Bebeklerde Oturma ve Emekleme Zamanı | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

Bebekler Ne Zaman Döner?

Tarih: 31 Ekim 2020 - Cumartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Bebekler Ne Zaman Döner?

Bebeklerin Dönme Zamanı


Bebekler kendi kendine oturmaya ve emeklemeye başlamadan önce önemli olan başka bir eylemi gerçekleştirebiliyor olmalıdır, bu eylem dönmektir.


Bebekler Ne Zaman Döner?

Bebekler 3-4 aylıkken kendini döndürme girişimlerinde bulunabilir, başarılı da olabilirler ama bebekler ne zaman döner sorusunun cevabı genellikle tam bir dönmenin gerçekleştiği 6-7 aylık dönemdir.

Bebeğin Dönmesi Nasıl Sağlanır?

Bebeğin dönebilmesi için, bebek kafasının kontrolünü iyi sağlayabiliyor olmalı, boyun ve kol kaslarının da yeterince kuvvetlenmiş olması gereklidir.

Bebekler yaklaşık 4 aylıkken, 1-2 dakika için karınütü şekilde, yerde temiz bir battaniye veya oyun halısının üzerine yerleştirilirlerse, kendilerini döndürmek için girişimlerde bulunabilirler; Kafasını yukarda tutmaya çabalayacak ve kollarından güç alarak kendini döndürmeye çalışacaktır, tam olarak henüz başaramasa bile bu çabalar onun boyun, omuz ve kol kaslarını geliştirecektir. Bebeğin kasları kuvvetlendikçe, karınları üzerinde 5-10 dakikaya kadar bırakılabilirler.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bebekler genellikle ilk önce karınüstü yatarken dönmeye başlarlar, kısa bir süre sonra da sırtüstü yatarken dönmeyi başarırlar, tabii bazı bebeklerde bu durum tam tersi de olabilir.

Bebeklerin Karınüstünde Durma ve Dönmeye Verdiği Tepkiler

Bazı bebekler birkaç dakika da olsa karınlarının üzerinde bırakılmaktan fazla hoşlanmayabilirler, o sırada onunla birlikte olduğunuzu ona hissettirerek, hatta ona şarkı söyleyerek, bazı komiklikler yaparak, oyuncakları konuşturarak, karın üstünde biraz zaman geçirmesini ve kafasını yukarda tutmasını sağlayabilirsiniz, böylelikle bebeğin kasları kuvvetlenebilir.

Bebekler ilk defa dönmeyi başardıklarında olayı tam anlamlandıramayıp korku yaşayabilirler ve ağlayabilirler, bu normaldir, onu o sırada rahatlatmanız faydalı olacaktır. Bebek bu yeni becerisini denemeye devam ettikçe ve alıştıkça dönme konusunda kendini oldukça rahat hissedecektir.

Dönmeye Başlayan Bebeğinizi Nasıl Güvende Tutabilirsiniz?

Yüksek bir bez değiştirme masasında veya yüksek herhangi bir yerde bebek kesinlikle yalnız bırakılmamalıdır çünkü bebek artık dönme becerisine sahip olduğu için dönerek yere düşme riski bulunmaktadır. Bebekler uyku zamanında, beşiklerine sırtüstü şekilde konulmalıdır.

Bebek uykusunda dönebilir, bu sebeple beşiğin içinde yastık, battaniye ve oyuncaklar bulunmamalıdır çünkü bu tür şeyler boğulmaya sebep olabilir. Bebekler genelde emekleme den önce dönme eylemini gerçekleştirdikleri için, bir yerden bir yere dönerek gidebilirler, bu sebeple evinizin bir bebek için güvenli olduğundan emin olun, etrafta küçük parçalar halinde şeyler bırakmayın, prizlere ulaşamaması için önlem almakta da fayda var.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X