Çocuk ve bakım veren arasında anne karnında başlayan ve doğum ile devam eden bir bağlanma süreci bulunmaktadır. Bebek ve birincil bakım verenleri (anne, baba, doğumdan itibaren bebek ile ilgilenen bakıcı/büyükanne/koruyucu aile vb.) arasında inşa edilen bu bağ bebeğin hayatta kalabilmesi ve sağlıklı bir gelişim sürdürmesi için oldukça önemlidir. Bebek ve bakım verenler arasında oluşan bağlanma; bakım verenlerin bebek için güvenli, rahat, sevgi dolu bir ortam yaratması ve bebeğin duygu ve ihtiyaçlarına duyarlı olması ile en sağlıklı şekilde inşa edilmektedir. Bebeğin özellikle bir veya iki kişi ile özel bir bağ kurması bebek 6 aylık olduğunda ortaya çıkmaktadır.
Bebek ve bakım vereni arasında gelişen bu bağlanmanın sonucunda ayrılık korkusu ortaya çıkar. Bebeğin temel ihtiyacı ve çabası ebeveynleri, çoğu zaman anne (ya da birincil bakım veren) ile yakınlığı sürdürmek, bu yakınlık bozulduğunda mümkün olduğu kadar kısa sürede yakınlığı yeniden sağlamaktır. Bebeğin ayrılık korkusu yaşamaya başladığı aylar 7.-8. aylardır. Bu dönemde çocuk anne odadan ayrıldığında huzursuzlaşır, bir an önce anne ile yeniden bir araya gelmek ister, annenin sesini duymak bebeği rahatlatır ve annenin geri dönmesi bebeği mutlu eder. Bu dönemde bebeğin yabancılara karşı da bir korku geliştirdiği gözlemlenir. Ayrılık korkusunun 7 ay ve 4 yaş arasında yaşanması oldukça normaldir.
Bebeklerde ayrılık korkusu bakım veren ile arasında kurulan bağ ve bebeğin belli bir gelişim seviyesine ulaşması ile birlikte başlamaktadır.
Ayrılık korkusunun nedenleri;
Gelişim sürecinde belirli dönemlerde bebeğin ayrılık korkusu yaşaması oldukça doğaldır ancak bu dönemlerin en hafif şekilde atlatılması ve bebeğin rahatlatılması için ebeveynlerin izleyebileceği bazı yöntemler bulunmaktadır.
Bunlar;
Bebeğin ayrılık korkusu sosyalleşmeye ve dünyayı keşfetmeye başladıkça azalmaktadır. Bebeğin ayrılık korkusu 3 yaş ile birlikte azalmaya başlamaktadır ancak hala zaman zaman anneden ayrılmak zordur ve güvende hissetmediğinde ebeveynine sığınma ihtiyacı duymaktadır.
4-5 yaşlarında bu kaygının yavaş yavaş ortadan kalkması gerekmektedir. Eğer 5 yaşına gelen çocuk hala anneden ayrılmakta zorlanıyor, sosyal ilişkiler kuramıyor ve ayrılık endişesi günlük yaşamını etkileyecek yoğunlukta yaşanıyorsa bir uzmandan yardım almak gerekmektedir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.