın. Korkmasının normal olduğunu söyleyin. Sonrasında kabusta gördüklerinin somuta dökülüp resminin yapılması, yapılan resim üzerinden konuşulup çözüm üretilmesi, korkuyla ilgili çocuk kitaplarının beraber okunması gibi yöntemlerden faydalanabilirsiniz.

Ek olarak, kabuslarının sebebi, gün içinde maruz kaldığı, kaygı yaratabilecek videolar veya şiddet içeren oyunlar olabilir. Bu sebeple çocuğunuzun ne izlediğini, ne oynadığını takip etmeyi, yaşına ve gelişimine uygunluğunu kontrol etmeyi ve gerekirse de sınır koymayı lütfen ihmal etmeyin.

5 yaşındaki çocukların günde kaç saat uyku uyuması gerekir?

Merhaba, kızım 5 yaşında. Ana okuluna gidiyor. Sabah çok erken saatte kalkıyor. Akşam da uyumakta direniyor. Günde kaç saat uyku uyuması gerekir?

Uzman Psikolog Deniz BAYEL: Bir çocuğun sağlıklı gelişimi için en önemli faktörlerin başında uyku gelmektedir. Büyüme hormonunun yüzde 80’i gün içerisinde değil, derin ve uzun gece uykusunda salgılanır. Uyku esnasında vücut kendini onarır, yeniden yapılandırır ve bir sonraki güne hazırlar. Beyin, gün boyu yaşadığı deneyimleri sınıflandırır, geçmiş deneyimlerle bağlantı kurarak güncelleme yapar ve depolar.

Yetersiz uyku, çocukların bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyebilir. Dikkat dağınıklığı, hatırlama güçlüğü ve öğrenme bozukluğu gibi sorunlara yol açabilir. Aynı zamanda, aşırı hareketlilik, uyumsuzluk gibi davranış problemlerine de neden olabilir.

1-2 yaş arasındaki çocukların 11-14 saat, 3-5 yaş arasındakilerin 10-13 saat, 6-12 yaş arasındakilerin 9-12 saat, 13-18 yaş arasındaki ergenlerin ise 8-10 saat günlük uykuya ihtiyacı vardır.

Çocuğunuz 5 yaşında olduğuna göre, okul için sabah saat 07:00’da kalktığını öngörürsek, günlük uyku ihtiyacının karşılanması için en geç saat 21:00’da uykuya geçecek şekilde bir düzenleme yapmanızı öneririm.

Uyurken elini ağzıma koyan kızımı nasıl engelleyebilirim?

Kızım 16 aylık. Uyuturken elini sürekli ağzıma koyuyor, koymadan asla uyumuyor. Sürekli eli ağzımın içinde oynar şekilde. Bu normal bir şey mi? bunun nasıl önüne geçebilirim? Ben onun elini tutmaya çalışıyorum başka birşey yapmaya çalışıyorum ama olmuyor.
Geceleri uyandığında da aynı şekilde uykuya dalana kadar yanında duruyorum ve eli ağzımda olması gerekiyor.

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON : Elini ağzınıza koyarak uyuması istemediğimiz bir alışkanlık.

Akşam uyuturken yatağının yanına koyacağınız bir sandalyeye oturun, ağzınıza ulaşamasın, siz ara ara sırtına masaj yapın, başını okşayın, elini ağzınıza koydurmayın, ara sıra elini tutabilirsiniz, "elini annenin ağzına koymak yok" diyerek engelleyin. Gece uyanınca da aynı şekilde davranın.

Yatırırken kucağına bir uyku arkadaşı (kauçuk, plastik veya pelüş bir oyuncak) vermek "haydi sen onu şakacıktan uyut" demek, ninni söylemek, hafif bir müzik açmak yararlı olabilir.

Sürekli Uyanan Bebekler İçin Tavsiyeler

16 aylık kızım var. Doğduğundan beri uyku sorunumuz var. Geceleri cok sık uyanıyor. Uyku saatleri ile ilgili bir sıkıntıdan kaynaklı mi acaba.

Uyanma saati (min) 7:30- (max) 8:30

Öğlen uykusu 12:30-14:00 arası max 1 saat uyuyor

Akşam uykusu da 20:00-20:30 gibi uyuyor. Ancak 2 saatte bir sabaha kadar sürekli uyanıyor. Ve sadece emerek uykuya geçebiliyor. Ne yapmam gerekiyor bu uyku konusunu lütfen bir yol söyleyin hocam.

