Doğumu takip eden ilk altı yıl beyin gelişimi ve öğrenme için oldukça önemlidir. Bu yıllarda bebeğin yeterli uyaranla karşılaşması gerekir ve oyun bu uyaranları bebeğe sunmanın en doğru yoludur çünkü bebek oyun ile öğrenir. Oyun ile zihinsel, fiziksel, sosyal, duygusal becerilerin yanında dil, yaratıcılık ve iletişim becerileri gelişir. İlk yıllardaki oyun, bebeğe sağlanan oyuncak ve materyaller soyut düşünme yetisi gelişmemiş bebeğin bilgiyi somutlaştırarak öğrenmesine yardımcı olur. İlk yıllarda temeli iyi atılmış bir bilgi dağarcığı da çocuğun ilerleyen yıllarda çok daha hızlı ve verimli bir şekilde öğrenmesini sağlar.
Kelime kartları, kavram kartları ve zeka kartları gibi materyaller bebeğin ilk aylarda yeni kelimeleri ve kavramları öğrenmesi için oyun şeklinde sunulabilecek faydalı kaynaklardır. Bu kartlara eğitici oyun kartları da denir. Kartlar bilgiyi bebeğin zihinsel gelişimine uygun şekilde sunarak bebeğin bu bilgiyi çok daha kolay bir şekilde işleyip kaydetmesine olanak yaratır. Bu kartlar bebeğin konuşma ve dil, görsel ve işitsel dikkat ve odaklanma becerilerini kuvvetlendirir; ince-motor becerilerini ve el-göz koordinasyonunu geliştirir; duygusal, sosyal ve duyusal gelişimi destekler.
Bebeğin ilgisini çekecek resimlerle düzenlenmiş kartlar bebeğin günlük hayatında sıklıkla karşılaştığı nesneleri ve temel kavramları tanımasında ve öğrenmesinde oldukça etkilidir. Bebeğin sakin, karnının tok ve ihtiyaçlarının giderildiği bir zamanda onu pusetine veya uygun ve güvenli bir yere oturttuktan sonra her gün bir kaç tane kelime seçerek bebeğe göstermek, tane tane ve anlaşılabilir bir sesle bebeğe kelimeyi söylemek ve resmi göstermek bebek ilk aylarda konuşmasa bile takip eden aylarda konuşmaya başlamasına katkı sağlayacaktır.
Bu kartları bebeğe sunarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bebeğin odaklanma süresidir. İlk dört ay bebeğin odaklanma süresi birkaç saniyeyi geçmez, bu süre 5 ve 10. aylar arasında otuz saniyeye çıkar, 1-2 yaşlarında iki dakikaya kadar yükselir ve 3-4 yaş arasında beş dakika, 5-6 yaşlarında onbeş ve 7 yaşında yirmi dakikaya yükselir. İlk aylarda günde üç kere olmak üzere 1-2 dakika süren pratikler yeterlidir. İlk altı ayda bebeğin görüşü çok net olmadığı için kartları bebekten 20-30 santim uzakta tutarak her kartı 15-20 saniye kadar gösterip, kartı isimlendirip bir diğer karta geçmek uygundur. Her gün düzenli şekilde sunulduğunda bu aktiviteler bebeğin dikkat ve odaklanma süresini arttıracaktır. İlerleyen aylarda bebeğin dikkat süresinin artması ile günde 2-3 kere 2-3 dakika kartlarla çalışmak gerekir. Altıncı aydan sonra her kartın 2-3 saniye gösterilmesi ve isimlendirilmesi ve kartların bir kaç kere tekrar gösterilmesi gerekir.
Bebek 6 ile 8. aylar arasında ilk kelimelerini söylemeye başlar ve bir yaş civarında daha fazla kelime kullanarak konuşmaya başlar. Bu nedenle 8. aydan önce bebekten kartları tekrarlaması beklenmemelidir fakat bebeğin bu kartları tekrarlamıyor oluşu öğrenmediği şeklinde de yorumlanmamalıdır. Bebek kelimeleri tekrar edebilmeye başladıktan sonra tekrar etmesi için ona fırsat vermek ilerleyen yaşlarda da kartlardaki nesne, kelime ve kavramlar ile ilgili sohbet etmek çocuğun daha kolay öğrenmesini ve bu kelime ve kavramları içselleştirmesini sağlar. Bu kartları sunarken bebeğin keyif aldığından emin olmak önemlidir. Alıştırma süresince bebeğe dokunmak, gülümsemek ve onu takdir etmek, sıkıldığı zaman dikkatini toplayabilmesi için vakit vermek gerekir.
Bebek doğduğu andan itibaren öğrenmeye hazırdır. Anne-babanın görevi bebeğe doğru materyalleri uygun şekilde sunmaktır. Oyunun ilk yıllarda bebek ve çocuğun hayatının ayrılmaz bir parçası ve öğrenmenin en kolay gerçekleşeceği alandır. 0-6 yaş arası çocuğun zihinsel, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişim için en kritik zamandır. Eğitim kartları çocuğun dikkat süresi, öğrenme şekli ve yaşı göz önünde bulunarak ve mutlaka eğlenceli bir şekilde sunulduğunda bebeğin dil, konuşma, sosyal beceri, el-göz koordinasyonu ve duygusal beceri gibi alanlardaki gelişimini hızlandırır. Bu çalışmaların yanında bebeğin sevgi dolu bir ortamda ihtiyaçları karşılanarak büyümesi de önemli bir faktördür.
Eğitici oyun kartları hazırlama işi kolay görünsede doğru zamanda doru kelimeler bebeğin duyması önemlidir. Zeka kartları sadece bebekler için değildir. Bu tip eğitici oyun kartları 4 yaş, 5 yaş ve 6 yaş gibi daha ileriki yaşlarda da kullanılabilir. Çocukların kelime dağarcıklarının büyümesine yardımcı olur.
Bu tip zeka eğitici oyunlar için ÇocukluDünya’ya üye olabilir veya ÇocukluDünya Pazaryerini ziyaret edebilirsiniz.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.