Yenidoğan Sünneti Nedir? Ne Zaman Yapılır? | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Yenidoğan Sünneti İle İlgili Merak Edilenler

Tarih: 12 Mart 2019 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

Yenidoğan Sünneti İle İlgili Merak Edilenler

Yenidoğan Sünneti Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Yenidoğan sünneti hakkında merak ettiğiniz soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz


Yenidoğan sünneti en erken ne zaman yapılabilir?

Dünya sağlık örgütünün yayınlarına göre 12. saatten itibaren yapılabileceği bildirilmekle beraber, biz kliniğimizde ilk 24 saatlerini doldurmalarını bekliyoruz. 24 saat sonra yapılan pediatri muayenesinde problem yoksa, bebek güzel emebiliyorsa ebeveynlere detaylı bilgi verip sünneti organize ediyoruz.

Yenidoğan sünneti en geç ne zaman yapılabilir?

Yenidoğan kelimesinin anlamı doğduktan sonraki ilk 30 günlük süreç. Bir ayı geçen bebeklerde yenidoğan sünnetini yapmıyoruz. Bunun ilk nedeni ise bebeklerin lokal anestezi ile kandırılmalarında güçlük olması. Sosyal olarak hızla büyüyen bebeklerde farkındalık artıyor, işlem esnasında, özellikle ayakları bağlandıktan sonra sakinleştirmek zor oluyor. Bir diğer sebebi ise bebeklerin ilk aydan itibaren hızla kilo almaya başlamalarıyla, yağ dokusunun artması sonucu penisin içeri gömülmesi. Bu dönemde yapılan sünnetlerde yapışıklık, gömülü penis, cilt köprüsü gibi hayati olmayan ancak kozmetik olarak can sıkıcı problemler oluşabiliyor. Tabi bu ilk ay kuralı prematüre doğmuş, 2 ay sonra daha yeni yenidoğan boyutuna gelmiş bebekler için geçerli değil.

Yenidoğan sünneti olan bebekler sünnet olurken acı hissederler mi?

Yaygın olan bir inanış yenidoğan bebeklerin acı hissetmediğidir ki bu yanlış bir bilgi. Acı hissederler. Ancak biz sünnetten yaklaşık 1 saat öncesinde anestezik krem sürerek, veya bebek biraz büyükse enjeksiyon yaparak acı duymalarını engelliyoruz.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Yenidoğan sünneti olan bebekler sünnet sonrası acı hissederler mi?

İşlem öncesi acı duymaları engellenen bebekler sünnet sonrasını çok rahat geçiriyorlar, ağrı kesici ihtiyacı duymuyorlar.

Yenidoğan sünneti sarılığı artırır mı?

Hayır artırmaz. Bu konuyla ilgili yaptığımız çalışmada sünnet olan ve olmayan bebekler arasında hiçbir fark olmadığını saptadık. Ancak fototerapi alacak kadar sararmış bebeklerde, sünnet yapmak için fototerapinin bitmesini bekliyoruz.

Yenidoğan sünneti tiroid bezi çalışmasını bozar mı?

İşlem yapmadan önce sürülen temizlik maddesi içerisinde iyot olduğu, bunun baskılaması sonucu bu bebeklerde TSH değerinin geçici olarak yükseldiği öne sürüldü. Bizim de böyle gözlemimiz olması üzerine temizlik maddesini değiştirmeden önce bilimsel çalışmasını yapalım diye düşündük. Sonuçta hiçbir etkisi olmadığını bulduk. Cevap: Hayır, bozmaz

Yenidoğan sünnetinden sonra yapışıklık olur mu?

Evet olabilir. Daha önce yaptığımız bir çalışmada yaklaşık %20 yapışıklık olabileceğini gördük. Ancak işin iyi tarafı bunların tedavi edilmesine gerek olmaması. Ebeveynler istedikleri için bazen polikliniğimizde kolayca açabiliyoruz ama açmasak da aslında bunlar kendiliğinden 3 yaşa kadar neredeyse tamamen açılıyorlar. Nitekim bizim çalışmamızda da 3 yaştan sonra yapışma durumuyla hiç karşılaşmadık. Tabi en güzeli anlattığımız şekilde sünnet sonrası bakımın yapılması, penis başının çevresinin temizliğine dikkat ederek pişik ve akabinde yapışıklık olmasının engellenmesi.

Yenidoğan sünnetinden sonra idrar deliği daralır mı?

Bazı yayınlarda %20’lere kadar olabileceği söylense de çok yüksek sayılar içeren çalışmalarımızda bu oranın %1 altında olduğunu gördük. Yayınlarda darlık olarak geçiyor ama aslında oluşan bir perde. Bu perde de darlığa değil idrar akımının yukarı doğru yönlenmesine neden olabiliyor. Biz de artık “delik daralması – mea stenozu” değil “delik perdesi – meatal web” denmesi gerektiğini yayınladık. Daha anlaşılır bir dille ifade edersek eğer çocuklar bezden kurtulup tuvalete işemeye başladıklarında yukarı doğru işeyip klozet kapağını ıslatıyorlarsa çocuk cerrahına görünmeliler.

Yenidoğan sünnetinden sonra penisin gömülmesi normal mi?

Süt çocukluğu döneminde bebekler iyice kilo alırlar ve pubik kemiğin önündeki yağ fazlalaşır. Bu dönemde penisin içeri gömülmesi normaldir. Bizim hastalarımızın hemen hepsinde 3 yaşa kadar bu sorunun kendiliğinden gerilediğini gözlemledik ve bunu yayınladık. Sadece bu süreçte temizlik iyi yapılmalı, pişik ve sonrasında yapışıklıklar olması engellenmeli.

Yenidoğan sünnetini kimler yapmalı?

Kesinlikle bebeklere dokunmaya alışık, her türlü aksilik durumunda müdahele etmeye hazır ortamlarda çocuk cerrahları veya çocuk ürologları tarafından yapılmalı.


Çocuk Ürolojisi ve Çocuk Cerrahisi Uzm. Prof. Dr. Cen Büyükünal’ın “Ebeveynlere Sünnetle İlgili Öneriler” yazını da okumanızı tavsiye ederiz.



Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Egemen Eroğlu yeni doğan ve çocuk sünneti hakkında konuşuyor.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X