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON : Akşam 20.00-20.30 gibi uyuması, sabah 7.30-8.30 gibi kalkması, öğlen de 12.30-14.00 arası uyuması gayet iyi.

Muhtemelen gündüz de akşam da memede uyuttuğunuz için kendi kendine uyumayı bilmiyor, gece de sizin uyutmanızı bekliyor.

Önce memede uyuma alışkanlığından vazgeçirmeniz gerek, akşam emzirin, memede mayışacak, uyumadan yatağına koyun, yanına yatmayın, ten teması ile uyutmayın. İlk akşamlar ağlayacaktır, başını okşamakla, sırtına hafif masaj yapmakla yetinin, eliniz sürekli çocuğun üstünde olmasın.

Çocuk doktorları genelde 6. aydan sonra çocuğu gece emzirmenizi istemezler ki çocuk 5-6 saat kesintisiz uyuyabilsin.

Geçiş sürecinde akşam uyuduktan 3 saat sonra 1 kere emzirin, ondan 5-6 saat sonra bir daha emzirin. Bir süre sonra sıra ile onları da kaldırın.

Gün içinde de her istediği saatte değil, programlı emzirin, belki günde 3-4 ile sınırlayabilirsiniz.

Bu uygulamaların tümünü aynı anda başlatmayın, en kolayından başlayın, halledin, bir sonraki uygulamaya geçin.

Çocuğunuzun Yatağını Ne Zaman Ayırmalısınız?

Uzman Klinik Psikolog Sena AYHAN: Çocuğun yatağını ayırmak için hazır olup olmadığına dikkat etmek gerekmektedir. Bu hazır olup olmama durumunu değerlendirirken çocuğunuza ek olarak başka bir durumu öğretmekten kaçınmanızı öneririm. Birçok farklı eğitimi birlikte veriyor olmak hem çocuk hem de bakım veren için zor ve yıpratıcı olabilir. Bu sebeple aynı anda birçok eğitimi vermeyi tercih etmemenizi öneririm. Çocuğunuzla yatağını ayırma konusunda öncesinde konuşabilir ve ne düşündüğü hakkında bilgi edinebilirsiniz. Konuştuktan sonra yatağını ve odasını birlikte hazırlayabilirsiniz. Beraber eşyalar alabilirsiniz. Her çocuk için yatağını ayırma yaşı farklılık gösterebilir ancak genellikle aileler 2-3 yaş civarlarında çocuklarının buna hazır olduğunu düşünürler.

Çocuğumu öğlen uykusuna nasıl alıştırabilirim?

Üçbuçuk yaşındaki oğlum öğlen uykusunu bıraktı. Hiçbir şekilde uyumayı kabul etmiyor. Saat 4 gibi yorulmaya başlıyor ve aşırı derecede hareketleniyor ve hareketleride kontrolsüzce ve huysuzlaşmaya başlıyor. Oyun veya aktivite yaparkende çok hızlı olduğu için ya kendine zarar veriyor yada etrafa. 8 gibi yatıyor ama bu 4 saat arası çok zor geçiyor. Ne yapmamızı öneririsiniz?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Öğlen uykusunu bırakmaya hazır olmayan çocuklar öğlen uykusundan vazgeçtiklerinde, akşama doğru yorgun oluyorlar, yorgun olduklarında da aksi, hırçın, huysuz, kuralsız, taşkın, hareketli olabiliyor, kontrolden çıkabiliyorlar. Bu nedenle öğle yemeği sonrası onu yatağa yatırmamak, onun yere koyacağınız bir minderin üzerine önce oturmasını daha sonra uzanmasını sağlayarak oyalamak dinlendirebilir. Bu sırada siz de yere oturabilir, başını dizinize koymasına izin verebilirsiniz. Bu durumda başını okşayabilir, sırtına masaj yapabilir, masal anlatabilir, kitap okuyabilir, günlük olayları konuşabilirsiniz, ya da çocuk şarkıları veya masal kaseti dinleyebilirsiniz. Bu pozisyon ve hareketli olmayan bu aktiviteler onu sakinleştirebilir, gevşemesine yol açabilir, onu rahatlatabilirler. Bu sırada eline tablet veya cep telefonu vermeyin, onu ekran karşısına koymayın. 1-1,5 saatlik bir dinlenme bütün akşamınızın huzurlu geçmesini sağlayabilir.

Kolay gelsin


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X