a. Sünnet, sağlıklı doğan, pipi anomalisi olmayan bebeklerde yenidoğan döneminde, rahatlıkla ve lokal anestezi koşullarında uygulanabilir. Ancak yapacak kişinin deneyimi ve uzmanlık alanı önemlidir (çocuk cerrahı, çocuk üroloğu)
b. Yenidoğan döneminde çeşitli nedenlerle ya da ailenin isteksizliği sebebiyle yapılamayan sünnetlerin 2 yaşını aşmadan yapılması, psikolojik sorunların engellenebilmesi açısından önerilmektedir. Ancak bu yaşlarda genel anestezi gerekliliği vardır. Sünnet hastane koşullarında, ameliyathanede yapılması gereken önemli bir girişimdir. Bebeğin alt bezi kullanılan bir yaşta olması, sünnet için bir engel değildir. Alt bezi aslında iyi, emici bir pansuman malzemesidir ve sık sık değiştirilmesi bakım için yeterli olmaktadır.
c. Ailelerin önemli bir kısmı sünnet sırasında lazer teknolojisinin kullanılabildiğini sanırlar ve bu yönde istemde bulunabilirler. Lazer teknolojisi sünnet için değil bazı özel girişimlerde, büyük ve kanamalı tümör ameliyatlarında kullanılan özel bir sistemdir. Sünnet için gerekli değildir.
d. Sünnetin yapılacağı mevsim ya da havanın sıcaklığı gibi koşullar önemli değildir. Sünnet öncesinde, çocuğun ateşli bir hastalığının olmaması, üst solunum yolları enfeksiyonunun bulunmaması önemlidir. Ameliyat öncesi mutlaka kan pıhtılaşma testlerinin yapılması gerekir (bu testler APTT, PT, INR gibi tıbbi isimler altında anılır)
e. Büyük çocukların sünnetleri sonrası pipiye yapışan gazlı bezler yerine sadece sünnet külotu kullanılması çocuklar için iyi bir konfor sağlayabilir.
f. Bizim toplumumuzda çok da tartışılmayan bir konu, sünnet sırasında çok duyarlı, sinirden zengin bir dokunun kesilip atılıyor olmasıdır. Yapılan araştırmalar sünnette çıkarılan bu dokunun cinsel hayatta hem erkeğin hem de kadının daha çok cinsel zevk almasında önemli bir katkısı olduğunu göstermektedir. Bu da sünnetle ilgili olarak tartışılan konuların başında gelmektedir. Bu nedenle çocuk cerrahları ve ürologları, pipinin yakalık denen bu kısmını mümkün olduğu kadar uzun bırakmaya, çok fazla kesmemeye özen gösterirler.
● Sünnet, toplumların dini inanışlarında ve geleneklerinde yer aldığı zaman gerekli olup olmadığı konusu tartışma dışında kalmaktadır. Zira o toplumda yaşayacak olan erkek çocuğun sünnetsiz olması büyük sorunlar oluşturabilmektedir. Bu konu, özellikle Musevi ve Müslüman toplumlarında önemlidir.
● Felsefi bir bakış açısından konuyu ele alırsak, Tanrı’nın mucizevi bir uyum içinde, kusursuz biçimde yarattığı bir bebekte, gerekli olsaydı sünnet işlemini de en iyi biçimde tamamlamış olacağını akla getirebiliriz. Ya da yüzbinlerce yıl süren, insan soyunun gelişimi sürecinde, bazı gereksiz doku ve oluşumların ortadan kalktığını ama sünnet derisi ile ilgili hiçbir değişimin olmadığı gerçeğini düşünebiliriz.
● Hijyenine dikkat eden, her gün duşunu alan bir erişkin erkek için sünnet olmak büyük bir farklılık oluşturmamaktadır. Sünnetin cinsel yolla bulaşan hastalıkları azalttığı ile ilgili çalışmalar genellikle, bazı ilkel kabilelerde yapılan gözlemlere dayanmaktadır. Modern yaşamı benimsemiş bir erkek için pek geçerli değildir.
Buna karşın tıbbi yönden, sünnetin yararlılığı açısından konuya bakacak olursak şu tıbbi gerçekler göze çarpmaktadır:
● Sünnetli toplumlarda penis kanserinin daha az oranda gözlendiğini söyleyebiliriz
● Sünnetli erkeklerin eş ya da partnerlerinde rahim ağızı kanseri de daha az oranda gözlenmektedir (sünnet derisi içinde yerleşebilen HPV virüsü etkisi?)
● Doğuştan idrar yolları enfeksiyonu ve idrar yolları reflüsü olan, sidik torbası çıkışında kapakçıkların (posterior üretral valv) bulunduğu, sidik kanallarının alt ucunda darlıkların olduğu bebekler için erken dönemde sünnet yapılması tıbbi bir zorunluluktur ve enfeksiyon oranını azaltır.
● Sünnet, batı toplumlarında görülen ama bizlerde rastlanmayan, “balanitis xerotica obliterans” diye isimlendirilen, pipi ucunu ve deliğini ciddi biçimde etkileyen, kronik ve ilerleyici bir iltihabi hastalığın olmasını da önleyebilmektedir
● Çocuk psikologları ya da pedagogların sünnet için sakıncalı buldukları 3-5 yaş gibi yaş dilimleri ile ilgili görüşlerine karşın, gözlemlerimiz buna uymamaktadır. Pratik yaşamda ve uygulamada sünnet yaşı küçüldükçe psikolojik etkilerin azaldığını gözlüyoruz. Örneğin 4 yaşında bir çocuk 6 yaşındakine oranla daha az sorun yaratmaktadır. Ameliyat masasına yatmadan önce tüm çocuklara sakinleştirici bir şurup ya da enjeksiyon uygulaması yapılmaktadır. Bu uygulama, onların psikolojik etkilenmelerini azaltmak açısından önem taşır.
Sonuç olarak, sünnet, önemli, hastane koşullarında ve ameliyathanelerde yapılması gereken bir girişimdir. Sünnet sırasında oluşabilecek cerrahi sorunlar tüm yaşamı etkileyebilecek boyutta olabilir. Uygulayacak kişinin uzmanlık alanı da önemlidir. Sünnet yaşı olarak sağlıklı bebeklerde yenidoğan dönemi rahatlıkla tercih edilebilir. Prematüre bebekler ve pipi anomalisi olanlar için, ya da başka ek bir cerrahi sorunu olan bebekler için girişim 2 yaş ve bazen ötesine ertelenebilir. Sünnet yaşının ileriki yaşlara bırakılması zorunlu ise, genel anestezi altında ve sünnet öncesinde çocuğun sakinleştirilmesi ile ilgili önlemler alındıktan sonra yapılması önerilir.
Prof. Dr. Cenk Büyükünal’ın “Sünnet Hakkında Merak Edilenler” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Egemen Eroğlu yeni doğan ve çocuk sünneti hakkında konuşuyor.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.