Oturma, emekleme ve yürüme bebeğin kaslarının gelişmesine ve güçlenmesine bağlı olan becerilerdir. Bebeğin dengesini kurmakta ustalaşması, dik durabilmesi için baş, karın ve sırt kaslarının, emekleyebilmek ve yürüyebilmek için de kol ve bacak kaslarının güçlenmesi gerekir. Bebek doğduğu andan itibaren hareket ederek; yattığı yerden başını kaldırmaya çalışarak, dönmeye çalışarak ve kollarını-bacaklarını oynatarak kaslarını güçlendirmeye başlar. Anne babanın da çeşitli egzersizlerle bebeğin kas gelişimine yardımcı olması önemlidir. Bebeğe onun bacaklarını ve kollarını hareket ettirerek egzersiz yaptırmak faydalı olacaktır.
Bebekler ne zaman oturur ve bebek ne zaman oturtulmalı sorularının cevabı bebek, 4 aylıkken oturtulmaya başlanabilir. 4 aylık olduğunda kendi kendine yan dönebilen ve başını kontrol edebilmeye başlayan bebek, destekle oturmaya başlamaya da hazır demektir. Destekle oturmaya başlayan bebeğin kaslarını güçlendirmek için egzersizlere devam etmek ve kısa aralıklarla kendi kendine oturması sağlanarak 6. ayda desteksiz bir şekilde oturabilir.
● Karın, sırt ve boyun kaslarını güçlendirecek egzersizler yapmak.
● Kaslarının güçlenmesi için bebek yatarken pozisyonunu değiştirmek, karın üstü aktiviteler yapmak.
● Bebeğin başını ve sırtını destekleyerek kucağa oturtmak, etrafına yastıklar ile destek yaparak bir koltuğa oturtmak (Bebek koltukta otururken yalnız bırakılmamalıdır).
Emekleme ne zaman başlar sorusunun cevabına gelirsek, emekleme de kendi başına oturabilmek gibi bebeğin fiziksel gelişiminde önemli bir basamaktır. Her bebeğin gelişimi farklı olduğu için emekleme zamanı da farklılık gösterebilir. Her bebeğin belli bir dönemde oturmaya başlamasının aksine emekleme her bebeğin gerçekleştirdiği bir eylem değildir. Bazı bebekler emeklemeden yürümeye başlarlar. Emeklemeyen bebek, gelişimini emeklemeden yürüme ile devam ettirebilir. Ebevynlerin genellikle sorduğu sorular arasında yer alan, kaç aylıkken emekler? sorusuna cevaben 8. ay genellikle bebeklerin emekleme ayı olarak adlandırabilecek zamandır. Bu dönemde bebeğin emeklemeye alışması ve bebeği emeklemeye teşvik etmek için anne-babalar bir oyuncağı bebekten biraz uzağa koymalı ve onun emekleyerek oyuncağı almasını sağlamalıdır.
Bazı bebekler hiç emeklemezken bazı bebekler de uzun süre emekleyip, yürümeye geç başlar. Her bebek için farklı olmakla birlikte 11. ay bebeğin yürümeye başladığı zamandır. Yürümeye başlamak için bebeğin kaslarının gelişmesi ve güçlenmesi gerekir. Bunun için önceki aylarda yapılan egzersizler ve destekli yürüme alıştırmaları oldukça önemlidir. Bebeğin yürümesini desteklemekte bir diğer önemli nokta da bebeği cesaretlendirmektir. Bir yerlere tutunarak sıralayan bebeği yüreklendirmek, düştüğünde kendi kendine kalkmasına fırsat vermek ve aşırı korumacı davranmamak bebeğin kendine olan güvenini arttırır ve onu yürümek için cesaretlendirir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.